Livsstil

Teologen: I dag vågar unga inte berätta för sina föräldrar att de är olyckliga

Bokaktuella Christian Hjortkjaer larmar om att friheten att ”göra det man känner för” skapat en känsla av otillräcklighet hos den unga generationen

Varför mår dagens unga så dåligt, trots att de har allt, och kan göra vad de vill? Christian Hjortkjaers svar är att de känner sig otillräckliga. För hur lätt är det egentligen att leva som reklamen säger – ”Just do it”?

Varje år kliver 130 nya, unga människor in genom portarna till Silkeborgs högskola där filosofie doktor Christian Hjortkjaer arbetar. Utan att han ännu känner dem personligen vet han att många av dem lider av psykisk ohälsa.

– Vissa har ätstörningar och många har ångest. Unga människor i dag brottas med känslan av otillräcklighet. Man känner skam och skuld över allt man borde vara och klara av.

Vi har byggt ett samhälle som inte alls är så fritt och fullt av möjligheter som vi kanske tror.

—  Christian Hjortkjaer


Trött på vuxna som klagar

Christian Hjortkjaer har arbetat med unga människor i Danmark, både inom universitetsvärlden och nu på folkhögskola. Han är trött på att vuxenvärlden ofta klagar på dem.

– Många äldre blir frustrerade över att dagens ungdomar mår så dåligt. Man tycker att nu har vi arbetat så hårt för att ni ska ha er frihet. Vad är problemet?

För Christian Hjortkjaer har det blivit viktigt att förmedla till de unga att problemet inte ligger hos dem själva, utan i det samhälle som de lever i.

– Vi har byggt ett samhälle som inte alls är så fritt och fullt av möjligheter som vi kanske tror, utan tvärtom. Det är ett samhälle präglat av ideal som är omöjliga att leva upp till.

För att hjälpa unga att förstå sig själva och sin omvärld har han skrivit boken Otillräcklig. Boken har just kommit ut på svenska på Libris förlag.

Christian Hjortkjaer

Kierkegaard gav idén

Idén till att skriva en bok fick Christian Hjortkjaer när han forskade i den danske filosofen Sören Kierkegaard. Kirkegaard delar upp människor i olika personlighetstyper. Han talar om estetiker, de skönhetsälskande som drivs av passion, och etiker. Etiker är de som drivs av att göra det rätta. Christian Hjortkjaers analys av dagens unga är att de är både och.

– De är etiska estetiker. De är fast beslutna att leva upp till något, men det som de ska leva upp till måste de känna för.

En av anledningarna till att det blivit så är enligt Christian Hjortkjaer att vi har gått från ett samhälle fullt av regler, till ett samhälle fullt av påbud.

– Det är få saker som är förbjudna att göra i dag, men det är många saker du måste göra, många påbud.

Idealet att vara lycklig leder till motsatsen

Påbuden bygger på de ideal vi skapat oss. Ideal som säger att vi nu, när vi har alla möjligheter, måste göra allt vi har möjlighet till. Samtidigt som vi ska känna passion för allt det vi gör.

Ett av de ideal som präglar dagens unga är idealet om att vara lycklig.

– En av mina studenter berättade nyligen att när han lämnade hemmet sa hans föräldrar till honom att han kunde göra vad han ville, bara han blev lycklig. Därför ville han inte berätta för sina föräldrar att han kände sig olycklig. Han vill inte göra dem besvikna, säger Christian Hjortkjaer.

Även idealet om att vara passionerad skapar en känsla av krav.

– Hur ofta säger vi inte till våra ungdomar ”gör det du känner för”. Det har blivit en slags etisk förpliktelse att ta reda på vad vi innerst inne har lust för. Det kan låta som frihet, men i själva verket säger vi till våra ungdomar att allt är upp till dem. Om de inte trivs med vad de gör har de sig själva att skylla.

Vår tids ideal och påbud märks överallt, menar Christian Hjortkjaer. På spegeln i klädbutikens provrum står det ”Choose to shine”. På våra sport-T-shirts står det ”Just do it”. Ett annat exempel är texten som brukade dyka upp i Googles digitala kalender. ”Få ut det mesta möjliga av varje dag”. Enligt Christian Hjortkjaer kan man likna reklamens påbud vid den gamla tidens syndakatalog. Men i jämförelse med syndakatalogens tydliga regler, är dagens ideal otydliga och omöjliga att leva upp till.

– Ideal är alltid ovanför oss, onåbara. Det är som att vi sträcker oss efter det gudomliga, men bara Gud kan nå det gudomliga.

Sekulariseringen präglar idealen

Den som strävar efter att leva upp till idealen kan aldrig göra nog. Han minns dokumentären som sändes i dansk tv för några år sedan om de perfekta gymnasieflickorna. I flickrummet hemma hos en tonåring som pluggade nästan dygnet runt satt en lapp på väggen. ”Om det går att göra något bättre så är bra inte bra nog” hade flickan skrivit som en sträng påminnelse till sig själv.

Christian Hjortkjaer är både filosof och teolog. Enligt honom har vår tids sekularisering bidragit till hur vi styrs av våra ideal.

– Den lutherska teologin har två delar. Dels finns idealet om att imitera Kristus, men där finns också budskapet om att allt är givet oss av nåd. När kristendomen fungerar bra finns den kombinationen med.

I boken förklarar han för sina unga läsare hur Bibelns berättelse om Jesus, som den perfekta människan samtidigt som han var Gud, förvrängts i vår tid och blivit ett slags ideal för hur varje människa bör vara.

– Poängen är att det bara är guden som kan uppfylla idealet. Vi andra dödliga får, som Kierkegaard formulerar det, nöja oss med att vara människor

Unga i dag behöver nåd

Christian Hjortkjaer har de sista åren börjat kalla sig kristen. Han är noga med att poängtera att han valde att bli lärare och inte präst. I de existentiella samtal han för varje vecka med sina folkhögskoleelever talar han försiktigt om sin tro, men om han märker att någon är intresserad av kyrkan uppmuntrar han dem ibland att söka sig dit. Christian Hjortkjaer tror att kyrkan kan spela en roll för att hjälpa unga människor som brottas med ångest och känslor av otillräcklighet. Ett av de ord som unga i dag behöver är enligt honom ett ord som är bärande inom kristendomen – nåd.

Enligt Christian Hjortkjaer är lösningen för att hjälpa de unga inte att erbjuda dem ett liv utan känslor av otillräcklighet. I stället behöver vi ge dem mod att leva med dessa känslor.

– I mina samtal med elever försöker jag hjälpa dem att ge plats för känslan av otillräckligheten. Vi bjuder in den. Jag vill lära dem att lite otillräcklighetskänslor är okej, men vi ska inte ha för mycket av det.

Detta skulle även kyrkan kunna göra:

– Det behövs vuxna som kan ta de unga i handen, gå in i mörkret tillsammans med dem och leta efter ljuset. Där kan de unga hitta nåden, modet som de har förlorat. Kyrkan kan påminna om rösten som säger att du alltid är älskad, även om du inte når upp till idealen.

---

Fakta: Boken “Otillräcklig”

  • Författare är Christian Hjortkjaer, filosofie doktor vid Sören Kierkegaards Forskningscenter, lärare på Silkeborgs högskola
  • Boken riktar sig till unga som vill förstå och lära sig leva med sina känslor av otillräcklighet.
  • Den svenska utgåvan av boken är utgiven av Libris förlag

---

Fler artiklar för dig