Studentkyrkan på Umeå universitet har vartannat år sedan 2012 tagit ett initiativ för att få höra studenters frågor och tankar kring Gud. Genom att erbjuda en kopp kaffe och lite tilltugg har studentkyrkan stått med ett formulär och frågat studenterna vilken fråga de hade ställt till Gud om Gud fanns. Nu har svaren sedan 2012 sammanställts.
– Jag blir faktiskt jätteförvånad hur enormt lika studenterna har frågat över tid, säger studentpastorn på Umeå universitet Jesper Kronhamn.
Under en serie lunchföreläsningar har studenterna på Umeå universitet möjlighet att komma och lyssna på svaren på de frågorna de ställt. Efter varje lunchföreläsning bjuds de också in till en frågestund på kvällen. Studenkyrkans undersökning om studenters frågor om Gud har gjorts sedan 2012 men aldrig sammanställts, fram tills nu.
– Jag kom på idén för någon vecka sedan, när jag tänkte på vad det egentligen är för frågor som studenterna ställt under den här tolvårsperioden. Och jag blir faktiskt jätteförvånad hur enormt lika studenternas frågor har sett ut över tid, säger studentpastorn Jesper Kronhamn.
Enligt Kronhamn är poängen med att de ställer frågor att de är intresserade av vad studenterna har att säga. Han tillägger att detta är något de kommer att fortsätta med att göra, både som en kontaktväg och för att visa att man är intresserad.
Jag uppfattar det som väldigt ärliga och centrala frågor.
— Jesper Kronhamn, studentpastor
Ondskans problem toppar listan
Utifrån materialet som studentkyrkan har fått under dessa år, är förutsägbarheten om vilka frågor som kommer att ställas nästa gång ganska stor.
– Jag tycker att det är lite festligt att det har varit så lika, berättar Jesper Kronhamn.
Under de tre lunchföreläsningarna besvarar studentkyrkan de fyra största frågorna som studenterna undrar över. Den absolut vanligaste frågan studenterna hade velat ställa till Gud handlar om vem Gud egentligen är.
Den andra frågan är ”Hur kan Gud finnas när det finns så mycket ont i världen?”.
Den tredje frågan är ”Vad är meningen med livet?” och den fjärde frågan är ”Vad händer efter döden”?
[ Studentpastorn: Jag har kallats för en vandrande motsägelse ]
Naturliga och nyfikna frågor
Jesper Kronhamn beskriver studenternas funderingar och frågor som väldigt naturliga och nyfikna.
– Jag uppfattar det som väldigt ärliga och centrala frågor. Det är goda kompasser att svara på när det gäller unga vuxna, det är de frågorna som naturligt poppar upp hos dem i dag.
Reaktionerna hos studenterna verkar vara goda när de möts av studentkyrkan. Enligt studentpastorn är det hur vänliga samtalen är som gör det tydligast. Dels att det aldrig är aggressivt eller otrevligt folk som kommer fram. Det är i stället alltid vänliga och nyfikna samtal. Han menar att det också finns en ganska stor öppenhet för en andlig verklighet och att många har stor förståelse för att man som kristen har denna uppfattningen.
– Sedan är det ju inte så många som kommer till kyrkan spontant, men väldigt många är som sagt öppna för den övernaturliga verklighetsbeskrivning som vi som kristna har.
Jesper Kronhamn avslutar med att säga att han tror att många studenter ser tro som något positivt och kan vara avundsjuka på människor som själva har en personlig tro.
[ Ekumenisk satsning på Alpha bland studenter i Lund ]
---
Fakta: Umeåstudenternas fyra vanligaste frågor om Gud
- 1. Vem är Gud?
- 2. Hur kan Gud finnas när det finns så mycket ont i världen?
- 3. Vad är meningen med livet.
- 4. Vad händer efter döden?
---