Livsstil

Pingstkyrka gör om verksamheten när fler familjer söker sig till dem

Pingstförsamlingen i Överhörnäs har snabbt fått skapa mötesplatser för att kunna ta emot de nya människor, framför allt kvinnor, som kommer till kyrkan.

I en liten församling i mellersta Norrland händer det just nu spännande saker. Nya människor, framför allt kvinnor, söker sig till kyrkan för första gången.
– Det är så annorlunda, de som kommer hit har ingen förkunskap om kristen tro, säger Mathilda Nordenvall, pastor.

På bara ett par månader har pingstförsamlingen som ligger utanför Örnsköldsvik, med runt 140 medlemmar, helt fått lägga om sin verksamhet. Anledningen är att många nya människor under våren börjat söka sig till församlingen. Via sociala medier och fysiska möten med människor har församlingens pastor, Mathilda Nordenvall, kommit i kontakt med flera personer som uttrycker en längtan efter något djupare i livet.

– Vi tror ju på att Gud vill väckelse, men kanske ser den inte alltid ut som vi själva tänker oss? Vi vill ofta att människor ska komma till vår tradition, men här har vi insett att vi behöver möta dem och hjälpa dem att hitta ett språk för det de längtar efter. Det finns ingen förkunskap om kristen tro.

Mathilda Nordenvall, 30 år, pingstpastor i Bjästa.

Började på Instagram

Det var i samband med att Mathilda Nordenvall fick chansen att dela med sig av sin vardag på Instagramkontot ”Öviksmammor” som flera nya människor fick upp ögonen för pingstförsamlingen i Överhörnäs. På kontot delade hon med sig av hur hennes egen vardag, med allt vad den kan innebära med trotsiga barn, stökigt hem och olika stressfaktorer, ser ut. Mathilda Nordenvall valde att skriva inlägg och lägga ut bilder tagna direkt från sin egen verklighet, utan att censurera. Det väckte uppmärksamhet.

Människor är så brustna i dag och vi måste vara med och bana väg för den sårbarhet som vi själva predikar.

—  Mathilda Nordenvall

– Jag fick flera kommentarer som ”Kan du som pastor också ha det så här?” och ”Du verkar ju vara som vilken vanlig människa som helst?” Jag tror att detta är nyckeln till att möta människor som ofta har så många filter framför sig – att våga visa sin egen sårbarhet. Människor är så brustna i dag och vi måste vara med och bana väg för den sårbarhet som vi själva predikar – först då tror jag att människor vågar följa efter, säger Mathilda Nordenvall.

– Det skulle jag vilja ge som en liten uppmaning till våra församlingar i dag, att våga gå den sårbara vägen, för det är ofta vad människor söker. Och gör inte vi ledare det, vem ska då våga?

Nya mötesplatser

På kort tid har församlingen ställt om sin verksamhet för att kunna möta den oväntade tillströmningen. Snabbt började man bjuda in till något man valde att kalla för Kvällsfika – en stund med fika, gemenskap och en kort andakt. Behovet av att få samtala om livet var stort och församlingen ville skapa plats för de livsnära samtalen. Hemgrupper har också blivit ett nav i gemenskapen och Mathilda Nordenvall har själv öppnat sitt hem för de, framför allt kvinnor, som visat intresse. En del kommer även till söndagens gudstjänst, men det har varit enklare att först mötas i andra forum för att få tid att dela livet, enligt Mathilda.

Ordföranden Sture Söderholm och pastorn Mathilda Nordenvall utanför pingstkyrkan i Överhörnäs.

Hon har tät kontakt med församlingens ordförande Sture Söderholm, för att de tillsammans ska kunna se och samtala om vad som kan vara nästa steg i det nya som händer. Som arbetsgivare handlar det också för Sture Söderholm om att skapa utrymme i pastorstjänsten för de nya uppgifterna. Även han understryker att de som kommer är människor med låg förförståelse om vad kristen tro handlar om. Men de bär på en längtan efter något som ibland kan vara svårt att sätta ord på.

– Det är spännande att det som sker just nu har hänt på så otroligt kort tid, men vi tror ju samtidigt att Gud har förberett detta betydligt längre, säger Sture Söderholm.

– Det har eskalerat kan man säga. Folk söker kontakt och vill ha någonting mer. De flesta har noll koll på kyrka, kristen tro och församling – det är väldigt spännande.

Har du varit med om något liknande under alla dina år i församlingen?

– Inte på det här sättet. Jag vet inte om det är annorlunda i dag, men just att man har så lite kunskap, och därmed kanske färre fördomar, kan vara en fördel. Människor med mycket förutfattade meningar kan vara lite svåra att möta jämfört med dem som kommer nollställda, öppna och nyfikna.

Fortsatt kontakt

Framöver fortsätter församlingsteamet, med Mathilda Nordenvall i spetsen, att fördjupa och hålla kontakten med de runt hundra personer som visat intresse för att få veta mer om kristen tro och bli en del av församlingens gemenskap. De nya programpunkterna i församlingsverksamheten – Kvällsfika, Hemmakväll och utökade hemgrupper – är just nu oumbärliga mötesplatser.

– Allt handlar om relationer, man inser att det är enda vägen. Man kan hålla på med sin verksamhet, precis som man alltid gjort, men hur mycket frukt ger det? Jag tror att vi måste tvinga oss ut för att möta människor, det finns en stor öppenhet i dag, säger hon.

---

Fakta: Överhörnäs pingstförsamling

  • Belägen utanför Örnsköldsvik. Har runt 140 medlemmar.
  • Ungefär runt hundra nya personer har kommit till församlingens nya verksamheter Kvällsfika och Hemmakväll.
  • Pastor och föreståndare är Mathilda Nordenvall som tog över tjänsten för ungefär ett år sedan efter att Pontus Perstrand fått avsluta sin tjänst, något Dagen tidigare skrivit om.
  • Mathilda Nordenvall är 30 år, gift med Ludvig och har två barn, 10 och 8 år gamla.
  • Sture Söderholm har varit församlingens ordförande i flera år, med undantag för en tids uppehåll av familjeskäl.

---

Fler artiklar för dig