Livsstil

Bluffen kunde ha kostat Joel Sjöberg förlaget

“Det var osannolikt att kristna människor skulle ljuga på det där sättet”, säger förlagschefen när han i dag ser tillbaka

Joel Sjöberg startade kristen ljudbokstjänst, blev bedragen på miljonbelopp och halvtidssjukskriven för utmattning. Frågan är: Var det ändå värt det?

ÖREBRO. När Sjöbergs förlag för två år sedan lanserade ljudbokstjänsten Keystory sa förlagschefen Joel Sjöberg till Dagen att ”man blir påmind om Guds storhet, godhet och trofasthet. Vi kan verkligen inte slå oss för bröstet utan det är Gud som öppnat dörren, vi får bara vara en del av det”.

Två år senare håller han fast vid sitt uttalande, men medger att han inte gav hela bilden.

– I det läget visste jag inte själv hur allting skulle bli, säger han när vi nu ses på Espresso house vid järnvägsstationen i Örebro.

Joel Sjöberg är förlagschef på Sjöbergs förlag.

Just här, till och med vid samma bord, satt Joel Sjöberg tillsammans med systemutvecklaren som skulle skapa Keystory. Under flera år hade han burit på en idé om att utvidga den förlagsverksamhet som han startade som 24-åring till att även innefatta ljudböcker. Projektet hade länge känts för stort och för dyrt, men när en nyanställd kollega visade sig ha samma idé och dessutom berättade att hon kände ett par som ville donera tre miljoner till verksamheten, valde Joel Sjöberg att satsa.

– Jag kände bara: Wow, vad häftigt att det finns folk som har ett sådant hjärta att få sprida evangeliet.

Visste du vilka finansiärerna var?

– Nej, de ville vara anonyma av någon anledning, vilket jag köpte. Min kollega intygade att hon kände dem väl. De skulle bara sälja av lite aktier så skulle pengarna komma.

– Och kollegan hade skött sig perfekt, jag hade ingen anledning att inte ha förtroende för henne. Hon var dessutom aktiv i en församling och jag kände en person i hennes hemgrupp.

Allting klaffade

Joel Sjöberg satte projektet i rullning: fick via en vän kontakt med systemutvecklaren – som passande nog behövde ett nytt uppdrag inom några veckor och som dessutom skulle flytta till Örebro.

– Alltså jag blev tårögd och tänkte: Händer sådant här på riktigt?

Joel Sjöberg berättar att sättet allting klaffade på gjorde att han drog slutsatsen att det måste vara Guds ledning. Under ett zoom-möte med predikanten Stefan Börjesson fick han också ta emot en profetisk hälsning som pekade i samma riktning.

– Han sa att jag skulle börja jobba med böcker på ett nytt sätt, och att det handlade om digitalisering. Sedan lade han till: ”Herren säger att det kommer att lyckas väl”. Det var en jättestor uppmuntran.

Joel Sjöberg blir märkbart rörd när han pratar om det. Kanske för att han nu har facit i hand och vet vilken krävande resa det har varit.

Joel Sjöberg är förlagschef på Sjöbergs förlag.

Finansiären dubblade beloppet

Redan några veckor efter zoom-mötet, en dag på gymmet, började han fundera på varför han fick just det där ordet.

– Då fick jag till mig: Även om jag inte behöver det just nu, kommer jag att behöva det. Och då kände jag: Å nej, det kommer att bli jobbigt. Varför skulle jag annars få ett sådant ord att stå på?

Joel Sjöberg uppslukades snart av allt som behövdes göra för att ta fram streamingtjänsten. Han skrev på avtal med förlag och inläsningsstudior. Däremot såg han inte skymten av finansieringen som kollegan utlovat. Och plötsligt hade hon dubblat beloppet: Nu skulle Sjöbergs förlag få sex miljoner – i utbyte mot att kollegan också blev delägare i det nya företaget.

– Hon kom in som delägare i god tro innan pengarna hade kommit eftersom det var smidigast så. Vi behövde snabbt registrera företaget och få allt på plats, förklarar Joel Sjöberg, som utifrån övertygelsen att de snart skulle ha sex miljoner kronor på kontot ”storsatsade på marknadsföring”; Keystory fick vara huvudsponsor på Nyhemsveckan, pingströrelsens stora sommarkonferens, och beställde marknadsföringsmaterial för hundratusentals kronor.

Den ena undanflykten efter den andra

Men tiden gick och inga pengar syntes till. Veckan innan lansering hade de fortfarande inte kommit. När Joel Sjöberg frågade kollegan om när de skulle dyka upp fick han höra den ena undanflykten efter den andra: papper som saknades, pengar som gått tillbaka till avsändarkontot, ett företag som slumpmässigt gått i konkurs. Han började misstänka att något inte stämde och tänkte att det var säkrast att skriva ett avtal med kollegan om att hon inte kunde vara kvar som delägare om den utlovade finansieringen uteblev. Fakturorna som började komma in betalade förlaget med pengar som de egentligen hade avsatt för kommande bibeltryckningar.

I juni 2022 var det dags för lansering. I ett tält på Torpkonferensen, Evangeliska frikyrkans stora sommarkonferens, dukade Sjöbergs förlag upp en buffé av smörgåstårtor och gräddtårtor för att fira att månader av slit hade lönat sig: Nu fanns appen!

Men fortfarande ingen finansiering.

– På konferensen kom min kollegas pappa fram till mig och sa: ”Är det inte fantastiskt att Gud har utvalt dig och min dotter till att ta fram Keystory. Släpp aldrig det!”

Någon dag senare ringde samma man och avslöjade att det är han som var den hemlige finansiären. Däremot har det blivit problem med pengaöverföringen. Hans kollegas fru hade fått ett virus när hon var i Kina och nu låg hon i koma i USA. Hennes man kunde därför inte skriva under betalningen.

Allting lät väldigt osannolikt. Samtidigt tyckte jag att det var osannolikt att kristna människor skulle ljuga på det där sättet.

– Allting lät väldigt osannolikt. Samtidigt tyckte jag att det var osannolikt att kristna människor skulle ljuga på det där sättet. Och när man är mitt uppe i en sådan där process blir man nog lite förblindad.

Det visade sig att mannen ljugit förut. Han hade skulder hos Kronofogden sedan 1990-talet, hade lurat en kristen kvinna på stora belopp och dessutom dömts för grovt bokföringsbrott. Hans företag hade gått i konkurs. Och Joel Sjöberg hade blivit bedragen.

När du ser tillbaka, vad hade du gjort annorlunda?

– Jag skulle ha lyssnat på min fru. Hon reagerade på att finansiären plötsligt höjde från tre till sex miljoner, och att det inte längre skulle vara en gåva utan en investering med motkrav. Jag minns att hon sa: ”Det här känns inte bra”.

– Och samtidigt: Utan det här snacket om investering hade vi kanske aldrig startat Keystory. Det var just på grund av att jag trodde att vi hade investering i ryggen som jag vågade satsa.

Han lägger till:

– Om man ska tänka teologi och perspektiv på Gud så tänker jag att han ju såklart inte jobbar med lögner, men däremot kan han vända jobbiga saker till något positivt.

Men kände du inget behov av att i ett tidigt läge få veta vilka de hemliga finansiärerna var?

– Nej, men jag förstod att de var förhållandevis nära min kollega och tänkte att det var några släktingar. Hon intygade att det var bra människor och jag visste att banken skulle kolla upp dem, så då är det inga konstigheter. Men i efterhand kan jag tänka att jag hade behövt veta vilka de var.

Är du en väldigt tillitsfull person?

– Ja, det är jag nog. Jag tror gott om människor, vilket ju är en god sak. Man ska inte gå omkring att misstänka folk hela tiden, det skapar dålig stämning och dåliga relationer. Samtidigt är det en balans: Det kan vara bra att vara lite på sin vakt, man får inte bli alltför blåögd. Det handlar väl om att vara vis att veta när man kan lita på någon och när man inte kan det.

Joel Sjöberg är förlagschef på Sjöbergs förlag.

Joel Sjöberg poängterar att tilltalet som han fick om att projektet skulle lyckas bar honom genom alla svårigheter.

– Man hade ju kunnat tänka: Det här blir förlagets – mitt livsverks – undergång, men jag tänkte aldrig så. Jag tror inte jag förlorade en minuts sömn på den här historien. I stället bar löftet om att det skulle lyckas. Det var så starkt att det kom från någon som inte hade en susning om att jag var på väg att starta en streamingtjänst.

Vill visa på Guds trofasthet

Hela berättelsen om Keystory har Joel Sjöberg nu nedtecknat i en bok som han ger ut på sitt eget förlag.

– Det stora i berättelsen är inte det negativa, utan Guds trofasthet; även när det stormar är Gud med. Det hoppas jag att folk ska känna när de läser. Sedan är det ju en spännande berättelse i sig.

Du har anonymiserat din kollega och hennes pappa i boken, men vissa kanske ändå kommer veta vem hon är. Hur har du tänkt etiskt kring det?

– För att skildra min berättelse är det svårt att inte inkludera före detta kollegan och hennes föräldrar och deras agerande. Jag menar att jag har rätt att få berätta min personliga berättelse där deras agerande finns med. Hade kollegan och hennes föräldrar bett om förlåtelse hade jag landat i ett annat beslut kring publicering av bok. På förlaget vill vi dem inget ont och ber för dem med jämna mellanrum.

Joel Sjöberg har inte polisanmält den tidigare kollegan och hennes familj eftersom han inte vill vara involverad i en process med familjen, en process som kanske skulle pågå under lång tid.

– Jag tycker att det är bättre att bara släppa det, säger han.

Försämrad ekonomi för förlaget

En konsekvens av hela den här historien är att Sjöbergs förlag fick försämrad ekonomi. De kunde inte göra de bibeltryckningar de hade velat, vilket också, enligt Joel Sjöberg, var skälet till att kollegan sades upp. Samtidigt medger han att ett fortsatt samarbete hade varit svårt.

När Joel Sjöberg tvingades ta över kollegans arbetsuppgifter blev arbetsbördan till slut för tung. I november förra året blev han sjukskriven på femtio procent. Det är fjärde gången han är sjukskriven för utmattning.

Joel Sjöberg är förlagschef på Sjöbergs förlag.

Du har betalat ett högt pris i den här processen. Har det ändå varit värt det?

– Ja, har det varit värt det? Det är lite som två vågskålar. Det är klart att det hade varit bättre om jag gått en väg där jag lyssnat på min fru, tackat nej till finansiering och sedan kört ett lugnare tempo för att hushålla med kraft, tid och pengar. Men ja, det har varit värt det för jag tror att tjänsten kommer växa och bli till välsignelse för fler och fler.

Det är klart att det hade varit bättre om jag gått en väg där jag lyssnat på min fru, tackat nej till finansiering och sedan kört ett lugnare tempo för att hushålla med kraft, tid och pengar.

– I dag har tjänsten ungefär 1 000 betalande prenumeranter. Även om vi hade trott på en snabbare tillväxt, ser vi ljust på framtiden.

Dagen har sökt den tidigare kollegan för att höra hennes version av berättelsen. Men hon vill i dagsläget inte medverka i en artikel.

---

Fakta: Joel Sjöberg

Ålder: 48 år.

Familj: Gift och tre barn.

Bor: Örebro.

Gör: Förlagschef på Sjöbergs förlag.

Aktuell: Med boken Ljudet som överröstar lögnen – en kristen ljudbokstjänst blir till (Sjöbergs förlag)

---

Fler artiklar för dig