Livsstil

”När människor möter Jesus på Europakonferensen – då är det värt allt slit”

”Det är årets mest hektiska - men också roligaste vecka”, säger Johan Lennartsson,23, som är volontär bland med ungdomarna under konferensen

Sommaren närmar sig med stormsteg och många ser fram emot de kristna konferenserna. Fem “konferensrävar” från Lycksele i norr till Hässleholm i söder delar med sig av varma minnen, starka gudsupplevelser och förväntningar inför årets upplaga.
Johan Lennartsson, 23, har under många år varit engagerad bland ungdomarna på Europakonferensen, som hålls årligen på Livets ord i Uppsala. Han beskriver konferensveckan som sommarens roligaste – och mest intensiva vecka.

Som barn köade Johan Lennartsson tillsammans med hundratals andra barn framför porten till festivalområdet inför att Europakonferensen skulle köra igång.

– De hade byggt upp en stor träport och så var det en nedräkning innan portarna till konferensområdet slogs upp, berättar han.

Johan Lennartsson

Sommarens stora höjdpunkt

Redan då var Europakonferensen sommarens stora höjdpunkt för Johan Lennartsson. Och så har det fortsatt. Under flera år har han arbetat hårt för ungdomarna som besöker konferensen.

Europakonferensen är ingen utpräglad ungdomskonferens, men ett dedikerat team arbetar varje år med olika happenings och aktiviteter för de många tonåringarna som är på plats.

– Jag brukar hålla i olika fotbolls- och basketturneringar. Vi har både en arena och en utomhusfotbollsplan utanför kyrkan. Det brukar vara väldigt härligt att hänga där på somrarna tillsammans med ungdomarna.

Vad betyder det att få komma tillsammans många kristna på det här sättet?

– Jag tror helt klart att det påverkar oss. Det gör någonting med oss som troende att under en hel vecka få samlas tillsammans med andra som älskar Jesus och lovsjunga och lyssna på undervisning dagligen. Om man går till kyrkan en gång i veckan och den övriga vardagen bara rullar på är det lätt att undervisningen inte får samma fäste i ens liv. Det blir något annat när man får vara i den här miljön under en längre tid.

– Jag har sett många exempel på hur människor blivit befriade från saker man brottats med under Europakonferensen. Jag tror att det händer saker och att Gud verkligen kan jobba i våra liv under en sådan här vecka, där Jesus får vara i centrum.

Att få mötas på riktigt och äta god mat tillsammans var något besökarna till Europakonferensen njöt av.

”Fattar livsavgörande beslut”

Temat för årets Europakonferens är ”Fearless” och handlar om att inte låta rädsla och fruktan styra människors liv. De olika predikanterna under konferensveckan kommer på olika sätt att utgå från temat i sin undervisning. Johan Lennartsson är övertygad om att besökarna kommer att lämna konferensdagarna påfyllda av Gud själv.

– Det är årets mest hektiska vecka för oss som jobbar med konferensen. Men det är samtidigt årets roligaste och viktigaste vecka. När människor fattar viktiga livsavgörande beslut och får möta Jesus – då är det värt allt slit, konstaterar han.

---

Europakonferensen

När: 23 – 28 juli.

Var: Uppsala.

Tema: Fearless

Medverkande: I skrivande stund har inte namnen på de medverkande på konferensen släppts.

Tro för det omöjliga var temat på Europakonferensen 2022.

---

Fler artiklar för dig