Livsstil

Entreprenören och lovsångledaren fick miljoner för att skapa ny mikrofon

Entreprenören Per Grön bytte livet på Google i Zürich mot landsbygden utanför Härnösand • Vill bygga en mikrofon som hör bättre än det mänskliga örat • “Kul att jobba med galna tekniska projekt”.

Mikrofoner som knastrar och klipper, brus och rundgång. Per Grön har lett lovsång sedan tonåren och har blivit van vid dåligt ljud. Nu vill han revolutionera ljudmarknaden med ny teknik.

När Per Grön gick i mellanstadiet programmerade han sin skolas hemsida. Hans mamma, som är matte- och fysiklärare, hade börjat läsa en kurs i programmering och Per Grön tjuvläste hennes böcker. På gymnasiet vann han sedan programmeringstävlingar, vilket ledde till intervju och senare jobb på Spotify. Där hade han en viktig roll i att utveckla musiktjänstens connect-funktion, som gör att man kan koppla musiken till sina egna högtalarsystem.

Efter några år på Spotify flyttade Per Grön tillsammans med sin fru Linda till Zürich för ett toppjobb på Google. Uppdraget var att utveckla Google Assistant och få röstassistenten att svara snabbare.

– Mycket i mitt liv och karriär har handlat om ljud, konstaterar Per Grön.

Han har spelat gitarr sedan han var liten och började tidigt leda lovsång i Lötenkyrkan i Uppsala. Numera bor han i Härnösand, där hans fru kommer ifrån. Deras gemensamma plan var hela tiden att flytta tillbaka till Norrland efter åren i Schweiz. De har bosatt sig på landsbygden utanför Härnösand och är en del av pingstkyrkan inne i stan.

Jag återkommer också ofta till Jesu liknelse om talenterna.

—  Per Grön


Hur är det att byta Zürich mot Ångermanland?

– Det är spännande, och samtidigt en omställning. Det är mycket att lära sig: Hur fungerar en snöslunga, till exempel?, säger Per Grön och skrattar till.

Men han är inte den som räds nya saker. De senaste åren har han tagit sig an ett helt nytt teknikområde och startat eget företag.

– När jag hade programmerat i 20 år kände jag att jag inte lärde mig så mycket nytt längre. Så då blev jag intresserad av laser, förklarar han, och skjuter in:

– Och det var faktiskt här i Härnösand som tanken på Lumiarys teknik föddes första gången, på en promenad i skogen.

”Varit en lång resa”

Lumiary är det företag som Per Grön startat för att kunna utveckla en ny mikrofon med hjälp av laserteknik. Målet är att den ska höra bättre än det mänskliga örat. Per Grön berättar att tekniken ska kunna användas på flera olika områden och ger några exempel: “kristallklara mobiltelefonsamtal, hörapparater som matchar det mänskliga örat och inom försvaret för att kunna identifiera drönare på långt håll.”

Men det förutsätter att man lyckas bygga en väldigt liten och kostnadseffektiv produkt som går att massproducera.

– Det har redan varit en lång resa, men för några år sedan fick jag en idé för hur man kan bygga en prototyp – en proffsmikrofon för studior och tv-produktion. Förhoppningsvis blir prototypen klar i sommar.

Pastor med mikrofon står på scenen.

Per Grön förklarar att de mikrofoner som finns i dag har sett ungefär likadana ut de senaste 50 åren. Dessutom finns det i dag två stora företag som har 80 procent av marknaden för mikrofoner för konsumentelektronik.

– Den största anledningen är att de har lite, lite lägre brusnivå i sina mikrofoner än resten. Att minska bruset radikalt och i stället ta upp det ljud som man faktiskt vill åt är alltså en game changer.

Tillsammans med sin kompanjon Andreas Lundström är det just det som Per Grön jobbar för fullt med.

Om ni lyckas skulle genomslaget kunna bli väldigt stort. Hur känns det?

– Ja, det är kul. Jag känner att det här är något som kan göra stor skillnad för många människor. Teknik är ju annars inte så personligt, det är inte som att vara läkare och varje dag kunna hjälpa människor. Men jag tror att jag med hjälp av den här tekniken kan vara med och göra folks liv lite bättre.

Förhoppningen är att vara med och revolutionera ljudmarknaden på samma sätt som skett med bildteknik de senaste åren, säger Per Grön.

– Det kan liknas vid när vi gick från lågupplösta bildskärmar till dagens högupplösta. Då förstod jag inte att jag behövde högre upplösning, men nu vore det helt omöjligt att gå tillbaka. Om 20 år tror jag att vi känner precis likadant om ljud.

Per Grön har bytt Zürich mot Härnösand för att satsa på sitt eget företag.

“Man måste vara envis”

Han medger att det finns en risk för att projektet inte fungerar och att all tid och alla pengar han hittills lagt ner går förlorade. Han har tagit höjd för det och sparade under tiden på Google pengar så att han skulle ha råd att satsa på ett eget projekt.

– Om det inte går, får jag hitta på något annat. Men jag kommer hålla på länge innan jag ger upp. Man måste vara envis.

– Dessutom gillar jag galna tekniska projekt! På Google i Zürich uppmuntrades man till det. Om någon sa: “Jag tänker göra det här!” svarade folk “Coolt! Kör på!” Folk tar för givet att det går att genomföra storskaliga, galna idéer. Det bidrog nog till att jag ens vågade testa en sån här grej.

Och nu har Per Grön fått en skjuts på vägen. I höstas beviljades hans företag över 40 miljoner kronor för att utveckla den nya mikrofontekniken genom den prestigefulla EIC Pathfinder, alltså Europeiska innovationsrådets program för utveckling och banbrytande teknik.

Kan tekniken som ni utvecklar användas på destruktiva sätt om den hamnar i fel händer?

– Det går ju aldrig att svara nej på den frågan, men jag ser inte något särskilt som jag är oroad för. Det är klart att det skulle kunna göras något spionaktigt, men jag ser ingen fruktansvärd potential. Men vi kommer behöva tänka mer på det här när vi närmar oss att sälja i större skala.

”Jesus är den viktigaste personen”

Per Grön säger att det är en tålamodsprövande process att utveckla ny teknik. Ibland känns projektet oöverstigligt, menar han. I de stunderna fokuserar han på att arbeta steg för steg och vila i tron att han gör det han är skapad för att göra.

– Mitt arbete är en stor del av mitt liv, så det är viktigt för mig att det jag gör på jobbet inte är separerat från min kristna tro; Jesus är den viktigaste personen i mitt liv. Utan honom vet jag inte vart jag skulle vända mig. Jag återkommer också ofta till Jesu liknelse om talenterna. Den får mig att känna att jag har ett ansvar att använda de gåvor jag har fått och göra något gott med dem. Lumiary är ett sätt för mig att göra det.

---

Fakta: Per Grön

Ålder: 34 år.

Familj: Gift med Linda.

Bor: På landet utanför Härnösand.

Yrke: Driver företaget Lumiary som utvecklar en mikrofon som kan höra bättre än det mänskliga örat.

---

Fler artiklar för dig