Livsstil

Kyrkor anpassas för npf-familjer: Ska vara tydligt att man är välkommen

Nya initiativ ska få fler barn med diagnoser att känna sig hemma i kyrkan. “Som förälder kan du vara rädd att bli bemött med suckar och att återigen inte passa in”.

Nyligen startade Svenska kyrkan i Malmö projektet ”Kyrkan möter npf-familjer” med förhoppningen att få fler att känna sig hemma i gudstjänsten.
– Man har inte alltid energin att vara den som söker efter verksamheter och lösningar, säger Sara Karlsson Löfgren, en av initiativtagarna och själv mamma till barn med npf.

Idén kom från två mammor som själva har barn med olika diagnoser och som kände att det saknades både förståelse och vissa anpassningar i och runt gudstjänsten. Förhoppningen med projektet är att förbättra kyrkans bemötande av familjer som är i behov av särskilt stöd.

– Som förälder kan du vara rädd för att bli mött med oförståelse, suckar eller kommentarer. Att inte passa in igen. Det behöver var så tydligt att man är välkommen, säger Sara Karlsson Löfgren i ett pressmeddelande. Hon är även församlingspedagog i S:t Matteus kyrka i Malmö.

– Kanske är inte till exempel söndagens gudstjänst för just din familj, men för just din familj kan vi göra en gudstjänst.

Tygpåsar med hjälpmedel

Just det är en av de åtgärder som de två initiativtagarna genomfört, att hålla gudstjänster i mindre grupper för dem som inte kan sitta med på den allmänna gudstjänsten. I övrigt kan det handla om att tillhandahålla hörselkåpor för de barn som är känsliga för mycket ljud, och att se till att det finns leksaker som barnen kan pilla med under tiden gudstjänsten pågår, för den som har svårt att sitta still.

De har även tagit fram en utbildning för all personal för att öka förståelsen samt ordnat med tygpåsar med hjälpmedel som ska finnas i alla Malmös kyrkor inom Svenska kyrkan.

När det är jättemycket folk är det väldigt jobbigt, och när det är mycket ljud, skrän och musik.

—  Mika Berggren, 11 år

Jobbigt med mycket ljud

Mika Berggren, 11 år, är glad över de anpassningar som gjorts. Nu kan han vara med på sina villkor.

– När det är jättemycket folk är det väldigt jobbigt, och när det är mycket ljud, skrän och musik. En del behöver anpassningar för att kunna vara i kyrkan, som jag, säger han i en radiointervju med P4 Malmö.

Hans mamma, Helena Berggren, är den andra av initiativtagarna till projektet.

– Allas rätt till andlighet är också en viktig grund för oss i det här projektet, också barnens rätt till andlighet. Om man som familj vill ha den här platsen, då är det viktigt att det finns en möjlighet.

Vill integreras i arbetet

Projektet har lett till att flera npf-familjer, andra intresserade och kyrkligt anställda har samlats i en webbaserad grupp för att utbyta tankar och erfarenheter.

– Målet är inte att det ska vara projekt för alltid, utan integreras i Svenska kyrkan Malmös tanke, med lätthittad information och tillgängliga kyrkorum och verksamheter, säger Sara Karlsson Löfgren.

Fler artiklar för dig