Kanalöarna är en av Europas anomalier. Geografiskt ligger de strax utanför Frankrike kust, men är ändå brittiska. Närheten till Normandie gör emellertid att katolicismen är fortsatt stark på öarna vid sidan om anglikanska kyrkan.
The Little Chapel, Lilla kapellet, är Guernseys största attraktion och uppfördes som en minivariant av basilikan i franska Lourdes.
Victor Hugo kallade träffsäkert Kanalöarna “en bit av Frankrike som föll i havet och fångades upp av England”. Den franske författaren, som levde i exil på Guernsey under 1800-talet, hade bokstavligen rätt. Öarna slets loss från fastlandet för runt 8000 år sedan – ett par årtusenden efter den senaste istiden. De har en distinkt fransk-engelsk hybridkultur som går igen i allt från ortsnamn till maten på restaurangerna.
Kanalöarna har ett ganska milt klimat; det blir sällan särskilt kallt på vintrarna och floran har nästan medelhavskaraktär. Vintrarna är emellertid ändå inte att leka med. De präglas av stormar och har extrema tidvattenskillnader – två faktorer som försvårar för sjöfarten i området.
Öarnas status är anmärkningsvärd. De “tillhör” inte Storbritannien, utan lyder som kronbesittningar direkt under den brittiska kronan. En viss skillnad alltså; dock styr London öarnas utrikespolitik trots deras inre självstyre. Kanalöarna är det enda som återstår av den brittiske monarkens feodala hertigdöme Normandie. Detta ingick som helhet i en personalunion med England 1066-1204, då det förlorades till Frankrike. Men öarna gick då sin egen väg, befolkningen fick nämligen välja om de ville tillhöra Frankrike eller fortsatt vara lojala mot den brittiska kronan. De föredrog det senare.
Guernsey är till folkmängd och yta den näst största av Kanalöarna. Precis som Jersey är den ett skatteparadis, och finansiell verksamhet utgör mer än hälften av Guernseys inkomster. Jordbruket spelar en allt mindre roll, ön har inte heller likt Jersey en egen boskapsras att stoltsera med. Turismen utgör istället en viktig födkrok för många.
Annorlunda och okänd
En kväll på puben i Guernseys huvudstad Saint Peter Port ger vid hand att lokalbefolkningen inte riktigt ser sig som britter. Snarare som “Channel Islanders”. På frågan om vad jag som turist inte bör missa på Guernsey är de eniga: Little Chapel, Lilla kapellet, en av världens mest annorlunda helgedomar men ändå ganska okänd.
Guernsey är ingen stor ö, och kapellet ligger bara en halvmil väster om Saint Peter Port. Det ligger idylliskt omgivet av bondgårdar och tät grönska. Vid första anblicken ter det sig som ett slags pepparkakshus dekorerat med strössel. En närmare titt avslöjar emellertid att det handlar om porslin – tiotusentals skärvor som tillsammans med snäckskal och stenar ger kapellet dess unika utseende. De runda formerna och porslinet gör att det faktiskt påminner en aning om Antoni Gaudís byggnadsverk i Barcelona.
Lilla kapellet är en pärla. Det är bara 5 meter långt och 2,7 meter brett. Ett besök i byggnaden, som trots sin litenhet har en trappa på grund av höjdskillnaden, är en märklig upplevelse. Är det ett gammaldags badhus, lustiga huset eller vad?
[ Här är världens 20 mest spektakulära kyrkor ]
Sågs av kvinnlig herde
Mannen bakom Guernseys största sevärdhet är fransmannen Antoine Treilhaud, mera känd som Broder Déodat. Han föddes 1878 och tillhörde De La Salle-bröderna, en katolsk orden med huvudsäte i Rom. När Frankrike vid förra sekelskiftet införde antireligiösa lagar och romersk-katolska kyrkan upphörde att vara statskyrka, valde han att emigrera. Precis som Victor Hugo tyckte han att Guernsey låg bra till, och tillsammans med andra “bröder” såg han till att orden nu etablerade sig där. Själv blev han sakristan, och köpte ett stycke land på öns södra del. Där i ett sluttande skogsparti ville han bygga ett kapell som påminde om helgedomen i sydfranska Lourdes. Att han valde just Lourdes beror på att Jungfru Maria sägs ha uppenbarat sig för en kvinnlig fåraherde där.
Bönderna i trakten var till en början skeptiska till fransmannen. Särskilt när Déodats första kapell våren 1914 inte ens blev tre meter långt; det var svårt att överhuvudtaget komma in i det. När han fick kritik för det valde han så att demolera det; med samma energi som han byggt det jämnade han det med marken under en enda hektisk natt. Omgivningen betraktade honom med ännu större förundran, men den annars timide Déodat gav sig inte.
Sommaren 1914, när orosmolnen hopades över Europa, skred Déodat till handling igen. Nu byggde han ett lite större kapell, vilket välsignades samma dag som första världskriget bröt ut. I vilken utsträckning det användes under krigsåren är oklart; själv fick Déodat frisedel på grund av vacklande hälsa.
Så särskilt långlivat blev inte heller det andra kapellet. 1923 kom den katolske biskopen från Portsmouth på besök. Han vägrade emellertid tillåta att kapellet användes för mässa, då ingången var så trång att han knappt kom in. För Déodat var det ett tecken från skyn på att även hans nya skapelse var för snålt tilltagen, och han tog fram släggan igen. Inför den undrande lokalbefolkningen började han med ett nytt kapell, vilket väsentligen är det vi ser idag. Detta skulle ta lång tid att uppföra; dekorationerna med snäckskal, porslinsskärvor och stenar från stranden gjorde den emellertid till en unik kreation.
Tyvärr fick inte Déodat själv uppleva helgedomens fullbordan. 1939 började hans hälsa svikta på allvar, och han återvände till Frankrike för vård. Året efter invaderade tyskarna hans hemland, och snart även Kanalöarna. Déodat skulle aldrig återkomma till Guernsey.
Efter kriget fortsatte dock andra “bröder” med bygget, men i slutet av 60-talet började det falla i glömska. De La Salle-bröderna lämnade så småningom Guernsey och sitt kapell, som ofta kallas ett konstverk byggt av kärlek till Jungfru Maria.
I slutet av 1900-talet reparerades kapellet under överinseende av den katolska skolan Blanchelande College på Guernsey. 2016 genomfördes en totalrenovering, då man fruktade att byggnaden skulle kunna kollapsa.
Oavsett om man är katolik eller ens religiös är ett besök vid Lilla kapellet ett måste för den som kommer till Guernsey. Helgedomen är som tagen ur sagans värld.
---
Fakta: Guernsey
- Yta: 78 kvadratkilometer.
- Folkmängd: Cirka 65 000.
- Huvudstad: Saint Peter Port.
- Officiella språk: Engelska och franska.
- Statsskick: Brittisk kronbesittning.
- Valuta: Guernseypund och brittiska pund (värda lika mycket). Guernseypund går dock inte använda i övriga Storbritannien.
---