Livsstil

Pingstkyrkan i Leksand startade ungdomsgård när kommunens stängde

”Nu får vi ofta höra att ‘pingstkyrkan gör så mycket bra’” • Först var ortsborna skeptiska men nu väller ungdomarna in • Pingstkyrkan nomineras till Dagens utmärkelse Årets satsning.

När kommunen lade ner ungdomsgården i Leksand hade ungdomarna ingenstans att ta vägen. Pingstkyrkan såg behovet och agerade. Nu strömmar det in unga människor och satsningen ger ringar på vattnet in i församlingslivet.
– Helt hysteriskt vad omtyckta vi blev! Vi skulle kunna fylla en lokal till med ungdomar, säger Mikael Hansson, en av personerna bakom Dalaförsamlingens succésatsning.

Det är lugnet före stormen. Om några minuter kommer den graffittiprydda ungdomsgården att fyllas med ungdomar från hela Leksandsregionen. De kommer hit för läxhjälp, utbildning eller bara för att köpa en billig glass och snacka om livet.

– Det har gått så otroligt bra. Vi har till och med lite växtvärk, säger Anna Wedel Allgulin när hon slår sig ner i en av ungdomsgårdens soffor tillsammans med sin kollega Mikael Hansson.

Hon är utbildad socionom och har varit med från allra första spadtaget. Han är beteendevetaren som kom in i bilden när de insåg att ungdomarna var för många – och ibland lite för stökiga – för att hanteras av en enda vuxen.

– Just nu får vi in så många ungdomar att de inte får plats, engagemanget från kommunen är enormt och fler och fler vill samarbeta med oss, säger Mikael Hansson.

Nominerad till årets satsning: Pingstkyrkan i Leksands ungdomsgård.

Just nu får vi in så många ungdomar att de inte får plats, engagemanget från kommunen är enormt och fler och fler vill samarbeta med oss.

—  Mikael Hansson

Fanns fördomar – ingen omedelbar succé

Men vi börjar från början. Pingstförsamlingen i Leksand bar på en dröm om att få göra något för samhället.

När kommunen lade ner ungdomsgården för att istället satsa på fältarbetare fick församlingen, ungefär vid samma tid, erbjudande om att ta över Frälsningsarméns lokaler – då föddes visionen om att skapa en ny mötesplats för ungdomar i Leksand, men den här gången i kristen regi. Sagt och gjort. Lokalen formades till ett antal vardagsrum med soffbord lite överallt. Tanken var att ungdomarna både skulle ha plats för förtroliga samtal och att ledarna samtidigt skulle ha en god överblick.

Var det en omedelbar succé? Inte riktigt.

– Det fanns ju fördomar och folk var skeptiska eftersom det var pingstkyrkan som stod bakom och det fanns de som undrade vad vi hade för mål. Vi var tvungna att vara jättetydliga: Vi är inte ute efter att göra alla kristna, säger Anna Wedel Allgulin.

– Ungdomsgården är öppen för alla. Ingen ska komma hit och få Bibeln slängd i huvudet och känna sig lurad.

Nominerad till årets satsning: Pingstkyrkan i Leksands ungdomsgård.

Samarbetar med skolan och kommunen

Sakta, men säkert, vanns förtroendet i kommunen och ungdomarna ute i byarna runt Leksand fick en naturlig mötesplats där de fick vara i fred. Nu finns samarbete med skolorna, kommunens fältassistenter, ungdomsmottagningen och biblioteket. Den ifrågasatta ungdomsgården blev navet i bygden.

– Nu får vi ofta höra att ”pingstkyrkan gör så mycket bra”, säger Anna Wedel Allgulin.

Mikael Hansson och Anna Wedel Allgulin är ansvariga för pingstkyrkans ungdomsgård i Leksand.

Det är bättre att de är hos oss än att de är ute och gör en massa dumheter.

—  Anna Wedel Allgulin

Mikael Hansson fyller på:

– Engagemanget är stort. I våras, till exempel, fick vi korv från vår lokala bensinmack till vår valborgssatsning. Då fick vi även ta hand om några ungdomar som hade fått i sig för mycket och behövde en plats att vila på.

Så ni tar emot dem även om de är påverkade?

– Vi anser att samtalen är viktigare än att de blir portade. Och vid till exempel midsommarafton skulle man få porta ganska många. Det är bättre att de är hos oss än att de är ute och gör en massa dumheter, säger Anna Wedel Allgulin.

– Det har alltid varit alkohol bland de unga, men skillnaden nu är att det är mer droger.

– Men de vi släpper in vill vi också kunna ta hand om, säger Mikael Hansson.

Tar inte upp ämnet tro själva

Samtidigt är inte den kristna profilen undangömd. På onsdagar anordnar pingstförsamlingen satsningen ”Ventilation” där unga människor får arbeta tillsammans kring frågor som rör tron och Bibeln. Och dit har även ungdomarna från ungdomsgården hittat.

– Vi brukar varna dem att det är mycket Bibeln på de där samlingarna. Men det verkar inte avskräcka. Det är många som inte är kyrkvana som gått dit. Häromdagen hade vi 15–20 muslimska grabbar som var jättenyfikna och fick ställa sina frågor. Tröskeln blir låg eftersom de som håller i samlingarna även är med på ungdomsgården, säger Anna Wedel Allgulin.

– Vi tar aldrig upp vår tro själva. Men om någon frågar så hänvisar vi till ”Ventilation”, där de kan träffa andra kristna i sin egen ålder.

Anna Wedel Allgulin spelar pingis med ungdomarna på ungdomsgården. För henne är det viktigt att ledarna visar ungdomarna att de bryr sig - i samtal, men också i aktiviteterna.

Den kristna profilen märks också i värdegrunden, enligt Anna Wedel Allgulin och Mikael Hansson.

– Många unga har lätt för att kränka varandra med grovt språk och det är något vi pratat väldigt mycket om, säger Anna Wedel Allgulin.

– Vi vill att man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad. Dessutom finns vi som ledare med i allt som de gör, så att de ser att vi bryr oss och känner sig värdefulla. Hit får man komma och vara sig själv, säger Mikael Hansson.

Församlingen engagerad

Responsen från församlingen har varit stor. Ett gäng volontärer från församlingen har hjälpt till med praktiska saker, som att få fasaden ommålad och snickra ihop grejor.

– Andra är med och ber, vilket är viktigt, och en del är med som trogna volontärer på kvällarna, säger Anna Wedel Allgulin.

– … bland annat Kerstin, en 83-årig kvinna, som är här en kväll i veckan. Ungdomarna har en fantastisk respekt för henne. Vi har ett massivt stöd i församlingen, säger Mikael Hansson.

Kerstin, 83, är en av dem som arbetar ideellt på Pingstkyrkan i Leksands ungdomsgård. Här tillsammans med Mikael Hansson.

Och så var det där med glassen. Den som ungdomsgården marknadsför på sociala medier som den billigaste i kommunen.

– Jag fick tag i ett parti som vi kunde sälja för inköpspris, säger Mikael Hansson.

Sorlet börjar stiga i lokalen. Ungdomarna är på väg in. En av dem ser att en intervju pågår och har ett enkelt, men tydligt budskap: “Jag är kung på pingis.”

Anna skrattar och nickar instämmande.

Innan det är dags att ge sig i kast med nya samtal, försäljning av Dalarnas billigaste glass och en match i rundpingis säger hon:

– Vi vill mer! Inom kort ska vi satsa på informationsträffar om psykisk ohälsa. Forskningen visar att maskrosbarn som har haft det riktigt dåligt hemma och som borde ha mått mycket sämre, har tagit sig igenom livet för att det har funnits en extra vuxen i deras liv. Det är det vi vill. Vi vill lyssna på dem, peppa dem och se till att de får i sig något att käka. Det är en skyddsfaktor.

---

Fakta: Leksands ungdomsgård

  • Pingstkyrkan i Leksand står bakom satsningen.
  • Målgrupp är ungdomar i kommunen som går på högstadiet.
  • Några av aktiviteterna är fika, spela sällskapsspel, pingis, biljard, shuffleboard, TV-spel.
  • Öppet måndagar, tisdagar och torsdagar.
  • Leksands ungdomsgård samverkar med Bilda.
  • Fastigheterna och lönerna finansieras av PMU Leksand.

---

Fler artiklar för dig