Livsstil

”Många har tagit livsavgörande beslut på jordgolvet i ladan på Torp”

Torpkoferensens projektledare Christer Aadland: Torp har alltid varit en folklig samlingsplats som är öppen för alla kristna.

Sommaren närmar sig med stormsteg och många ser fram emot de kristna konferenserna. Fem “konferensrävar” från Lycksele i norr till Hässleholm i söder delar med sig av varma minnen, starka gudsupplevelser och förväntningar inför årets upplagor.
Christer Aadland, 51 , bor i Hovsta och är ansvarig projektledare på Torp sedan 2018. Han åker till Torp med frun Katarina som även är engagerad i själavårds arbetet. Familjens tre barn är mellan 14 och 20 och de deltar till och från under veckan.

Vad har Torp betytt för dig ?

Christer blev frälst som 13-åring och Torpkonferensen betydde mycket för tron under tonårstiden.

– Att få se så många kristna umgås på ett familjärt och trevligt sätt och att se alla människor som ger av sin tid och arbetar volontärt är så vackert.

Vad är unikt just med Torp?

– Det är unikt att en sån här plats byggs upp mitt på Närkeslätten att få dela gemenskap och erfarenheter med andra troende. Torpkonferensen har arrangerats varje midsommar i 130 år och det är många som tagit livsavgörande beslut på jordgolvet i ladan.

Porträtt: Christer Aadland, projektledare Torpturnén.

Torp har ett gott samarbete med Örebro kommun och varje år erbjuds ett 60-tal ungdomar sommarjobb och får vara delaktiga i alla praktiska göromål kopplat till konferensen. För många är det första mötet med en kyrka samtidigt som de fyller en viktig funktion.

Bönestenar för mission

Det finns ett område sedan länge på Torp med bönestenar. Varje sten representerar olika länder där EFK har eller har haft olika missions satsningar. Där finns det möjligt för den som önskar att dra sig undan för en stund av bön i lite mer avskildhet, beskriver Christer Aadland.

Har du några särskilda minnen förknippade med veckan ?

– Jag värdesätter alla samtal och fikastunder med människor där vi fått dela livet och Gud funnits med. Det är läckert när Gud dyker ner när man inte är beredd och folk börjar profetera åt höger och vänster, ler Christer Aadland.

Han beskriver att hela platsen är så “inbedd” och gudsnärvaron i ladan och på området brukar vara påtaglig. För några år sedan fick han vara med om när en släkting blev frälst och det är ett av de vackraste minnena från Torp.

Torpkonferensen 2022

Vad tror du Torp har för betydelse för kristenheten i stort ?

– Torp har alltid varit en folklig samlingsplats som är öppen för alla kristna. Kittet i en rörelse uppstår i gemenskapen med andra troende därför är sommarkonferensen så viktig för här hinner man umgås och bygga relationer med sina trossyskon

Vad har du för förväntningar inför årets Torpkonferens ?

– Jag hoppas att årets tema som är Glädjebud ska hjälpa oss alla att inte tappa modet. Att glädjen från Gud få bli en kraftkälla att ösa ur när vi möter vår trasiga konfliktfyllda värld.

Torp, Torpkonferensen 2018,

Vad vill du säga till de som aldrig besökt Torp förut?

– Tänk om även du kan få hitta hem till Gud, och uppleva friden och den jordnära enkla andligheten som förvandlat liv i generationer på denna säregna mötesplats.


---

Torpkonferensen

När: 17 – 23 juni.

Var: Torp, utanför Kumla.

Medverkande: Pete Greig, Fredrik Lignell, Johanna Samuelsson, Maria Furusand, Rachel Turner, Linalie Newman och Ingemar Forss.

Torpkonferensen 2023.

---

Fler artiklar för dig