Livsstil

”Många av gästerna uttrycker en önskan att kunna tro”

I tio års tid har podden Dagens människa intervjuat kända svenskar om deras tro. Daniel Wistrand och Malin Aronsson minns både fina och dråpliga stunder.

Dagens mest vällyssnade podd har funnits i ett decennium, långt längre än de flesta intervjupoddar. Den 13 maj firas Dagens människa 10 år med livepodd i Centrumkyrkan i Sundbyberg. Programledarduon Malin Aronsson och Daniel Wistrand har påverkats på ett personligt plan, och märker hur de får igång nya tankar hos sina gäster.
– Vi hoppas att podden kan få fler att våga prata avslappnat om sin tro, säger Daniel Wistrand.

Vad har skådespelaren Thorsten Flinck, programledaren Carina Bergfeldt och poddprofilen Sigge Eklund gemensamt? De är alla kända svenskar som intervjuats i podden Dagens människa. Den 2 april 2014 drog det första avsnittet i gång med Alice Bah Kuhnke som gäst, dåvarande generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, och sedan dess har ytterligare över 190 avsnitt spelats in.

– Vi har haft många starka stunder med våra gäster, stunder då stämningen i rummet varit som förtätad, säger Malin Aronsson när hon får chans att blicka tillbaka på poddens tio första år.

– Flera av gästerna har också velat fortsätta samtalet efter att inspelningen är avslutad – det är som att de här frågorna om tro sätter igång folks tankar.

Malin Aronsson och Daniel Wistrand har tillsammans podcasten "Dagens människa". Nu firar podden 10 år.

Inspiration under pappaledigheten

Det hela började under en föräldraledighet. När Daniel Wistrand var hemma med dottern Selma fick han plötsligt möjlighet att ta del av poddar på ett annat sätt - ett fenomen som vid den tiden plötsligt hade exploderat. Intervjupodden Värvet med Kristoffer Triumf blev en tidig favorit, och en tanke väcktes hos Daniel: Skulle man kunna göra något liknande via tidningen Dagens plattform, men att samtalet i så fall fick kretsa kring tro och existentiella frågor?

Malin Aronsson, dåvarande relationsredaktör på Dagen, hade bakgrund som radiojournalist på Sveriges radio och var således van vid både ljudteknik och att sända intervjuprogram. Hon minns lunchen där Daniel bollade sina tankar om en ny podd – en podd där kända svenskar skulle få frågor om sin tro.

Carina Bergfeldt gästar podcasten Dagens människa. 
Daniel Wistrand, Carina Bergfeldt, Malin Aronsson.

– Jag var lite tveksam till en början, jag var ju så van att som journalist på Sveriges radio tänka in objektiviteten – hur skulle det bli med den? Här skulle vi vara två kristna som ställde frågor om tro – skulle inte det upplevas som att vi prackade på folk något? Jag var rädd för att det inte skulle bli öppna samtal, säger Malin.

Till en början hade Daniel också tänkt att podden skulle heta ”Hur har du det med Gud i dag?”, men det värjde sig Malin mot. I stället blev den något framfusiga frågan ett återkommande inslag i varje intervju.

Här skulle vi vara två kristna som ställde frågor om tro – skulle inte det upplevas som att vi prackade på folk något?

—  Malin Aronsson

– Jag minns att vi var lite uppvispade inför den första inspelningen, med Alice Bah Kuhnke som gäst. För mig var det ovant att vara två som intervjuade. Jag var van att driva mina radiointervjuer själv, säger Malin Aronsson.

– Ja, det där har blivit bättre med åren – nu vet man precis vad den andra kommer med och vi kan komplettera varandra. Vi hittade konceptet rätt snabbt ändå, säger Daniel Wistrand.

Podcasten Dagens människa träffar före detta statsminister Ingvar Carlsson.

Samtal som inte hörs annars

Ingen oro hade behövts – podden blev vällyssnad redan från start och – trots att det i perioder varit en utmaning att hitta lämpliga och aktuella gäster – har avsnitten fortsatt att komma ut i jämn takt, och berört både lyssnare och gäster.

Responsen från lyssnarna handlar ofta om att det är roligt och intressant med annorlunda frågor till människor som annars brukar tala utifrån sitt specifika område. I podden har de i stället fått chansen att visa upp andra sidor, som exempelvis när mediepersonligheten Calle Schulman berättade om hur han som barn blev överkörd och var nära att dö. Men beskrev hur han mirakulöst klarade sig utan bestående skador.

– Han såg det som att Gud räddade honom så att han överlevde olyckan. Det var inget vi var beredda på att han skulle dela, men han valde att göra det, säger Malin.

– Ja, vi känner en väldig tacksamhet till alla de här personerna vi träffat som öppnat upp och delat djupt personliga saker med oss och lyssnarna. Det kan handla om en tro som de aldrig pratat om tidigare eller annat som hänt i deras liv som de kanske inte brukar nämna. Det visar på ett förtroende för Dagen också, jag tror det hade varit betydligt svårare att starta en sådan här podd i egen regi, säger Daniel.

Elisabeth Svantesson, Dagens människa

Blivit lättare prata tro privat

De vill inte kalla podden för evangeliserande, men hoppas att den kan leda till fler samtal om kristen tro. Podduon själva kan se en tydlig förändring i deras egna liv efter alla nyfikna frågor som ställts till kändisar.

– Jag märker hur jag har fått en mer avslappnad inställning i samtal med andra som jag vet inte delar min tro. Jag har liksom släppt det krampaktiga som jag tidigare kan ha känt, att ”Nu måste jag ta vara på tillfället, det får inte schabblas bort”, säger Daniel.

– Ja, och så hoppas vi att podden kan ha hjälpt fler kristna, att våga vara nyfikna och inte tänka att allt måste sägas på rätt sätt. Man kan skoja även när man pratar om tro och det kan vara avslappnat och vördnadsfullt på samma gång, tillägger Malin.

Något speciellt tillfälle ni minns som extra fint?

– Det är svårt att välja, för så många av de här mötena har blivit speciella. Men en gäst som jag tänker på är Gustaf Norén som efteråt utbrast att det inte finns några andra ställen där man kan prata öppet om tron på det här sättet, säger Daniel och nämner även Peter Hallström och Per Lernström som gäster som berört lite extra.

– Jag tänker på Carina Bergfeldt, som berättade om sin barndoms bild av Gud, som var så gammal och trött att han ofta somnade. Och Sofia Dalén, som innan intervjun hade uppfattningen att hon inte hade någon personlig tro, men som under vårt samtal landade i att hon kanske hade det trots allt, säger Malin.

– Ja, det är väl det bästa, att man kanske får inse att tron finns där! säger Daniel.

En gäst som jag tänker på är Gustaf Norén som efteråt utbrast att det inte finns några andra ställen där man kan prata öppet om tron på det här sättet.

—  Daniel Wistrand

Och något dråpligt tillfälle?

– Ett av dem var när rapparen Ken Ring somnade i en paus under inspelningen. Han hade spelat in musik under natten och var så trött, det var speciellt, säger Malin.

Till sist, vad har ni för drömgäst framöver?

– Benjamin Ingrosso eller kronprinsessan Victoria vore roligt, vi jobbar på dem. Men ibland kan en gäst som bokas ganska spontant bli den bästa. Människor överraskar ofta!

Malin Aronsson och Daniel Wistrand har tillsammans podcasten "Dagens människa". Nu firar podden 10 år.

---

Fakta: Podden Dagens människa - 10 år

  • Intervjuar kända svenskar om sin tro och avslutar alltid med frågan ”Hur har du det med Gud i dag? ”.
  • Startade den 2 april 2014 och har sedan dess sänts i 190 avsnitt, med nästan lika många gäster.
  • Leds av Daniel Wistrand, Featureredaktör på Dagen och Malin Aronsson, Dagenreporter samt pastor i Centrumkyrkan.
  • Podden produceras och ges ut av tidningen Dagen.
  • Den 13 maj firas Dagens människa 10 år med livepodd i Centrumkyrkan i Sundbyberg.

---

Fler artiklar för dig