Livsstil

Hans bibelparafras placerar Jesus i nutid

Kommunikatören och predikanten Rickard Sundström: Vi kanske hört om den förlorade sonen hundratals gånger, men genom att flytta handlingen till nutid vill jag ta oss förbi filtren.

Rickard Sundström är beredd att ta risken, oavsett vad teologerna säger. I sina parafraser gör han djärvt om bibelberättelser till nutid. För att visa på en Jesus som inte bara finns på kristna konferenser utan också i människors vardag släpper han nu tillsammans med fotografen Andreas Joakimson ett nytt tidningsmagasin.

”Jag borde aldrig ha kommit hem. Sluta krama. Börja slå, börja skälla, börja med vad som helst, men sluta krama!”

Orden är den förlorade sonens och hämtade ur Rickard Sundströms parafras på bibelberättelsen från Lukasevangeliet. En parafras är, enligt Wikipedia, en omskrivning av en text i syfte att förenkla eller förtydliga. I Rickard Sundströms parafras om den förlorade sonen, har berättelsen förflyttats till modern tid. När den magre och dåligt klädde sonen kliver in familjens gallergrind kan han fortfarande koden, trots att han varit borta i många år. Pappan som tar emot honom är en förmögen fastighetsägare. En gång för många år sedan delade han motvilligt, på sonens begäran, upp familjens aktieposter, fonder och affärsandelar och gav ut arvet i förskott. Historien är uppbyggd på samma sätt som berättelsen i Lukasevangeliet och vi följer den genom faderns ögon. Här finns sorgen över sveket och känslan av att inte kunna sluta älska. I parafrasen har Sundström också lagt till en till figur som inte finns i Lukas ursprungsberättelse. En mamma som gråter så att mascaran rinner.

Rickard Sundström har skrivit gjort Parafrasmagasinet tillsammans med fotografen Andreas Joakimson.

Eleverna lyssnade på ett annat sätt

Rickard Sundström är kommunikatör och predikant. Under många år har han medverkat i gudstjänster och olika kyrkliga arrangemang över hela Sverige. Det var för några år sedan, då han arbetade som lärare på en bibelskola som han för första gången skrev en parafras på en bibelberättelse.

– Jag läste upp den för mina elever och det funkade så bra. Jag kände att de lyssnade och blev berörda på ett annat sätt.

Enligt Rickard Sundström är nutida parafraser ett sätt att få Bibelns gamla berättelser att krypa under skinnet på oss. Det har blivit hans sätt att berätta den stora Jesusberättelsen.

– Det finns alltid nya lager att upptäcka i Guds ord. Vi kanske hört om den förlorade sonen hundratals gånger, men genom att flytta handlingen till nutid vill jag ta oss förbi filtren. Jag försöker skriva berättelserna utifrån igenkänning, så att man känner att det här hade kunnat vara jag, min syster eller min granne.

Rickard Sundström har skrivit gjort Parafrasmagasinet tillsammans med fotografen Andreas Joakimson.

”Vill visa att Jesus är intresserad”

Sedan den där första parafrasen för bibelskoleeleverna har Rickard Sundström använt detta grepp för att illustrera Bibelns berättelser i många olika sammanhang. Han har berättat dem från predikstolen och de har blivit en podcast, Parafraspodden. För något år sedan föddes också idén att göra parafraserna i magasinsformat. I magasinet Parafras, som nu finns färdigt, har Rickard Sundström tagit hjälp av fotografen Andreas Joakimson för att illustrera sina berättelser med bilder. Här finns också den ursprungliga bibelberättelsen och ett antal frågor som läsaren kan stanna upp och fundera över.

– Tanken är att man ska kunna använda den som en andaktsbok där man stannar kvar i en evangelietext under en längre tid. Man kan använda den antingen för sig själv eller i en cellgrupp, säger Rickard Sundström.

Rickard Sundströms djupaste längtan med sina parafraser är att förmedla en varm gudsbild.

– Jag vill visa att Jesus är intresserad, mänsklig och nära i vår vardag. Gud är inte bara på kristna konferenser, utan i vanliga familjers vardag.

Finns det en inte risk att man gör våld på Guds ord när man gör parafraser på bibelberättelser?

– Det finns alltid risker med en parafras. Säkert kan någon överlärd teolog undra hur jag kan veta att Jesus är som i mina berättelser. Men Jesus är jätterelevant 2024, och för att få människor att förstå det måste vi våga oss på nya språk och nya sätt. Jag är beredd att ta den risken.

Det nya magasinet, med både berättelser och fotografier är enligt Rickard Sundström också ett slags firande av människans kreativitet.

– Vi är alla skapande till kreatörer, vi ska vara medskapare till en bättre värld. Det här är mitt bidrag i det. Jag har velat skapa något som pekar på skaparen.

---

Fakta: Rickard Sundström

  • Ålder: 48 år.
  • Gör: Kommunikatör och predikant.
  • Familj: Frun Maggan och barnen Leo och Olivia.
  • Bor: I Aneby.
  • Aktuell: Med ”Parafrasmagasinet” som han gjort tillsammans med fotografen Andreas Joakimson.

---

Fler artiklar för dig