Livsstil

Bedragare lurade Göran, 66, på pengar: Oro att kristna blivit nya måltavlor

Telefonbedrägerierna ökar lavinartat • ”Man vill ju hjälpa - det var så listigt” • Polisen och föreläsaren: Det kommer att bli ännu värre. Snart kan det låta som dina barn som ringer och ber om pengar medan det i själva verket är en AI-röst.

Telefonbedrägerierna ökar lavinartat och bedragarna riktar sig bland annat till kyrkor och församlingar. Varje månad är det tiotals miljoner kronor som rinner ut från de svenska hushållen, och metoderna blir allt mer sofistikerade.
– Eftersom det var tre personer bara i vår församling så är det säkert fler som råkat ut för det, säger Göran Åström, 66.

För ett tag sedan ringde det en kvinna till Göran Åström, ordförande i Ockelbo missionsförsamling. Kvinnan, som presenterade sig som “Susanna”, sa att hon brukar komma till kyrkan ibland, och att hon nu behövde hjälp. Hon satt på sjukhuset efter att ha åkt in akut kvällen innan på grund av sin lungsjukdom. Hon behövde hjälp med pengar till sjuktransporten hem och till köp av mediciner, eftersom hon glömt telefon och pengar hemma.

Bortkollrad på en gång

Efter att ha pratat en stund swishade Göran Åström drygt tusen kronor till kvinnan, som lovade att betala tillbaka så snart hon kommit hem. Göran trodde att han hjälpt en medmänniska, men i själva verket var han utsatt för ett telefonbedrägeri.

Göran Åström, ordförande i Ockelbo missionsförsamling, blev lurad av en telefonbedragare.

– Jag var borta direkt. Jag försökte under samtalet komma på vilken Susanna det kunde vara och hon nämnde även vår vice ordförande med namn och sa att hon hade sökt honom – han brukade hjälpa henne. Det lustiga var att även jag hade försökt att nå honom strax innan hon ringde, utan att få tag i honom. Hon hostade i luren och allt lät så äkta.

– Som kristen och som ledare i en församling vill man ju hjälpa en människa i en utsatt situation. När hon dessutom namnger en annan ledare som brukar hjälpa henne – det var så listigt.

När Göran Åström sedan ringde vice ordföranden och berättade om samtalet förstod båda att det var ett bedrägeri. Inte heller vice ordföranden kände till någon Susanna som hade fått hjälp.

Googlar man på hela hennes namn ser man att fler blivit lurade på samma sätt.

Min känsla är att det här var en person som riktar in sig mot just kyrkor, genom att hitta våra nummer på församlingens hemsida.

—  Göran Åström

Var säker innan du ger pengar

Ofta kan det vara förknippat med skam att berätta om att man blivit lurad. Men för Göran Åström var det självklart att lyfta händelsen under ett kyrkfika, för att på så sätt varna andra från att gå i en liknande fälla. Det visade sig att ytterligare två personer i församlingen råkat ut för samma sak. De hade swishat 600 kronor respektive 450 kronor.

– Min känsla är att det här var en person som riktar in sig mot just kyrkor, genom att hitta våra nummer på församlingens hemsida. Eftersom det var tre personer bara i vår församling så är det säkert fler som råkat ut för det. Jag skulle vilja varna andra att vara på sin vakt, att säkra upp så man först vet vem personen är innan man hjälper.

– Man utnyttjar det diakonala förtroendet genom att dra en vals. Det är klart att man som kristen vill hjälpa och lita på människor, men det finns de som utnyttjar det. Man känner sig sviken när hjälpverksamheten utnyttjas på det här sättet, säger Göran Åström.

Föreläsare: Så sofistikerat att det inte går att säga nej

En som jobbat med just bedrägerier i några år och som är ute och föreläser för att informera om det är Anders Ringqvist. Han är även medlem i Centrumkyrkan i Sundbyberg och för honom är det självklart att bedragare riktar sig mot kyrkor, precis som de riktar sig mot äldre och andra grupper.

– Innan jag började jobba med detta tänkte jag nog att man var dum som lät sig luras. Men jag har förstått att det går inte att stå emot. Sättet som dessa bedragare jobbar på, det är så sofistikerat, så utstuderat, att om man väl ger sig in i samtalet är det i stort sett omöjligt att komma ur det.

Man måste påminna sig varje dag om att de kan ringa nu, nu, eller nu, och att jag måste vara beredd.

—  Anders Ringqvist

Det som Anders Ringqvist vill uppnå, förutom att informera om hur bedrägerier kan gå till, är att väcka en stark vrede hos personer som riskerar att utsättas. Han brukar därför inleda sina föredrag med att visa en film som han skrivit manus till och vars händelser är tagna direkt från verkligheten.

Anders Ringqvist, arbetar för att minska telefonbedrägerier riktade mot särskilt äldre personer.

I filmen blir en äldre man avlurad både guld, smycken och konst i tron att han ska få föremålen skyddade i ett ”unikt samarbete” mellan sin bank, polisen och ett vaktbolag.

En del som ser filmen reser sig och går därifrån för att de blir så upprörda. Det är bra, menar Anders Ringqvist.

– Säger man inte ”Dra härifrån!” och lägger på luren är man förlorad. Det är ett lågaffektivt, vänligt och totalt nedbrytande bemötande som bedragarna använder sig av. Det är psykologiska processer som är väldigt svåra att stå emot. Man måste påminna sig varje dag om att de kan ringa nu, nu, eller nu, och att jag måste vara beredd. Samtalet från bedragare kommer, var så säker.

Det låter som att du vill att man ständigt ska vara på sin vakt?

– Hela tiden, annars har man inte en chans. Alla mord, all narkotikahandel är helt beroende av pengarna som strömmar ut från de svenska hushållen på det här sättet. Varje månad lyfts det 59 miljoner kronor från bedrägerier. Kriminella står i kö för att komma in – de inser att ”Vi behöver inte råna längre, vi ringer bara 75-90-åringarna”.

Du är själv församlingsengagerad – hur kan man tänka som kristen för att inte bli lurad på det här sättet?

– Man får vara menlös som en duva, men smart som en orm. Vi kan inte vara blåögda, vi måste skärpa våra sinnen och utgå från att det är en tjuv som kommit för att stjäla, slakta och förgöra – då är jag inte slapphänt i mina tankar. Det kommer att bli ännu värre. Snart kan det låta som att det är dina barn som ringer och ber om pengar medan det i själva verket är en AI-röst du hör. Då behöver vi börja prata med hjälp av koder. Detta är en guldkista för kriminella.

Vad är ditt råd till församlingarna?

– Om någon ringer och ber om pengar – hänvisa vidare. Till Socialen, till sjukvården, eller be dem komma till en sopplunch eller gudstjänst för att prata vidare. Jag skulle aldrig swisha pengar efter ett telefonsamtal.

– Efter en av mina föreläsningar reste sig en kvinna upp och sa ”Jag känner en helig vrede!” Det är bra, vi behöver vakna upp och släppa fram vreden mot bedragarna, säger Anders Ringqvist.

Fler artiklar för dig