Livsstil

Kvinna beklagade sig över kyrkklockorna – prästens svar blev viralt

Ironiska kommentaren ledde till hyllningar på nätet.

När en kvinna i Danmark beklagade sig över högljudda kyrkklockor på ett lokalt facebookforum var inte prästen sen med att svara. Hans svar spreds sedan över nätet tack vare en dansk influerare, till prästens eget förtret.

”Då var det klockringning igen. Är det verkligen nödvändigt att kyrkan lever om så intensivt och länge? Vi går in så att vi kan vila öronen.” Så skrev en dansk kvinna på ett lokalt facebookforum i början av augusti. Ortens lokala kyrkoherde, Jes Rønn Hansen, skrev en kommentar under inlägget. En replik som kom att få stor uppskattning och spridning:

”Förlåt, vi har haft en lite hektisk dag på kontoret. 3 barn döptes klockan 10, ett brudpar klockan 11.30 och en begravning här klockan 13. Folk måste sluta födas (och döpas), bli kära och dö. Det kommer att göra mitt arbete och allas liv lättare”.

Jes Rønn Hansen, kyrkoherde i Strib i Danmark.

Delades av humorspanare

Den ironiska kommentaren snappades upp av den danske influeraren Anders Hemmingsen som är känd för att dela lustiga händelser och bilder på sina internetforum. Inlägget han gjorde på Instagram om prästens kommentar har hittills fått över 36 000 gilla-markeringar. Många har också skrivit glada tillrop under inlägget och hyllar den ”roligaste prästen i Strib”. En av kommenterarna menar att man inte borde bo nära en kyrka om man störs av klockringningen: “Kyrkan var där först...”

Men den stora och oväntade uppmärksamheten är ingenting som kyrkoherden själv tycks glädjas över, enligt nyhetssajten fyens.dk.

– Jag tyckte det var hemskt, säger Jes Rønn Hansen om influerarens inlägg och menar att det nu blivit för mycket fokus på honom som person.

Jag ville inte genera henne på något som helst sätt.

—   Jes Rønn Hansen, kyrkoherde

Han ville bara informera kvinnan om anledningen till kyrkklockornas återkommande ringande under lördagen, inte driva med henne.

– Jag ville inte genera henne på något som helst sätt. Men jag förstår att när vi uttrycker oss på offentliga forum, då får vi också ta vårt ansvar för det, säger Jes Rønn Hansen.

Glad för stödet

Något han däremot blev glad över var att se att det tycks finnas ett stort stöd för kyrkan hos många människor och att den faktiskt har betydelse, även hos dem som kanske inte går dit så ofta.

– Det faktum att det finns en kyrka och man kan höra en kyrkklocka, det har ändå djupa rötter i vår kultur och historia. Jag tycker att det var väldigt bra att få det bekräftat. Att folk faktiskt tycker att det är bra att de har en kyrka som hörs när någon firar dop och bröllop.

Fler artiklar för dig