Livsstil

”Jag vill inte, Gud, men om du vill, vill jag”

Pastorn Emma Anhage om att brottas med att lämna sin trygghet för kallelsen.

Emma Anhage hade jobbat i över sju år i sin hemförsamling Betelkyrkan på Hönö när hon fick en känsla av att hon skulle bli utmanad att lämna sitt hem.
När sedan samtalet från Pingstkyrkan i Norrköping kom visste hon att det var det som hon förberetts på.
– Jag upplevde att Gud prövade mig, berättar hon.

I över sju år hade Emma Anhage jobbat i sin hemförsamling Betelkyrkan på Hönö som pastor. Men långsamt kom känslan att hon blev utmanad att lämna sitt hem och sin trygghet.

– Jag upplevde att Gud prövade mig om jag var villig att flytta. När jag hade brottats med detta ett tag sa jag till Gud: ”Jag vill inte, Gud, men om du vill, så vill jag”, berättar hon.

Emma Anhage hade känt på sig att förändring var på väg flera månader innan samtalet från Pingstkyrkan i Norrköping kom. Det var ingenting hon hade sökt sig till, men förstod direkt vad det handlade om. Hon var dock inte beredd på att det skulle vara så långt bort.

– Det är en stor omställning, men väldigt roligt och spännande, säger hon.

Från skräddare till pastor

I det tidiga arbetslivet arbetade Emma Anhage i textilbranschen. Hon är utbildad skräddare och slöjdlärare och visste sedan ung ålder att det var det hon ville jobba med. Men en dag när hon lutade sig över soffan för att tända fönsterlampan kom insikten som en blixt från klar himmel. En tanke slog henne: ”Tänk att få jobba i Betel!”

– Jag hade aldrig känt så innan. Vissa känner längtan tidigt men jag hade aldrig haft den, och jag blev jätteförvånad, berättar hon.

Längtan växte hos Emma Anhage. I tre år funderade hon över hur hon skulle göra. Därefter kom allt naturligt, hon började jobba i kyrkan parallellt med sitt lärararbete och till slut gick tjänsten över till heltid.

Tron kom dock inte som en blixt från klar himmel. När Emma Anhage var tio år fick hon frågan när hon blev kristen, och svarade helt självklart: ”När jag föddes!”. Det var då hon tog det egna beslutet att tro på Jesus.

Kallelsen att arbeta med barn

Som pastor arbetar Emma Anhage med inriktning på barn- och familj. Hon berättar inlevelsefullt om hur hon en natt vaknade plötsligt ur en djup sömn. Mycket påtagligt kände hon Guds närvaro i rummet. Efter en stund lades ett tryck på hennes bröstkorg och hon kände hur han sa: ”Barn och familj.”

– Och sedan släppte trycket på hjärtat. Han sa väldigt tydligt till mig att det var det jag skulle jobba med, säger hon.

– Ett tag brottades jag med min kallelse och började tänka att jag skulle göra annat. Då kunde Gud påminna mig om natten då han lade trycket på mig.

Emma Anhage "in action" som flygvärdinna.

”Gud får göra det som jag inte klarar av”

Emma Anhages tanke med kallelsen är att hon vill att barnen ska få en relation med Jesus tidigt i livet.

– Jag vill att barn under sin uppväxt ska få en tro som håller. Det bästa med jobbet är när man har följt ett barn från ganska låg ålder och ser att man i tonåren beslutar sig för att ta emot Jesus. Det är inte mycket som slår det.

I den nya församlingen är det svårt för Emma Anhage att veta exakt vilka utmaningar hon kommer stå inför. Hon tar med sig den inställning som hon alltid haft:

– Att älska varje människa såsom Gud vill att vi ska älska. Så får Gud göra det som jag inte klarar av.

---

Fakta: Emma Anhage

Ålder: 46 år.

Familj: Maken Markus och barnen Hugo, snart 19 år, Elsa, 17 år och Signe, 14 år.

Intressen: ”Jag undrar vad mina barn skulle säga”, skrattar hon. ”Jag skulle säga att sy kläder, jag älskar att göra det.”

Aktuell: Byter tjänst från Betelkyrkan på Hönö till Pingstkyrkan Renströmmen i Norrköping som pastor.

---

Fler artiklar för dig