Livsstil

”Kläderna ska vara mer än kläder, de ska vara som en rustning”

Nittonårige Jemira Mambas idé med sitt företagande är att hans kläder ska visa på godheten och ljuset i kristna tron: ”Jag vet själv hur det är att bli uppslukad av mörker”

Sprida det glada budskapet kan man göra på många olika sätt. Jemira Mamba, 19 år, använder sig av bibliska motiv på tröjor i sin längtan att berätta om sin kristna tro. För någon vecka sedan fick han ett samtal som ökade motivationen till att fortsätta med företaget.

Hela ryggen på den svarta luvtröjan är täckt av en stor färgbild där profeten Mose står i mitten av ett väldigt hav som delar sig. Under bilden står det: ”The potential God restored inside of you is limitless” (Den potential som Gud återställt inom dig är obegränsad). Båda tröjärmarna täcks av bibelhänvisningar i lysande vitt.

Iögonfallande motiv

Det är med andra ord inga subtila budskap som pryder de tröjor och T-shirts som Jemira Mamba och hans kompis Lucas Tesfaye designat – tvärtom. Nittonåringen från Rågsved i södra Stockholm längtar efter att fler ska upptäcka vad Bibeln säger om Gud, och att människor som ser kläderna ska förstå att ingenting är omöjligt genom tron på honom.

Jemira Mamba, 19 år i Rågsved, vill berätta om Jesus genom sina kläder med bibliska motiv.

– Hela iden med klädföretaget är att visa på godheten som finns i den kristna tron, att visa på ljuset, säger Jemira Mamba till Dagen.

– Under en period satt jag själv fast i stressade tankar som konsumerade mitt sinne. Jag trodde inte att jag dög till något och jag kunde inte nå min fulla potential. Men Jesus dog på korset för mig, och det finns inget att stressa över. Han har en plan för mitt och för allas liv, säger han, och snurrar lätt på skrivbordsstolen.

Det är kvavt i lokalerna som ligger i ett industriområde nära Rågsved centrum, men Jemira Mamba sprudlar av energi där han sitter på snurrstolen framför oss.

Här har bland annat Islamic Center Sweden sina lokaler, men även den politiskt och religiöst obundna föreningen Dröm stort, som stöttar och hjälper ungdomar att förverkliga idéer. Det är här, i föreningens olika rum, som Jemira Mamba håller till på fritiden. Här har han hängt sedan han var 16–17 år för att ta del av föreningens läxhjälp, och på sistone har han bollat framtidsplaner och företagsidéer med föreningens anställda, som lyssnat och kommit med feedback.

Om några veckor tar Jemira Mamba studenten och då börjar en helhjärtad satsning på klädföretaget Limitless potential.

Jemira Mamba, 19 år i Rågsved, vill berätta om Jesus genom sina kläder med bibliska motiv.

Idén kom till honom en dag när han var på väg hem från sommarjobbet.

– Det var som att jag fick en vision om hur det skulle kunna se ut. Jag gick hem, läste Bibeln och tog fram papper och penna för att börja rita. Jag fick liksom designs till mig och när jag visade skisserna för min kompis gillade han det och nu gör vi detta tillsammans.

Tänkte egentligen satsa på Youtube eller podd

Jemira Mamba pratar snabbt och ivrigt – jag måste be honom pausa för att hinna med i svängarna. Han medger att han är lite nervös, det är hans första intervju, och han vill gärna få fram det han vill ha sagt.

– Jag har alltid tänkt att jag vill sprida budskapet på något sätt, kanske via en Youtubekanal eller en podd, men nu blev det kläder, säger han.

Jemira Mamba, 19 år i Rågsved, vill berätta om Jesus genom sina kläder med bibliska motiv.

”Vet själv hur det är att bli uppslukad av mörker”

Jemira Mamba är uppväxt i en kristen familj i Rågsved, och fick i högstadiet börja på en kristen skola i Hammarbyhöjden.

Först var han inte alls sugen på att gå där. Men så småningom fick han en nytändning i tron, mycket tack vare lärarnas uppmuntran till att läsa Bibeln och utforska vad som stod där.

Församlingen som driver skolan, We are one Church, har också blivit Jemiras andliga hem, även om det dröjde ett tag.

– I perioder var jag ute och festade mycket och umgicks i fel kretsar. Du vet, många av de jag växt upp med, mina barndomsvänner, har fastnat här, de har hamnat fel. De hade planer på att bli fotbollsspelare eller som en av mina kompisar som ville bli advokat, men han sitter inne nu. Det gör ont i mig att tänka på det.

– Jag vill visa att det finns hopp, för jag vet själv hur det är att bli uppslukad av mörker.

Jemira Mamba, 19 år i Rågsved, vill berätta om Jesus genom sina kläder med bibliska motiv.

Ett andra hem

Under ett par år fick Jemira återkommande frågor och erbjudanden om att hänga med till församlingens ungdomssamlingar, och till sist valde han att följa med. I dag vistas han nästan mer i kyrkan än vad han hinner vara hemma på helgerna: det blir en gudstjänst på fredagskvällen och två på söndagen.

Församlingen har betytt otroligt mycket, menar han, och hjälpt honom att se livet ur ett annat perspektiv. Snart hoppas Jemira att han ska få gå en så kallad Lifeclass, en slags grundkurs i kristen tro som församlingen har för den som vill bli mer engagerad i församlingslivet.

Jemira Mamba, 19 år i Rågsved, vill berätta om Jesus genom sina kläder med bibliska motiv.

När jag frågar vad församlingen tycker om hans tröjor säger Jemira att han hittills inte berättat för så många om företaget, men ser fram emot att göra det framöver. När han snart tar studenten från gymnasieprogrammet med inriktning på ekonomi och juridik tänker han satsa helt på kläderna. I framtiden hoppas han kunna hitta samarbeten med både sin egen och andra församlingar för att nå ut.

– För mig handlar det inte om att tjäna så mycket pengar som möjligt – det handlar om att vara med och förändra liv. När folk bär dessa kläder, det ska liksom inte bara vara kläder, det ska vara en rustning. Vi ska vara med och sprida ljuset.

När jag lämnar jorden vill jag att det ska finnas någon slags ”legacy” efter mig, och detta blir mitt legacy hoppas jag. Gud har ju lagt det på mitt hjärta.

—  Jemira Mamba
Jemira Mamba, 19 år i Rågsved, vill berätta om Jesus genom sina kläder med bibliska motiv.

För bara några veckor sedan fick han en stark bekräftelse på vilken skillnad kläderna kan göra. En kompis hade suttit på tunnelbanan med en av Jemiras T-shirtar på sig, den med Mose och det delade havet. En man hade länge tittat på tröjan och sedan gått fram för att fråga vad det betydde.

– Min kompis läser Bibeln dagligen och hon började berätta historien om Mose och att orden under bilden vill visa på den potential som alla människor har inom sig och som bara väntar på att få komma fram.

Kompisen hade gett mannen Jemiras nummer och en sen kväll för några veckor sedan ringde han upp. Mannen berättade att han suttit fast i missbruk och levt ett hårt liv där han sett flera av sina vänner dö. Han hade även själv varit nära att ta sitt liv.

– Han var i ett stort mörker, men när han såg tröjan ville han veta vad det betydde. Han hade gått hem och böjt knä, bett och gråtit och nu ringde han mig för att tacka – han hade kommit tillbaka till ljuset.

Blev chockad

Jemira ler stort. Han medger att samtalet kom lite som en chock, men ser det som en bekräftelse på att han är på rätt spår.

– Jag är bara 19 år, men jag vet att kläderna kan skapa ett nytt ljus hos människor. Jag fick en tår av samtalet med mannen, jag brukar inte gråta annars. Det blev en motivation för mig att fortsätta.

Under gymnasiet har han gått en kurs i ung företagsamhet – kunskaper han redan haft stor nytta av. Under ett år ska han pröva företagsidén, sedan tänker Jemira studera till psykoterapeut. Utläggen har han och kompisen hittills stått för själva – Jemira är bra på att spara menar han och har jobbat extra under gymnasietiden.

Jemira Mamba, 19 år i Rågsved, vill berätta om Jesus genom sina kläder med bibliska motiv.

– När jag lämnar jorden vill jag att det ska finnas någon slags ”legacy” efter mig, och detta blir mitt legacy hoppas jag. Gud har ju lagt det på mitt hjärta.

Ser du dig som en evangelist?

– Kan man kalla sig det? Det är en stark titel att ta sig an. Vi är inte där än, men det är målet!

---

Fakta: Jemira Mamba

  • 19 år, från Rågsved.
  • Familj: Mamma, pappa, syskon.
  • Startat klädföretaget Limitless potential med förhoppningen att nå ut med det kristna budskapet genom bibliska tryck.

---

Fler artiklar för dig