Livsstil

Allt fler åker på höstretreat: Dagen listar sju andliga tillflyktsorter

En tid för bön, lyssnade och inre kalibrering • Den tysta retreaten har blivit mer eftertraktad.

Människans behov av stillhet och ro har funnits i alla tider, men är kanske extra pockande i vårt ständigt uppkopplade samhälle i dag. Till och med Jesus drog sig undan för att tillbringa tid i bön och tystnad. Dagens har listat några olika gårdar för retreat, bön och eftertanke.

Ordet retreat betyder helt enkelt reträtt och innebär att dra sig undan ett tag. Man pausar vardagen för att i stället få möjlighet till vila och påfyllnad. Det kan innebära att man åker iväg till annan ort, eller att man finner en plats i sin närhet där man kan få vara i fred. Oavsett avstånd från hemmet bör det vara en plats där man slipper bli störd eller avbruten, för att retreaten ska kunna uppfylla sitt syfte.

Retreaten har historiskt sett förknippats med bön och stillhet inför Gud. I dag har det dock blivit så populärt och eftertraktat med stillhet - kanske för att den är så sällsynt - att det utöver den kristna kontexten även erbjuds en uppsjö med sekulära retreater. Det kan vara yogaretreater eller en med inriktning på kroppslig hälsa eller en skrivretreat för att kunna ge ut sina memoarer.

Här följer ett axplock av retreater över landet med tydlig kristen koppling.

Kulturell mötesplats

På Sigtunastiftelsen, som ligger i Sigtuna mellan Uppsala och Stockholm, anordnas retreater under några veckoslut under året. Man följer en ordnad stillhet med lugn dygnsrytm, meditationer och gemensam tystnad. Retreatledare är ofta Kerstin Dillmar, kaplan på Sigtunastiftelsen och Lars Björklund, präst och själavårdare.

Som deltagare bor man i enkelrum på stiftelsen och har bland annat tillgång till den klosterliknande innergården och Kryptan, där det hålls mässor och meditationer. Under hösten hålls retreater på teman som ”Hoppets rötter och krona” och ”Ny blick”.

Sigtunastiftelsen har rötter i Svenska kyrkan, men är fristående och ekumenisk.

Tillflyktsort i Dalarna

Sedan 1960-talet har Sankt Davidsgården i Rättvik inbjudit till tysta retreater. Retreaten inleds ofta med gemensam kvällsmat där deltagarna och retreatledarna får prata med varandra innan man går in i den gemensamma tystnaden. Efter frukost den fjärde dagen avslutas retreaten och tystnaden bryts.

Här följer man tidegärden vilket innebär att man samlas i kapellet för att be morgonbön, middagsbön och kvällsbön tillsammans, samt lyssna till en retreatledare som håller föredrag eller meditationer. Under hösten håller en rad olika ledare retreater, som till exempel Thomas Idergard, jesuitpater, Peder Bergqvist, föreståndare på Berget och Peter Halldorf, pastor och författare.

Huvudman är Katolska kyrkan, men gården är öppen för alla oavsett samfund eller trostillhörighet.

---

Fakta: Retreatens nyckelord

  • Avskildhet
  • Tystnad
  • Kravlöshet
  • Andakt
  • Nattvard
  • Meditation
  • Vägledning
  • Egen tid

---

Påfyllning för församlingsengagerade

ABC-retreaterna som hålls på Själavårdsinstitutet Lilleskog utanför Alingsås är inriktade på den som har erfarenhet av att arbeta i församling som anställd eller volontär. De tysta retreaterna leds av författaren och retreatledaren Magnus Malm tillsammans med en kaplan. Dagarna innehåller undervisning och vägledning i grupp, samt tideböner och mässa. Det ges också tid till eftertanke och reflektion med tillgång till gårdens meditationsrum och promenadstigar. Retreaten är ofta fem dagar lång.

På Själavårdsinstitutet Lilleskog finns även andra former av retreater, som Veckoslutsretreater, Retreat med enskild vägledning och Stilla dag – beroende på hur lång eller kort tid man vill avsätta för att söka stillheten just då.

Kortare retreat mitt i stan

Västermalms församling i Stockholm har retreater som en stor del av sin verksamhet. Här erbjuds bland annat Spädbarnsretreat för en förälder med litet barn, Skrivarretreat eller Fördjupningsretreat. Församlingen vill göra retreaten lättillgänglig för alla och erbjuder därför flera kortare alternativ för den som inte vill boka in flera dagar. Här finns Tyst miniretreat som varar i blott två timmar, och Vardagsretreat som håller på under en kväll.

Ledare för retreaterna är präster och diakoner anställda i pastoratet.

Stilla dagar med skapande

Styrsö missionskyrka erbjuder ett par längre retreater under hösten. Leif Jöngren, pastor i församlingen, är den som leder andakter, meditationer och personliga samtal. Här har man även valt att fokusera på det kreativa skapandet som ett sätt att komma ner i varv, finna vila och reflektera över tillvaron. Tre olika konstnärer leder skaparpass där det finns möjlighet till ullarbete, broderi och måleri bland annat. Även under det kreativa arbetet är deltagarna i tystnad i så stor utsträckning som möjligt.

Tystnad i skärgårdsmiljö

Nimbusgården på Öckerö utanför Göteborg drivs av Nimbuskyrkan som tillhör Equmeniakyrkan. Gården erbjuder förutom café, konferens och andra events även tysta retreater. I höst är det exempelvis Liselotte J Andersson som leder på temat “Du för mig till vatten där jag finner ro”. Och vatten finns det gott om här, både att bada i för den som vill, men också att strosa längs. Här finns vandringsstråk över hela ön med klippor, hamnar och havsmiljö. Det finns även bastu att tillgå.

Här bor man antingen i stuga eller på vandrarhem.

Etablerad gård med många alternativ

På Wettershus Retreatgård söder om Gränna finns möjlighet att prova allt från helig dans som utförs i tystnad, till ignatianska andliga övningar och kristen djupmeditation, samt flera tillfällen med vanliga retreater. Deltagaren inbjuds under en retreat till gemensam andakt, nattvard, enskilda samtal, vägledning, olika slag av meditation, reflektion och vila. Det finns även bastu och ibland möjlighet till taktil massage för den som önskar.

Gården invigdes 1966 och drivs av en ekumenisk stiftelse med representanter från de olika kyrkliga traditionerna.


Fler artiklar för dig