Avslöjandena om maktmissbruk med andliga förtecken har gjort Janne Josefsson skeptisk till religion. Samtidigt menar han att han sett många positiva sidor av vad kyrkan gör.
– Jag har respekt för troende människor, bara de kan sansa sig och medge att de kanske inte har hela sanningen till hundra procent, säger han.
GÖTEBORG. Det har gått några år sedan Janne Josefsson lämnade rampljuset. Som programledare för SVT:s flaggskepp Uppdrag granskning, blev han ansiktet utåt för granskande journalistik i Sverige. När han som 72-årig pensionär möter Dagen är framtoningen en annan. Janne Josefsson skämtar och berättar varmt om möten med kristna profiler som Målle Lindberg och Stanley Sjöberg. Han ger ett närmast jovialiskt intryck medan han beskriver sina upplevelser av pingstvänner genom sina grannar på ön Åstol, där han sedan 30 år tillbaka har sommarställe.
”Har inte bevis för att Gud finns”
– Fiskarna därute inspirerades av väckelsen i England och tog med intryck därifrån tillbaka till Sverige. När jag kom dit för trettio år sedan var ju majoriteten pingstvänner.
Så många?
– Utan tvekan. Det påverkade och präglade hela ön.
Hur tog det sig uttryck?
– Man fick inte hänga tvätt på en söndagar, det gick absolut inte. Då fick man en tillrättavisning. “Hänger du tvätt på söndag, Janne?”. Men man sa det väldigt vänligt och jag har nog aldrig hängt tvätt på en söndag sedan dess heller. Det sitter i!
Janne Josefsson berättar om ett annat tillfälle, under de intensiva åren med Uppdrag granskning, då en pingstvän från ön kommit fram till honom och frågat honom varför han inte berättade sanningen i tv, att Gud finns.
– Då sa jag till honom att “jag har full respekt för dig och din tro. Men jag kan inte säga att Gud finns eftersom jag måste ha belägg och bevis för det jag lyfter fram i tv”.
– Jag gillar ju människorna därute och jag tror att han förstod mig och ändå kände att jag respekterade honom.
Jag har nog varit enormt förblindad av att avslöja och berätta saker som ingen annan gör.
— Janne Josefsson
Älskar att ge sig ut ”på fältet”
Sedan några år tillbaka är Janne Josefsson pensionär. Efter karriären på Uppdrag granskning har han bland arbetat med dokumentärer och 2022 skrev han den självbiografiska boken Rädd för sanningen (Mondial förlag). Han har även gjort bejublade, om än inte så framgångsrika, framträdanden i Filip Hammars och Fredrik Wikingssons tv-frågesport Alla mot alla på Kanal 5.
Saknar du arbetslivet?
– Jag saknar framför allt att komma till jobbet på morgonen. Jag kom alltid till redaktionen med sju, åtta olika idéer som jag ville åka ut och kolla upp.
Just det där drivet att alltid vilja åka ut till “verkligheten” och människors vardag beskriver Janne Josefsson själv som sin största styrka som journalist.
– Många sitter kvar timme efter timme vid skrivbordet och gör research. Det är så klart också viktigt, men jag har alltid älskat att åka ut på fältet, och se det människor pratar om med egna ögon.
Han beskriver att verkligheten många gånger visat sig vara på ett annat sätt än redaktionen först trott.
– Jag minns när vi åkte ut för att det brann på flyktingförläggningar. Men det visade sig att alla bränder inte alls var anlagda av högerextremister och nazister utan att många hade anlagts av dem som bodde där. Just därför är det så viktigt att ta sig ut så att man inte går på bluffarna.
Utsatt för ständiga hot
Genom sin journalistiska gärning har Janne Josefsson blivit både älskad och avskydd. Han har belönats med journalistpriset 1998 och 2002 och även fått Föreningen Grävande journalisters guldspade, inte mindre än fem gånger. Men framgången har också kommit med ett pris. Hat och hot har varit en ständig följeslagare genom karriären och Josefsson har fått oönskad uppmärksamhet från både MC-gäng, fotbollshuliganer, nazister och islamister.
– De sista åren eskalerade det. I slutet levde jag ju bakom en pansardörr i lägenheten. Men konstigt nog har jag aldrig varit rädd, samtidigt känner jag ju i dag att jag inte skulle vilja ta de där riskerna igen som jag gjorde då.
Du har sagt att du var som besatt av ditt uppdrag. Var det nästan en osund relation du hade till de här avslöjandena?
– Jag har nog varit enormt förblindad av att avslöja och berätta saker som ingen annan gör. I dag kan jag fråga mig hur jag kunde utsätta min familj och framför allt min yngste son, som bodde hos mig då, för allt det här. Det är ju inte klokt egentligen.
”Många har farit illa”
Janne Josefsson beskriver att han genom åren reflekterat mycket kring följdverkningarna för människorna som granskats i hans program.
– Det är klart att många har farit fruktansvärt illa, konstaterar han dröjande.
Janne Josefsson beskriver att han för några år sedan arbetade med en serie uppföljningar då han fick tillfälle att ta ny kontakt med några av dem han granskat. Bland annat är det ett telefonsamtal som stannat kvar i honom.
– Jag kontaktade en makthavare som vi gjorde reportage om. Det var grova saker han hade gjort sig skyldig till och det fick enorm uppmärksamhet.
– När jag ringde hade det gått nästan 25 år. Men jag hann bara säga mitt namn innan han började prata: ”Om du visste hur jag haft det efter ditt reportage. Jag har aldrig kommit över det. Jag hatar dig. Vet du att jag nästan tog livet av mig?”, frågade han mig.
Vad gör det med dig att höra sådant?
– Det påverkar mig. Jag har ju gjort intervjuer som varit väldigt hårda.
– Samtidigt står jag för det jag gjort. Jag tycker ju att det är viktigt att vi gör de här programmen, så att medborgarna verkligen får veta hur det kan gå till. Det finns mer korruption i vårt samhälle än vi vill tro.
Janne Josefsson tycks väl medveten om sin egen makt som journalist.
– Att sitta och redigera är ju en otrolig makt. Det är som att sitta med en trollerilåda, där du helt bestämmer hur du framställer personer.
– Just därför är det otroligt viktigt att det finns människor som vågar ifrågasätta, problematisera, vara “djävulens advokat” på redaktionerna.
---
Fakta: Mer i podden – Hör Janne Josefsson om ...
- ... vad konfirmationen betydde för honom.
- ... granskningarna av amerikanska scientologer och “ormpastorer”.
- ... om hur hans bakgrund gjort att han haft svårt för rika människor med en position.
[ Hör hela poddintervjun med Janne Josefsson här ]
---
Mammans okända förflutna var en chock
I arbetet med sin bok Rädd för sanningen tvingades Janne Josefsson att rikta det avslöjande ljuset mot sig själv och sin egen familj. Det var en smärtsam process, där han bland annat fick reda på att hans mamma under en period var prostituerad.
– Det var svårt att få reda på det. Jag fick också en del kritik, det kanske var fel av mig att berätta om det i en bok. Min mamma var ju så oerhört beläst...
Rösten brister på Janne Josefsson när han berättar om sin mamma. Hon som saknade formell utbildning men förkovrade sig och läste på nätterna.
– Hon hade ett tufft liv. Blev gravid son tonåring och adopterade bort två barn. När pappa och mamma gifte sig senare hade hon grå klänning, där kan man snacka om religion. Jag förstod aldrig det där när jag växte upp, varför min mamma inte hade vit bröllopsklänning som alla andra.
– Jag minns att jag försökte fråga henne utan att få svar. Det måste ha varit smärtsamt för henne.
Utfrågad i Pingstkyrkan
Janne Josefsson beskriver att alla år som granskande journalist påverkat han syn på tro och religion. Genom karriären har han mött många exempel på hur Guds namn använts i syfte att få makt.
– Det där har gjort att jag inte vänt mig så mycket åt det hållet. Men jag har respekt för troende människor, bara de kan sansa sig och medge att de kanske inte har hela sanningen till hundra procent.
– Samtidigt så blev jag nyligen utfrågad i pingstförsamlingen på Åstol och jag gillar som sagt verkligen de människorna. Så det finns för- och nackdelar med allt.
[ Varningssignal när ”andliga ledare” inte vill bli granskade ]
Du är ju känd som en tuff granskare, håller du måttet inför dig själv?
– Med min bakgrund kan jag inte gå omkring och bete mig illa, lura folk eller tycka att människor inte har lika värde i någon bemärkelse. Jag tror att jag är transparent och att jag skulle klara en granskning, men jag är inte helt säker, säger Janne Josefsson.
---
Fakta: Janne Josefsson
- Ålder: 72 år.
- Familj: Har tre söner.
- Bor: I Göteborg, samt har sommarställe på ön Åstol.
- Yrkesliv: Grävande Journalist, i många år på SVT:s Uppdrag granskning. Har bland annat fått priserna Stora journalistpriset samt Guldspaden. Har även skrivit boken “Rädd för sanningen”.
- Kuriosa: Janne Josefsson har medverkat i många år i frågeprogrammet Alla mot alla tillsammans med skådespelerskan Cecilia Frode.
---