Livsstil

”Vi ville samla Guds folk och visa att vi älskar varandra”

Kyrkor arrangerade ”kristen Almedalsvecka” – Nu nomineras initiativet ”Hjärta Jönköping” till tidningen Dagens utmärkelse Årets satsning 2024.

Konserter, föredrag, seminarier, konst och körsång. Men också stora ekumeniska gudstjänster, lovsång och bibelstudier. Allt det bjöd kyrkorna i Jönköping och Huskvarna på under pingstveckan tidigare i år. Satsningen Hjärta Jönköping sprang ur ett grundmurat ekumeniskt samarbete – och visionerna om att göra mer för staden föddes samtidigt bland frikyrkliga och katoliker.

Femton kristna församlingar öppnade sina dörrar, och sina hjärtan, när Hjärta Jönköping genomfördes den 13–19 maj i år. Under vad som snabbt började kallas för “den kristna Almedealsveckan” bjöd de in till samtal, gudstjänster och konserter runt om i Jönköping och Huskvarna. Besökarna strömmade till.

– Det är en stor glädje att genomföra något man pratat och drömt om länge, säger Marcus Ardenfors, föreståndare för Pingst Jönköping, till Dagen.

Längtan efter att nå ut till stadens invånare hade funnits länge, och redan före pandemin hade man börjat planera för en större gemensam satsning. Men det var när visionen härom året tog tag i Marcus Ardenfors och stadens katolske kyrkoherde, pater Joseph Maria Nilsson, ungefär samtidigt som idéerna tog konkret form.

– Vi ville samla gudsfolket, visa att vi älskar varandra och på så sätt visa världen att vi är Jesu lärjungar. Så vi samtalade och landade i att vi skulle göra vår egen variant av Almedalen: skapa många kristna arenor, inte bara en stor, och visa upp bredden av våra kyrkor, säger Marcus Ardenfors.

Klockringningen 2014

Det är inte första gången traktens kristna går samman. Något som fick stor betydelse för samarbetet var när kyrkorna 2014 anordnade en ekumenisk utomhusgudstjänst i Jönköping. Syftet var att markera mot en planerad demonstration av nynazister. Händelsen kom att omtalas också för att prästen Fredrik Hollertz lät kyrkklockorna ringa när den nynazistiska marschen startade.

Samarbetet ledde till att man startade Kyrkhjälpen, ett volontärarbete för utsatta EU-migranter och sedan hjälptes man även åt under flyktingkrisen 2015. De upparbetade relationerna banade dessutom väg för det lokala nätverk av föreningar och kyrkor som hjälpte tusentals människor med inköp och annat praktiskt under coronapandemin.

– Nöden har fört oss samman många gånger. Och att kyrkorna har kommit varandra nära har gett många ringar på vattnen, säger Marcus Ardenfors.

Jag bjöd in honom till gudstjänsten i Idrottshuset på pingstaftonen. Där fick han dela sin nöd och känna hur den bars av kristenheten.

—  Marcus Ardenfors

Upprop till kyrkorna

Även om Hjärta Jönköping bjöd på många fina möten och upplevelser, är det ett särskilt tillfälle som han minns.

– Mitt i veckan, bland allt som hände, fick jag ett mejl från en av socialförvaltningens chefer om den ökande gängkriminaliteten. Han skrev att kommunens insatser inte räcker utan att det behövs hjälp av kyrkan, berättar Marcus Ardenfors.

– Jag bjöd in honom till gudstjänsten i Idrottshuset på pingstaftonen. Där fick han dela sin nöd och känna hur den bars av kristenheten. Så det är inte bara härligt att vara tillsammans, utan det har relevans för vårt uppdrag att vara en kyrka för staden.

Gudstjänsten i Idrottshuset var en höjdpunkt också för Kenneth Petersson, som var anställd som projektledare för Hjärta Jönköping. Ett annat minnesvärt evenemang var kvällen i rumänsk-ortodoxa kyrkan, när fader Ovidiu Theodor Bancila berättade om ortodox tro.

– Det var väldigt uppskattat att få en inblick i den traditionen, säger Kenneth Petersson.

Ekonomisk fördelning

Hur får man då ihop ett arrangemang som Hjärta Jönköping logistiskt och ekonomiskt?

– En del saker hade vi redan börjat planera före pandemin. När det var ett år kvar bestämde vi oss för att det behövdes en tydligare struktur för att få saker att hända, och så småningom anställdes Kenneth Petersson på 20 procent av Jönköpings kristna samarbetsråd, säger Marcus Ardenfors.

Från och med den 1 september 2023, tills efter pingsthelgen, höll Kenneth Petersson i trådarna för planering, förberedelser och genomförandet.

Alla kyrkor som höll i ett arrangemang under veckan tog på sig de kostnaderna själva. Studieförbunden Bilda och Sensus hjälpte till kring föreläsningar och konserter, medan Jönköpings stad stod för arrangemanget kring konserterna på Vindbron.

– Men artisterna tog inget betalt. Och en stor del av de övriga kostnaderna täcktes av kollekterna som togs in på pingstafton och pingstdagen. Så i slutänden råddade vi hem det ekonomiskt, säger Kenneth Petersson.

”Inget koncept som måste upprepas”

Blir det någon fortsättning? Jo, men inte nödvändigtvis på samma sätt, säger Marcus Ardenfors.

– Liksom allt det andra som vi har gjort så är det här inte ett visst koncept som måste upprepas. Men det skapar förutsättningar för nya visioner och drömmar. Vi har upptäckt vilken kraft det ger när kyrkorna gör saker tillsammans, säger han.

– Dels tror jag att det är Gud välbehagligt, och dels finns det ett starkt behov i vårt land av sådant som kan ena oss. Här har kyrkan har en unik chans att visa att man kan tycka olika i många frågor men ändå stå enad. När många bara pekar på alla problem måste någon komma med lite hopp och ljus.

---

Fakta: Hjärta Jönköping

  • Ekumenisk satsning 13–19 maj 2024. Arrangörer: Jönköpings och Huskvarnas kristna samarbetsråd, studieförbunden Bilda och Sensus, Jönköpings stad.
  • Deltagande församlingar: Svenska kyrkan i Jönköping och Huskvarna, Allianskyrkan i Jönköping, S:t Franciskus katolska församling i Jönköping, Kungsportskyrkan i Huskvarna, Pingstkyrkorna i Jönköping och Huskvarna, rumänsk-ortodoxa Ceciliakyrkan i Jönköping, Ansgariikyrkan och Immanuelskyrkan i Jönköping (Equmeniakyrkan), Andreasförsamlingen Fjällstugan i Jönköping (Equmeniakyrkan), Equmeniakyrkan Huskvarna, Frälsningsarmén i Jönköping, Korskyrkan Jönköping (Evangeliska frikyrkan), Jönköpings Adventkyrka (Sjundedagsadventisterna).
  • Omfattande program med närmare 50 programpunkter, allt från stickkafé, körsång, filmvisning och konstvernissage till seminarier, bibelstudier, gudstjänster och en stor barn- och familjefest.
  • Höjdpunkter: Konsert på pingstafton på Vindbron med bland andra Sebastian Stakset, Simon Möller, Tabita Swedin, Tilda Athley, Faith Kakembo. Ekumeniska gudstjänster på pingstafton och pingstdagen i Idrottshuset respektive Pingstkyrkan i Jönköping.

---

Fler artiklar för dig