Livsstil

”Den som håller på med yoga bjuder in andliga krafter i sitt hem”

Anna Heinemann, 38, hade hela sin identitet i nyandlighet och yoga, men lämnade när hon mött kristna på en New age-mässa.

Hennes desperata sökande ledde Anna Heinemann djupt in i den nyandliga världen. På en alternativ hälsomässa tog hennes liv en oväntad vändning då hon fick höra om Jesus och fann den frid hon sökt hela sitt liv.

Anna Heinemann är född i Iran men uppvuxen i Sverige och även om Iran är ett muslimskt land var religion aldrig något som föräldrarna pressade på henne. Anna hade som ung vuxen höga krav på sig själv att lyckas med livet på alla plan. Det ledde till att hon sprang allt fortare i ekorrhjulet och drabbades av utbrändhet.

– Jag kraschade och gick in i väggen, det ledde till ett uppvaknande då jag insåg att om jag fortsätter att leva som jag gör nu så kommer jag mer eller mindre att dö.

Hon började desperat söka efter något som kunde ta henne ur det ångestfyllda tillstånd hon befann sig i. Sökandet ledde henne med raketfart in i den nyandliga världen. Från att Anna började söka lite grann i buddistisk meditation gick hon via en buddistisk retreat till att signa upp sig på en yogastudio med tanken att bli yogalärare.

– Nyandligheten blev min identitet och jag trodde att jag funnit sanningen.

Yoga och meditation blev Annas verktyg för att få någon slags frid när ångesten kom över henne. Men hon beskriver att det gav bara en tillfällig lindring, friden var aldrig bestående. Ångesten trappades med tiden upp och utvecklades till självmordstankar.

– Nattetid var jag jagad mardrömmar. Jag drabbades även av fysiska symptom och hade smärta i magen. Jag kunde vakna på nätterna och spy.

Ett oväntat möte på New age-mässa

Anna Heinemann sökte sig allt djupare in i den nyandliga världen och 2017 besökte hon en stor New-age mässa i Stockholm.

– Jag lockades verkligen av utbudet och ville köpa och prova på allt som erbjöds.

Hon stannade till vid en enkel monter, där några kristna erbjöd förbön och kristen litteratur.

– Jag kände av ljuset och kärleken och upplevde att människorna där var genuina. Jag förvånades över att något var gratis bland mässans enorma kommersiella utbud av prylar, kurser och behandlingar.

Anna tog emot ett par kristna böcker med vittnesbörd som hon läste hemma.

– Jag läste dem och blev tagen av budskapet. Ett frö såddes inom mig.

När förebedjarna började be för mig blev jag djupt berörd och visste på en gång att det här är sanningen.

—  Anna Heineman

Återvände till mässan

Två år senare, 2019, återvände Anna Heinemann till New age-mässan med en väninna. När de kom in i lokalen fick de båda en känsla att den här gången hade de kommit för att söka efter något större, de visste dock inte vad det egentligen var de sökte.

– Efteråt förstår jag att det var Gud som förberedde och verkade i oss. Gud öppnade våra hjärtan för hans sanning.

Väninnorna stannade till vid montern med de kristna mässutställarna. De fick båda ta emot förbön.

– När förebedjarna började be för mig blev jag djupt berörd och visste på en gång att det här är sanningen. Jag och min väninna fick lyssna på vittnesbörd i ett mindre rum och både jag och min väninna tog emot Jesus där på mässan.

Anna blev inbjuden till en kyrka och veckan därpå besökte hon en gudstjänst.

– Jag fick ett jättestarkt möte med Gud redan under lovsången och förstod att det var det här jag sökt hela mitt liv. Insikten drabbade mig att orsaken till mitt dåliga mående var för att Jesus hade fattats mig och nu visste jag att jag hittat hem. Jag hade hittat hem till Jesus.

Andlig kamp i hemmet

Anna Heinemann var glad för sin nyvunna tro men hennes hem var fortfarande fyllt av Buddhafigurer, nyandliga böcker, yogamattor, kristaller och stenar.

En kristen väninna uppmuntrade Anna att fråga Gud vad han ville att hon skulle göra med alla nyandliga föremål i hemmet.

– Jag var inte redo att kasta ut allt som fanns i mitt hem så jag lade det i stora lådor under min säng för att se vad som skulle hända, säger Anna Heinemann.

Hon sjöng mycket lovsång under dagen och upplevde en frid som varade tills hon skulle gå och lägga sig. Hon beskriver hur hon då upplever ett mörker som kom in i sovrummet och hon fylls med rädsla.

– Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag ville inte vara hemma, hade svårt att sova och tänkte att jag blivit galen och tappat mitt förstånd. Jag litade inte på mig själv att min frälsningsupplevelse var på riktigt vilket gjorde att jag inte vågade räcka ut handen och be om hjälp, vilket var det jag egentligen hade behövt.

Döptes på pingstdagen

Efter att ha levt i fruktan i drygt en månad stod Anna inte ut längre utan kontaktade väninnan som varit med på mässan.

Hemma hos väninnan upplevde Anna Heinemann på nytt en känsla av frid och hon insåg hur hela hennes situation hade förändrats radikalt på väldigt kort tid.

– Jag kände ”Wow, här är det frid” och jag berättade om den andliga kamp jag gick igenom i mitt hem.

Flera kristna vänner följde med hem till Anna och hjälpte henne att be och att kasta alla de nyandliga föremålen. Efteråt upplevde hon äntligen frid i sitt eget hem. Hon beskriver att det nu följde en process där Gud fick läka hennes sår.

– Ju mer rotad jag blev i Honom och i Bibelns ord och ju mer jag närmade mig en kristen gemenskap – desto mer frid fick jag uppleva i mitt hem.

Anna Heinemann kom med i en hemgrupp och hon konstaterar den lilla gruppen, som bad och läste Bibeln tillsammans, betydde mycket för att hennes tro skulle växa sig starkare. Senare samma vår på Pingstdagen 2019 valde hon att låta döpa sig.

– Det var en väldigt stark upplevelse, ett möte med Gud. Med dopet blev min tro på riktigt, säger Anna.


Litar på det Jesus förberett

– När vi tar in Buddha-statyer, håller på med yoga, kristaller, stenar och tarotkort så är det inte bara neutrala föremål utan då bjuder vi in andliga krafter i vårt hem. Om Jesus är vägen, sanningen och livet, då ska vi inte tillbe några andra gudar vid sidan om honom, säger hon.

När Anna ser tillbaka kan hon se hur Guds försök att få kontakt med henne gått som en röd tråd genom livet. Hon konstaterar att hon sökte efter sanningen på fel ställen men till sist hittade hon hem hos Jesus.

– Jag älskar Jesus och litar på hans väg och allt han förberett för mig i framtiden, säger Anna Heinemann.

---

Fakta: Anna Heinemann

  • Ålder: 38 år.
  • Bor: I Stockholm.
  • Familj: Föräldrar och fyra syskon.
  • Gör: Arbetar som socialkonsulent vid Frälsningsarméns sociala arbete.
  • Favoritbibelord: Josua 1:9 och Ordspråksboken 3:5-6.

---

Fler artiklar för dig