Livsstil

”Det var Guds mening att jag inte skulle vinna Robinson”

Robinsondeltagaren om tron, vägen ut ur missbruket och framtiden: Om jag lyckats nå fram till en enda tittare är det värt allt.


Robinsonsäsongen 2024 är avgjord. För kristna publikfavoriten Alexander Strandberg slutade äventyret i den klassiska tävlingen ”Plankan”. Men deltagaren själv grämer sig inte utan ser en större mening med uttåget ur tävlingen.
– Nu vill jag ha mindre fokus på mig och mer fokus på Jesus, säger han.

Dagen når Alexander Strandberg i en bil på väg från hemmet i Halmstad till Stockholm. Det är i huvudstaden han vuxit upp och han ser fram emot att träffa vänner och att fira två av sina söners födelsedag tillsammans med släkten.

– Det har blivit en tradition för våra tvillingar att vi åker upp och firar dem i Stockholm, vi har gjort det varje år sedan de fyllde ett år, berättar han.

Staden är dock inte enbart förknippad med ljusa minnen för Alexander Strandberg. Vi ska återkomma till det.

Vårt samtal äger rum samma dag som det näst sista avsnittet av årets Robinsonsäsong sänts på TV4. Avsnittet där Alexander Strandberg ramlat ner i havet från den berömda plankan och därmed slagits ut ur tävlingen.

– Precis där och då var det surt. Min målsättning var att få springa finaltävlingen, det hade jag verkligen sett fram emot.

– Men samtidigt tror jag faktiskt att det var Guds mening att jag skulle ramla ner där. Att jag inte skulle vinna Robinson.

På vilket sätt då?

– Nu vill jag ha mindre fokus på mig och mer fokus på Jesus. Jag tänker också att om jag skulle ha vunnit så hade jag nog verkligen blivit ”Robinson-Alexander” och jag är lite allergisk mot det.

– Jag vill tro att Gud har en annan plan för mig och ni kanske kommer att få se mer av Alexander på andra ställen, ”who knows”.

Fann en riktig vän under äventyret

Alexander Strandberg pratar bred stockholmska och brister ofta ut i skratt. För Robinsonpubliken är han något av en legendar, då han deltagit i tävlingen både 2022 och 2024. Under båda säsongerna har Strandberg gjort sig känd som en fighter med starka värderingar och en stark tro. En överlevare som vägrar ge upp. Samtidigt betonar han själv att han många gånger ville bryta årets tävling. En tävling som för honom själv till stor del utspelade sig i ”Gränslandet”, en grannö till Robinsonön, där deltagarna får tävla för att slå sig in i huvudtävlingen.

– Jag har bara mig själv att skylla för att det blev så. Jag lyckades bra i tävlingarna, men så fort jag fick chansen att tävla mig direkt in i Robinson så klarade jag inte av det. Inte förrän vid den allra sista chansen.

Alexander Strandberg beskriver den psykiska påfrestningen som det innebar att vara i det stillsamma Gränslandet, ensam med sina tankar vecka efter vecka.

– Stundtals var det en brottningsmatch deluxe. Men jag praktiserar mycket bön och just de där veckorna bad jag till Gud ”Snälla, visa mig bara ett tecken. Så att jag kan förstå syftet med att vara här”.

Fick du något tecken?

– Ja, Gud skickade mig irländaren Mark Bannon. När han först klev av båten tänkte jag ”Nej, det är inte sant! Nu kommer den starkaste killen av alla”. Men redan andra morgonen hade vi ett fantastiskt samtal som man aldrig fick se på tv.

– Det slutade med att jag föll in i hans armar och grät som ett barn, för jag var helt knäckt. Och där och då förstod jag att just detta var syftet med att jag befann mig här och jag förstod också att jag hade fått en riktig vän.

”Om jag kan nå en enda person så är det värt allt”

Under Alexander Strandbergs medverkan i Robinson har hans tro ofta kommit fram på olika sätt och flera deltagare har berörts av hans berättelse. Själv menar han i efterhand att han kanske ”gick på för fort” under sin första säsong.

– Jag fick mycket negativa kommentarer på sociala medier och jag fick lära mig av att det kanske var fel väg att gå. I dag tar jag själv inte upp ämnet, men om någon frågar mig om min tro pratar jag mer än gärna om den.

Det är dock inte bara Robinsondeltagarna själva som berörts av Alexander Strandbergs sätt att uttrycka sin tro i programmen. Responsen från tittarna har varit massiv.

– Jag har hela tiden tänkt att om jag kan nå ut till en enda person genom tv-rutan så är det värt allt. Om bara en människa kan bli hjälpt av att jag berättar min berättelse så kommer det vara värt det. Och så har det verkligen blivit – och mycket mer därtill.

Robinsonfinalisten blir tyst, nästan lite generad där han sitter i bilen längs E4:an norrut.

– Jag blir lite sentimental när vi pratar om det här, jag har faktiskt jättesvårt att ta in det. Vem är jag liksom, jag är ju bara Alexander. Men uppenbarligen så är det många som skriver om att de blivit hjälpta på olika sätt. Det känns helt fantastiskt att människor lyssnat på mig genom rutan och det var väl kanske det som var Guds plan med att trycka in mig i det här programmet.

---

Fakta: Mer i podden - Hör Alexander om:

  • De intensiva åren som nyfrälst.
  • Hur mötet med kristna människor på en strand förändrade hans liv.
  • Vilken lovsång han brukar lyssna på varje morgon.
Alexander Strandberg

---

Du kommer ju från en tuff bakgrund. Vad betydde din tro i den situationen?

– Utan min tro så hade jag inte levt i dag. Så enkelt är det.

Alexander Strandberg berättar hur han, hans äldsta son Leon och hustrun Karin flyttade tillbaka till Stockholm från Umeå år 2012. Det blev inte en bra tid för Alexander som återföll i det drogmissbruk som förmörkat stora delar av hans liv.

– Jag var aktiv i mitt beroende i nio månaders tid och det slutade med att jag tog en överdos den 24 februari 2013.

– Min fru gjorde hjärt- och lungräddning på mig tills räddningspersonalen kom. Utan henne hade jag inte klarat det. Mitt i den här kaotiska situationen hade jag också mitt möte med Gud.

Hur gick det till?

– Jag såg mig själv ligga på hallgolvet, kopplad till hjärtstartare med en massa människor runt omkring mig. Då är det precis som att jag får en fråga: ”Alexander, vad vill du göra nu?”

– Och i nästa sekund är jag tillbaka där på hallgolvet. I efterhand har jag tänkt att jag behövde få dö och komma tillbaka för att verkligen bli överbevisad om att Han finns.

Döptes i pingstkyrkan

Nu följde ett nytt kapitel i Alexander Strandbergs liv. Familjen flyttade tillbaka till Umeå, där han mötte kristna vänner och i samband med första advent 2013 döptes han i pingstkyrkan där. Han berättar att vännerna från kyrkan var de första han någonsin mött som såg på honom utan att döma honom på förhand.

– Jag märkte direkt att det var någonting annorlunda och jag kände att jag ville ha det som de hade, säger han.

Några år senare flyttade Alexander och familjen till Halmstad, där han och hustrun Karin driver eget företag. Familjen består i dag av fyra söner och tillsammans med Karin arbetar Alexander bland med att utbilda om missbruk och medberoende.

Har du ett kall, något du känner att du ska göra i livet?

– Jag har känt en längtan efter att få tala till människor. Och jag åker faktiskt runt och gör det en del redan i dag, även om jag alltid upplever ett extremt motstånd innan jag ska säga något.

Just detta att tala tro och hopp in i andra människor var också något Alexander Strandberg fick göra under veckorna i Robinson. Inte minst i de tal han hållit till sina medtävlande när han åkt ut.

– Det kändes fint att få säga några uppmuntrande ord. Det här med positiv feedback är lite underskattat tycker jag. Ofta kan en annan människa se det som individen inte ser i sig själv. Att ge hopp och positiv feedback är en gåva.

Hur ser dina andliga vanor och rutiner ut?

– Jag går upp samma tid varje dag, dricker kaffe tillsammans med min fru och sedan sätter jag mig och läser lite. Jag ber över dagen och har en dialog med Gud. Det är min stund på morgonen och det har blivit en så viktig stund för mig.

– Jag är en rutinmänniska av rang. Om folk tittar in på mitt liv så tror jag att många skulle tänka att det där verkar svintråkigt. Men jag gillar det för jag märker att det kommer frihet ur mina rutiner.

Hur har du det med Gud i dag?

– Just i dag har jag det bra med Gud. Sedan vet jag inte hur vi har det i morgon. Det kan gå upp och ner, men jag vill tro att vi har en hyfsad relation, säger Alexander Strandberg.

---

Fakta: Alexander Strandberg

  • Ålder: 45.
  • Bor: I Halmstad.
  • Familj: Hustrun Karin och fyra söner.
  • Gör: Driver egna företaget Strandberg och Strandberg.
  • Aktuell: Tog sig till final i Robinson 2024. Alexander var även en av deltagarna i 2022 års upplaga av tävlingen.

---


Fler artiklar för dig