En tysk 13-årig flicka får ett plötsligt hjärtstopp under ett läger i Östergötland. Några minuter därifrån börjar Clas Vårdstedts mobil att larma. Vad han då inte vet är att hans agerande under de följande minuterna ska bli livsavgörande, inte bara för flickan.
LINKÖPING. Clas Vårdstedt är en välkänd kristen artist och låtskrivare, som bland annat ligger bakom sången Du har mitt liv i din hand. Vad färre vet är att han också är utbildad inom hjärt-lungräddning och numera även utbildar andra. Han är även frivilligt engagerad genom appen SMS-livräddare, där volontärer hastigt kan rycka ut vid hjärtstopp. Just ett sådant larm är anledningen att vi möts i familjen Vårdstedts villa i Linköping.
– Det är en händelse som verkligen påverkat mig och hela familjen, konstaterar Clas Vårdstedt.
Han dukar fram förmiddagsfika och brygger kaffe medan han börjar berätta. Vi tar oss ett år bakåt i tiden, till terminsupptakten på Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa. Klockan är strax efter tre på eftermiddagen och Clas Vårdstedt, som vid den här tiden arbetar som operativ chef på skolan, har samlat alla kursdeltagare samt all personal inför dagens aktiviteter.
Det fikas och skrattas i aulan. Clas Vårdstedt håller en tesked och ska precis klinga i kaffekoppen för att påkalla allas uppmärksamhet när hans mobil börjar tjuta.
”Befarat hjärtstopp 400 meter bort” meddelar displayen.
– Jag vänder mig snabbt till en kollega och berättar att jag fått ett larm om ett hjärtstopp och måste springa. Han får ta över upptakten, berättar Clas Vårdstedt.
Ett par hundra meter från folkhögskolan ligger Östgötagården, där det pågår ett tyskt ungdomsläger. Men den lekfulla stämningen har hastigt förbytts mot rädsla när en av lägerdeltagarna fallit ihop livlös på badbryggan.
– På mobilen ser jag att området för larmet är alldeles i närheten och jag kommer att tänka på de tyska ungdomarna på lägergården.
Det hade lika gärna kunnat vara min dotter och jag hade kunnat vara föräldern som plötsligt får ett sådant här dramatiskt besked.
— Clas Vårdstedt
Livlös kropp på bryggan
Hjärtstartaren finns i den herrgård där skolpersonalen har sina kontor och Clas Vårdstedt springer in och hämtar den innan han rusar vidare ned mot den angivna olycksplatsen.
– När jag kommer fram till lägergården ser jag två män och de bekräftar att det skett en olycka och pekar ned mot vattnet. Där ser jag en flicka som ligger livlös på bryggan och jag möter en annan tysk ledare som börjat med hjärtkompressioner.
– Jag instruerar honom att även göra inblåsningar i hennes mun för att syresätta blodet.
Flickans ansikte är kladdigt och blodigt. Troligen har hon bitit sig i tungan av fallet. Clas Vårstedt kopplar upp hjärtstartaren och torkar av kroppen med sin egen skjorta för att elektroderna ska få fäste.
– Medan hjärtstartaren analyserar hjärtrytmen känns det som om tiden står stilla. Den naturliga impulsen är ju att fortsätta med hjärt-lungräddningen, men ingen får röra kroppen i det här läget, berättar Clas.
Maskinen meddelar att flickans hjärta behöver defibrillering. Clas Vårdstedt ropar: ”Don’t touch the body!” och slår ut med armarna för att markera tydligt.
Sedan trycker han på knappen. En strömstöt passerar mellan elektroderna och kroppen rycker till.
– Jag frågar den tyske ledaren om han orkar återuppta hjärt-lungräddningen. Han nickar och jag säger till honom att fortsätta.
Efter ett tag kommer det en man med orange tröja springande ned mot bryggan. Det visar sig att också han fått ett larm via sin telefon och han tar över HLR-arbetet. Mannen och Clas Vårdstedt samarbetar medan de hör sirener från andra sidan sjön. Ambulansen är cirka fem minuter bort.
Efter ytterligare en hjärtdefibrillering kommer ambulanspersonalen till platsen. Den livlösa kroppen bärs in i ambulansen som snabbt försvinner mot sjukhuset
[ Clas Vårdstedt gör konsert för att hjälpa barn i Kenya ]
Besökte olycksplatsen tillsammans
Tillbaka i villan i Linköping. Clas Vårdstedt fyller på mer kaffe och berättar om timmarna efter att ambulansen åkt från platsen.
– I det läget visste ju ingen hur det skulle gå. Jag minns att jag bad en kort enkel bön till Gud. Sedan ringde jag min fru, grät och berättade vad som hade hänt. Det var först nu som känslorna liksom kom i kapp.
Vad kände du där och då?
– Jag blev pappan Clas och började tänka på att den här tjejen var i samma ålder som vår yngsta dotter. Det hade lika gärna kunnat vara min dotter och jag hade kunnat vara föräldern som plötsligt får ett sådant här dramatiskt besked.
Clas Vårdstedt berättar eftertänksamt och systematiskt. Går igenom kronologin i huvudet medan han beskriver dagarna efter olyckan. Han beskriver att han håller kontakt med det tyska lägret, ser över om de behöver någon hjälp eller stöd.
Han blir kontaktad av läkare från Linköpings universitetssjukhus, som beskriver att hans snabba ingripande varit direkt livsavgörande. Clas får även besök av mannen med den orangea tröjan som visar sig vara ambulanssjukvårdare, som också tackar för insatsen.
En knapp vecka efter händelsen får Clas Vårdstedt ett oväntat meddelande på mobilen.
”Hej, det här är mamman till flickan du räddade.
Det du gjorde har inte bara gett vår dotter livet tillbaka, det har även gett livet tillbaka till en hel familj. Tack för ditt snabba agerande … medan jag skriver det här börjar jag gråta igen.”
– Att få den här kontakten med familjen kändes helt fantastiskt. Jag fick gåshud och blev rörd när jag såg meddelandet och förstod att flickan hade överlevt och mådde bra, berättar Clas Vårdstedt.
Hur mår flickan i dag?
– Hon är faktiskt helt återställd. Hon går i skolan på heltid, dansar och spelar flöjt i en orkester – det är fantastiskt!
Clas Vårdstedt är också djupt tacksam över den vänskap som vuxit fram med hela den tyska familjen.
– Jag var där och hälsade på i vintras, och i somras kom de hit i tre dagar och träffade mig och min familj. De fick vara med på en svensk kräftskiva och vi besökte också lägergården och olycksplatsen tillsammans, det var väldigt starkt.
[ Elsas Lundins hjärta stannade 37 gånger - ”Är övertygad om att Gud räddade mig” ]
Hur har den här händelsen påverkat dig?
– Den har breddat och fördjupat perspektivet på livet. Som kristen tror jag ju att det finns någon som håller oss i sina händer. Självklart finns det många tillfällen när miraklet inte sker, men det är fantastiskt att få bli använd och faktiskt få vara det där miraklet för någon annan.
Framför oss på köksbordet ligger en fotobok som Clas fått från den tyska familjen, där de dokumenterat de händelserika veckorna efter olyckan. Mellan bilderna finns hjärtan och personliga hälsningar från familjen till ”deras svenske hjälte”, som räddat deras dotter.
Clas beskriver att de fortfarande har regelbunden kontakt nästan varje vecka.
Händelsen vid bryggan var också anledningen till att han själv valde att utbilda sig till HLR-instruktör med hjärtstartare. Han har även investerat i en egen likadan maskin.
– Det hjälper mig att vara beredd om något skulle hända. Det finns många liv som skulle kunna räddas om fler lärde sig detta. Jag hoppas personligen att jag aldrig ska behöva åka på ett larm igen, men tjuter det så springer jag, det lovar jag, säger Clas Vårdstedt
---
Fakta: Clas Vårdstedt
- Ålder: 52 år.
- Bor: I Linköping.
- Familj: Frun Anna och döttrarna Melina, Agnes och Elsa.
- Gör: Account manager, sångare och låtskrivare. Även frivillig utbildare inom HLR och hjärtstartare.
---
[ Nya etiska regler för sjukhuspersonal vid hjärt-lungräddning ]