Livsstil

”Jag går nästan aldrig till kyrkan men jag ber ofta tyst till Gud”

Poddprofilen Jonatan Jonasson från humorsuccén ”Den som skrattar förlorar”: Jag hoppas att Gud skrattar åt våra tramsigheter

Han är pastorssonen som gjort succé med vad han brukar kalla för ”Sveriges mest hjärndöda podcast”. För Dagen berättar Jonatan Jonasson om sin tro, om poddframgången med Den som skrattar förlorar och om hur den gränslösa humorn bokstavligt talat räddat liv.

Jonatan Jonasson gör entré på Dagens redaktion med ett brett leende. Något annat hade inte passat mannen som levererat över 200 avsnitt av en av Sveriges mest gapskrattiga poddar tillsammans kollegan Niclas Norlindh.

– Jag förstod tidigt att Niclas säregna skratt var en framgångsfaktor, konstaterar Jonas Jonasson.

– Vi pratar smörja, verkligen smörja, och har inga andra ambitioner än att få den som lyssnar att skratta. Men det är just det som viktigt i dag tror jag. Vi får ofta höra det att det fått betyda mycket för människor att för en stund få koppla bort allt det som är seriöst och tungt och bara lyssna på vårt tramsande, fortsätter han.

Humorfenomenet Den som skrattar förlorar föddes som Youtubeklipp år 2017, där gänget levererade torra ordvitsar ihop med kända gäster. Klippen blev snabbt virala med miljontals streams och tog bland annat hem svenska humorpriset 2019 i kategorin “årets humorklipp”. Efter framgångarna föddes podcasten Den som skrattar förlorar, som snabbt blev stor.

Podden har i dag närmare en miljon spelningar per månad och sedan en tid tillbaka har Jonatan Jonasson och Niclas Nodlindh brutit sig loss från kollegerna på mediebyrån och producerar i dag podcasten i egen regi.

Den som skrattar förlorar

”Kanonuppväxt” som pastorsbarn

Jonatan Jonasson växte upp som pastorsson. Pappan Olle Jonasson är något av en profil inom Equmeniakyrkan och har verkat som församlingspastor i både Stockholm och i Norrtälje, samt som fängelsepastor på Norrtäljeanstalten. I dag är Olle Jonasson häktespastor på Sollentunahäktet.

För sonen Jonatan har tron under uppväxten betytt trygghet och sammanhang.

– Det har varit kanon. Jag tycker att jag haft en väldigt bra uppväxt. Jag var ju väldigt mycket i kyrkan från att jag var nyfödd tills jag var 12–13 år.

Du verkar inte vara en av dem som har bittra erfarenheter från att växa upp som pastorsbarn i frikyrkan?

– Nja, det är lite både. Jag har träffat jättemånga fina människor i kyrkan, men jag har också träffat många väldigt dömande människor. Så när jag fick välja själv så kände jag att nu vill jag hellre spela fotboll, hänga med kompisar och börja tänka på tjejer och sånt där.

Fanns det inte plats för det i kyrkan?

– Det handlade nog mer om att jag inte riktigt hittade någon gemenskap med de unga kristna i Norrtälje. I stället hittade jag den gemenskapen med kompisarna i fotbollslaget.

Jag tackar mest Gud för allt jag har fått i livet.

—  Jonatan Jonasson

Hade du en tro som liten?

– Ja, absolut. Det har jag fortfarande tror jag. Jag kan vända mig mot Gud och be när jag känner att jag behöver det. Alla människor har olika sätt att söka tröst och hjälp. För mig är bönen en trygghet.

Jonatan Jonasson konstaterar att han kan be för vänner som är sjuka eller en resa han hoppas ska gå bra. Men allra vanligast är tackbönen.

– Det är mest tacksamhetsböner från min sida. Jag har det väldigt bra, så jag tackar mest Gud för allt jag har fått i livet.

Tuffa år efter föräldrarnas skilsmässa

Mediepersonligheten och poddaren verkar ha en genuint positiv livssyn. Han beskriver att han försöker att leva sitt liv på ett sätt som sprider glädje och konstaterar i nästa andetag att han ”hatar problem”.

– Varför ska man gå och älta en massa gamla besvikelser? Skaffa dig ett mål eller en vision och gör något som du tycker är roligt i stället för att sitta och gräva i den där gamla skiten. Sådant där tycker jag är svintråkigt. Se framåt i stället, utbrister han.

Du verkar vara en otroligt optimistisk person, har du haft några stora motgångar i livet?

– Ja, självklart har jag det. Det har ju alla. När jag var femton år skilde sig mina föräldrar. Det var en tuff tid och ingenting som någon av oss i familjen hade trott skulle hända. Men det hände och även om det var ett par tuffa år så tror jag att den erfarenheten har hjälpt mig att kunna hantera svårigheter i livet.

Är det aldrig svårt att sätta sig och spela in en skämtpodd när så mycket i världen är mörkt?

– Nej, faktiskt inte. Och för mig blir det ännu viktigare att göra sådant här just nu när världen ser ut som den gör. Det betyder verkligen något för människor att få skratta och ha roligt mitt i allt. Det händer flera gånger per år att vi får meddelanden från lyssnare som tackar oss och berättar att vår tramsiga podcast gjort så att de orkat kämpa vidare, och inte avslutat sitt liv.

– Det känns ju så klart helt overkligt att vårt skämtande och garvande skulle betyda så mycket för människor. Men jag tror att skrattet är en oerhört stark och viktig ventil. Skratt och leenden smittar ju av sig. Det låter ju som världens plattaste sak att säga, men människor i dag behöver verkligen få skratta.

Humorpoddaren och pastorsonen Jonatan Johansson berättar för Dagen om sin tro och vad bönen betyder för honom.

Era skämt kan ju ibland vara ganska grova, händer det att du får några kommenterar om det från din pappa som är pastor?

– Han är ju inte riktigt i målgruppen för det här, men han tycker nog att jag klivit över gränsen någon gång. Då har jag sagt att ”pappa, det har du all rätt att tycka”. Men jag kan inte begränsa vilka skämt jag ska dra på grund hur han ska reagera.

– Jag har full respekt för att människor kan ta illa upp av våra skämt. Men det är ju den personens känslor. Vi kan inte sätta några gränser för ordet och säga att det där får man inte skämta om. Sätter man sådana gränser tror jag att man är farligt ute.

Hur har du det med Gud i dag?

– Bra, tror jag. Jag går inte i kyrkan så ofta. Nästan aldrig. Men jag knäpper mina händer. Det är skönt att kunna vända mig mot något större och tänka att det finns någon som hjälper en.

Finns inga rätt eller fel om bön

Jonatan Jonasson verkar ha ett väldigt kravlöst förhållande till just bönen. Han konstaterar att han inte tror att det finns något rätt eller fel sätt att be på.

– Mitt råd om man inte är så van att be är att inte göra det så avancerat. Mina egna böner består oftast bara av tankar, jag uttalar alltså inte orden högt. Jag bara ber tyst och sedan har jag lärt mig att allt man ber om i Jesu namn ska man få, så jag brukar avsluta i Jesu namn.

Har du fått något tydliga bönesvar?

– Det där är svårt, för jag tycker sällan att man får precis det man ber om. Men däremot så kan det ju bli ännu bättre än det man själv tänkt. Det har jag varit med om många gånger.

Tror du att Gud skrattar med åt era poddavsnitt?

– Jag hoppas verkligen det. Om Gud är perfekt, så tror jag definitivt att han har lite självdistans, säger Jonatan Jonasson.

---

Fakta: Jonatan Jonasson

  • Ålder: 34 år.
  • Familj: Sambon Linda.
  • Bor: I Sundbyberg.
  • Yrke: Journalist och programledare för humorpoddarna “Den som skrattar förlorar” och “Frågeklådan”.
  • Övrigt: Tillsammans med poddkollegan Niclas Norlindh driver Jonatan Jonasson bolaget Garveriet Media.

---

---

Fakta: Mer i podden - Hör Jonatan Jonasson om

  • Sitt favoritstycke i Bibeln.
  • Vad han hoppas händer efter döden.
  • Att flytta runt som pastorsbarn.

---

Fler artiklar för dig