Livsstil

”Till havs fick vi lära oss att släppa kontrollen”

Gifta paret Bianca, 25, och Eric Bock, 32, köpte båten Solvind helt utan förkunskaper • Lämnade Sverige och lever i dag sin dröm på havet.

Äkta makarna Eric, 32, och Bianca Bock, 25, bestämde sig för att lämna storstadslivet för att bo på sin segelbåt. Nu har de varit till havs i tre månader och – trots späckhuggare, sjösjuka och stormar – älskar de sitt nya liv på båten Solvind.
– Man kommer närmare Gud när man lever så utsatt som vi gör, säger Bianca Bock.

Eric och Bianca Bock befinner sig utanför Portugals kust när Dagen når dem. Regnet öser ner och ännu vet de inte hur det blir med eftermiddagens planerade segling till en ny hamn. Vädret får avgöra, som vanligt.

– Det är väl den största utmaningen med det här livet, konstaterar Bianca Bock.

– Att inte ha kontroll över väder, vind eller någonting egentligen. Här utanför Portugal finns till exempel många späckhuggare som riskerar att ramma rodren – det är också en sak vi inte kan kontrollera. Vi kan förstås segla så nära kusten som möjligt för att undvika dem, men där finns i stället fiskeredskap utlagda. Några vänner till oss fick in det i propellern och tvingades ta upp båten på land.

– Man är utlämnad och livet är mer oförutsägbart, men här blir också gudstron extra viktig. Vi får vila i att Han som tagit hand om oss hittills, kommer fortsätta göra det. Vi får lära oss att släppa på kontrollen och inte oroa oss i onödan.

Köpte båten utan förkunskaper

Det var helt utan kunskap om segling som paret köpte Solvind, en 33 fot lång segelbåt från 1986, för ett par år sedan. Redan tidigt i relationen hade de delat vilka drömmar de hade, och det visade sig att de båda älskade friluftsliv och var sugna på att ge sig ut på äventyr.

Bianca och Eric träffades första gången på ett av Hillsongs möten. Bianca hade varit engagerad i församlingen under flera år och ingick bland annat i ett lovsångsteam. Hon och Eric fortsatte att umgås genom bland annat Hillsongs pandemianpassade hemgrupper och 2021 gifte de sig.

Eric hade redan tidigt uttryckt en önskan om att någon gång bo på en segelbåt.

Eric och Bianca Bock bor på sin segelbåt Solvind under minst ett år.

– Jag tänkte ”wow, det vore häftigt, men jag vet ingenting om det”. Vi skrattade nog mest åt idén, som en dröm som aldrig kommer bli av.

Livet i Stockholm rullade på. Bianca studerade affärsutveckling på högskolan Hyper Island och Eric drev sedan tidigare sin egen reklambyrå. Paret började gå till Citykyrkan i Stockholm och kom med i församlingen där. Under en period bodde de i Italien, för att åka snowboard och jobba på distans. Det gav mersmak.

– När vi kom tillbaka till Sverige bodde vi hos Biancas föräldrar i Nynäshamn, eftersom vi hade gjort oss av med lägenheten innan Italien. Det var här vi började leta efter en tillräckligt stor båt att kunna bo på, berättar Eric Bock.

Man kan förstå varför våra föräldrar var lite ”Hjälp, vad håller ni på med!” när man tittar tillbaka. Men det kändes så rätt, vi kunde inte riktigt förklara det, det var nästan som ett kall på insidan

—  Bianca Bock

Omgivningen tyckte nog att de var lite galna. Vem lägger massa pengar på en segelbåt där man tänkt att bo, när man knappt kan någonting om segling?

Eric och Bianca Bock bor på sin segelbåt Solvind under minst ett år.

Men Eric och Bianca drevs av en längtan. De hade familjevänner som kunde lära dem allt de behövde veta och snart stod de som ägare till Solvind, som hade extra stort kök eftersom båda älskar att laga mat och äta gott.

– Man kan förstå varför våra föräldrar var lite ”Hjälp, vad håller ni på med!” när man tittar tillbaka. Men det kändes så rätt, vi kunde inte riktigt förklara det, det var nästan som ett kall på insidan, säger Bianca.

Arbetsam vardag på distans

Efter att ha bott på båten ungefär ett år och gjort kortare turer, begav de sig i somras ut på en seglats som är tänkt att fortsätta hela året.

Eric och Bianca Bock bor på sin segelbåt Solvind.

Planen är att segla till Grekland och låta båten vara kvar där över julen som de ska tillbringa i Sverige, för att sedan fortsätta seglingen under våren.

Båda två har möjlighet att jobba på distans, vilket har varit avgörande för att båtlivet ska gå ihop ekonomiskt. Tillsammans driver de en onlinebusiness där de erbjuder hemsidor och kreativa lösningar för företag. Genom sina sociala medier där tittarna får följa deras resa, får de också in en del pengar.

En vanlig dag innehåller oftast både en del jobb och en del segling, beroende på väder och vind. Ibland träffar de även kunder och har möten på de platser de befinner sig.

Att laga middag och ta kvällsdopp hör också till rutinerna.

– Vi gillar matlagning båda två och vill äta ordentlig mat även fast vi är på en båt. Här finns både ugn, spis, kylbox, dubbla diskhoar och varmvatten, så det fungerar väldigt bra, konstaterar Eric.

Eric och Bianca Bock bor på sin segelbåt Solvind under minst ett år.

Nu när de är i Portugal blir det en hel del färsk fisk och grönsaker som de tillagar.

– Ibland har vi burkmat också om det krisar. Men när vi åkte över Biscayabukten till exempel hade vi förberett matlådor. Det gör mycket för moralen att äta bra och se till att man får i sig ordentligt. Det ska inte kännas som att vi är ute och campar, detta är vårt hem, det tycker vi båda är viktigt, säger Bianca.

Hur gör ni med egentid – går det att få till?

– Vi trodde nog att det skulle bli svårt, men det brukar lösa sig ganska enkelt. Dels tycker vi om att umgås mycket tillsammans, men man kan också ta en egen promenad, gå iväg och handla eller gå till ett gym. Är vi båda på båten så kan man göra olika saker – jag kanske läser eller stickar, Eric kanske spelar gitarr.

På något sätt upplever jag mig mycket närmare Gud när vi är ute till havs.

—  Bianca Bock

Mer beroende av bön

Livet på en båt är heller inte så isolerat eller ensamt som de först trodde. Eric och Bianca berättar om vänner de lärt känna längs resan som de slagit följe med några dagar.

Eric och Bianca Bock bor på sin segelbåt Solvind under minst ett år.

Där har de också haft möjlighet att göra saker var för sig, tillsammans med nyfunna vänner.

Gudstron blir också mer framträdande och en självklar del av livet när man befinner sig till havs, menar de. Trots att de kan sakna församlingsgemenskapen upplever de att bönen blir mer central än i vardagen hemma i Stockholm.

Eric och Bianca Bock bor på sin segelbåt Solvind under minst ett år.

– På något sätt upplever jag mig mycket närmare Gud när vi är ute till havs. Man är utelämnad här, det finns många risker, jag märker att jag pratar mycket mer med Gud. Som när vi korsade Biscayabukten, då satt jag bara och bad, tänkte knappt på det, det var så naturligt. Och lyssnade på lovsång. Man blir mycket mer beroende än när man är i sin trygghet i stan tycker jag, där fanns inte lika mycket att oroa sig för. Det är också många som ber för oss, det är viktigt, säger Bianca.

– Ja, man behöver liksom inte försöka få till det, det blir en naturlig del av ens liv här, lägger Eric till.

Nog var det en stor kontrast till en början, att byta storstadslivet mot det lilla livet på båten, det medger de. Kanske särskilt för Bianca som inte hade rest lika mycket som Eric, och som varit väldigt aktiv i kyrkan sedan 15-årsåldern.

– Men det var som att Gud hade planerat det här för oss, som ett naturligt steg. Vi upplever också att de vi träffar längs vägen får vi fina och djupa samtal med – det har varit väldigt fint.

Vad är det bästa med det här livet?

Eric och Bianca Bock bor på sin segelbåt Solvind.

– Jag skulle säga att tillbringa så mycket tid tillsammans, det är så värdefullt – allt man får uppleva ihop. Vi får lära känna varandra på ett djupare plan. Och vi tar hand om varandra och jobbar som team. När jag till exempel blir sjösjuk får Eric steppa upp lite extra, för han blir aldrig sjösjuk. Det är sårbart, och vackert, säger Bianca.

– Man lär sig också uppskatta allt som man annars tar för givet, som att vi behöver fylla på nytt vatten till exempel, säger Eric.

Skulle ni rekommendera denna livsstil till andra?

– Verkligen. Man växer som person av att göra något utmanande, där man tvingas släppa kontrollen. Men också att man får uppleva så mycket! Jag trodde aldrig jag skulle få komma till de platser där vi varit. Men man får vara beredd på att det inte är så bekvämt, det kräver ganska mycket, säger Bianca.

– Man märker också att man klarar mer än man tror. Och detta har man med sig resten av livet. Vi får ofta meddelanden av folk som sett våra videos på Youtube som inspirerats och berättar att de köpt båt eller börjat jobba på distans från en helt annan plats, vi får många frågor, det är jättekul att visa att det går, säger Eric.

Eric och Bianca Bock bor på sin segelbåt Solvind under minst ett år.

---

Fakta: Eric och Bianca Bock

  • Eric är 32 och Bianca 25. De gifte sig 2021.
  • Bor sedan en tid på segelbåten Solvind och befinner sig just nu vid Medelhavet.
  • Bianca är från Nynäshamn och Eric från Stockholm.
  • Har en youtubekanal där de delar klipp från sin resa.

---

Fler artiklar för dig