Marlene och Marcus Agemo träffades när de båda var 13 år. Sedan dess har de hållit ihop, och det tänker de göra livet ut. Nu har de startat en relationskurs som riktar sig främst till par utanför kyrkan, för att dela med sig av sina bästa råd för livslång kärlek.
BROMSTA. Genom en av dörrarna till byggnaderna som ringar in den stora lantliga gården sticker ett mörkhårigt huvud ut: “Välkomna!”. Här, i en by utanför Märsta, bor makarna Agemo. Även deras två vuxna döttrar har var sin bostad här, liksom Marcus föräldrar. Sonen med familj bor i ett intilliggande gästhus när de är på besök. Ett eget litet Bullerbyn.
– Det är fantastisk att få ha varandra så nära i vardagen, säger Marlene Agemo när vi hänger av oss i den rymliga hallen.
– Bara i går när jag satt och tittade ut genom köksfönstret fick jag se mitt barnbarn gå hand i hand med Marcus mamma över gårdsplanen. Det är värdefullt att kunna finnas för varandra på olika sätt.
Relationer håller längre med medvetenhet
Både hon och maken Marcus är egenföretagare – Marlene genom sin plattform ”Fru Vintage” som har tusentals följare på Instagram, podden ”11-kaffe”, en nyutkommen bok och regelbundna föreläsningar. Marcus i sin tur är snickare och driver byggföretag med flera anställda. Men det som de i grunden brinner för, och som präglar allt övrigt som de står i, är vikten av hållbara relationer. Inte minst den till sin partner.
– Vi lämnar in bilen på service, vi renoverar våra hus och vi tränar för att ta hand om våra kroppar, men relationen – det svåraste av allt – den tror vi av någon anledning bara ska funka utan ansträngning!
Vi har sett på nära håll hur räddningen ibland är att gå skilda vägar. Det måste man vara ödmjuk inför, vi vill inte sätta oss på några höga hästar.
— Marlene Agemo
Vi har slagit oss ner vid köksbordet och bjudits att hugga in på surdegssockerkakan som Marcus rört ihop medan Marlene berättar bakgrunden till deras nystartade relationskurs. Marlene och Marcus blev ett par redan som trettonåringar, gifte sig året de skulle fylla tjugo och har alltid haft passion för parrelationer. Marlenes ögon tåras när hon berättar om hur det tycks ha lagts på deras hjärtan.
– Jag tror att mycket av anledningen till att vi var så medvetna redan från början handlar om att vi båda kommer från usla familjerelationer, utan att överdriva. Din pappa var alkoholist och ni hade det trassligt på grund av det. Och mina föräldrar levde mitt i en frikyrka där allt såg bra ut på ytan; pappa som framgångsrik företagare - vi hade stora fina hus, nya bilar, båt – och utåt var vi den perfekta familjen och väldigt engagerade i församlingen.
– Men det var en fasad – mamma och pappa bråkade i de 28 år de levde tillsammans. Även om familjen och äktenskapet är jätteviktigt, så är det inte till vilket pris som helst. Vi har sett på nära håll hur räddningen ibland är att gå skilda vägar. Det måste man vara ödmjuk inför, vi vill inte sätta oss på några höga hästar.
En brun liten mus kilar plötsligt förbi utanför altandörren och Marlene fnissar till:
– Där är musen som varit här inne i dag. Hon ramlade ner från taket och sprang in i vardagsrummet, men nu har hon hittat ut!
Unik inredning
Det märks att vi befinner oss på landet. Det gamla huset, omgivet av småvägar och åkerbruk, har en charm och “en själ” på mäklarspråk, med en inredning som är unik. Marlene Agemos stora intresse för second hand, loppis och antikviteter har fått ta större plats genom åren och det finns knappt någon möbel eller pryl här som inte har en särskild historia. Flera gånger har Marlene fått frågan om att vara med i SVT-programmet Vem bor här?, men nej, det skulle kännas för privat. Det är också detta stora intresse som till mångt och mycket präglar Instagramkontot ”Fru Vintage” där följarna får ta del av bilder på bland annat vackra dukningar vid det köksbord där vi nu sitter.
Marcus, som stått en stund vid kaminen i köket och värmt upp sina stelfrusna fingrar efter dagens arbete på ett av byggena (han berättar att händerna skadats av bilningsarbete innan byggbranschen införde nya regler), berättar om idén till relationskursen.
– Vi hade en helg i Småland i september som vi kallade för parkickoff och som vem som helst kunde anmäla sig till. Den blev slutsåld direkt. Det var särskilt kul att det var så många utanför kyrkan som var med. Vi hade bland annat två kockar som anmälde sig att hjälpa till gratis – vi fick fantastisk mat, säger Marcus Agemo och ler under kepsen.
Tanken var att det skulle vara en engångsgrej, men efterfrågan var så stor att makarna Agemo tänkte om. Nästa gång blev det en digital kurs, så att fler kunde vara med. Till gratiswebinariet som de promotade via Marlenes plattform på sociala medier, kopplade 273 personer upp sig.
– Det var jätteroligt, så många hade vi inte vågat hoppas på, säger Marcus.
Nu håller Marlene och Marcus en digital kurs för åtta anmälda par. Varje vecka får kursdeltagarna ett förinspelat material att titta på i lugn och ro, för att sedan prata vidare med övriga i digitala träffar. Innehållet är baserat på egna erfarenheter, kurser de själva gått och undervisning de samlat på sig genom åren, berättar Marlene.
Vi vill vara med och starta en ny smitta, som motvikt till skilsmässor, som ju faktiskt smittar. Vi vill i stället se en smitta av livslång kärlek.
— Marlene Agemo
– Det kommer ju utifrån vårt brinn att nå par och familjer som inte finns i kyrkans gemenskap. Där finns ofta många bra resurser, även om vi kan bli bättre, men mina följare kommer aldrig gå till exempel Alphas äktenskapskurs, hur bra jag än tycker att den är. Här har vi därför valt att inte prata om vår tro eller om äktenskapet som Guds fundament - jag tror att det genomsyrar det vi säger ändå och att vi här får förmedla det till par som annars aldrig får höra det.
– Det handlar också om att vara med och lyfta parrelationens värde, genom att prata om den. Vi vill vara med och starta en ny smitta, som motvikt till skilsmässor som ju faktiskt smittar. Vi vill i stället se en smitta av livslång kärlek.
Marlene berättar om undersökningar som gjorts som visar att om man har nära vänner eller familj som skiljer sig löper man 75 procent större risk att själv skilja sig.
– Vi vill visa att det går att hålla ihop, att det inte ens behöver vara särskilt svårt.
Sätt relationen före barnen
Till sin hjälp har de ett par konkreta nycklar som varit viktiga genom deras egen relation. Deras första nyckel, eller råd, handlar om att sätta relationen till sin partner i första rummet – till och med före relationen till barnen. För vissa kan det kanske låta lite hårt – barnen ska väl alltid gå först? – men Marcus förklarar hur de tänker.
– Vi har förstått att det är viktigt att vi två har det bra tillsammans, för det gynnar även barnen. Vi har alltid, sedan barnen var små, sett till att frigöra tid för bara oss två; gå ut och äta, eller ha hemmadejt om vi inte haft barnvakt. Vi kan se på våra egna barn att de vill göra på liknande sätt nu när de börjar få familjer.
Det finns en risk, menar Marlene, kanske särskilt hos mammor att alltid låta barnens behov styra. Det kan leda till att man i förlängningen glömmer att ta hand om både sig själv och sitt äktenskap.
– Det är inte som att vi samlat våra barn kring köksbordet och sagt ”Bara så ni vet så kommer ni i andra hand”, men det har varit viktigt att ha det uttalat mellan oss två, med vetskapen att det är en ”win” även för våra barn. Det finaste man kan ge sina barn är föräldrar som älskar varandra.
Hon understryker att hon säger det med stor ödmjukhet - det kan vara känsligt, vilket det kan bli när man ger relationsråd. En av Marlenes följare valde att avfölja henne för att hon skrivit om just detta.
– Det var en kvinna som levde ensam med sitt barn och som kände sig så lycklig i den relationen. Det jag skrev, om att det bästa för barn är föräldrar som älskar varandra, sårade henne. Och jag förstår att det kan provocera, även om jag inte heller hela tiden kan lyfta fram alla olika relationskonstellationer som kan finnas.
Den andra nyckeln, eller rådet, som Agemos vill lyfta handlar om att sätta sin partner före sig själv.
– Det har du varit bäst på, säger Marlene vänd mot Marcus.
– Är det så? Ja, men det har nog blivit så automatiskt nästan, att när jag till exempel har köpt hem något åt oss, så tänker jag att du ska få den finaste, eller största, säger Marcus.
Unnar den andre allt
Detta råd fungerar bara om båda två i relationen bestämmer sig för att göra så, menar de. Att göra livet så bra som möjligt för den andra leder även till att man inte ”bevakar sitt eget revir” utan kan unna den andra mer; en positiv spiral. Det kan handla om en så enkel grej som att med gott samvete kunna ta sovmorgon efter att ha suttit uppe och tittat på kampsport, en sport som Marcus följer med intresse. Han är trygg i att han i sin tur är lika generös mot Marlene.
Marcus tar även sina föräldrar, som alltså bor i grannhuset, som ett positivt exempel. Pappan, och även övriga familjen, fick hjälp att bryta med alkoholismen 1986, och sedan dess har hans föräldrar haft det bra i sin relation. Marcus ser hur de unnar varandra saker hela tiden och är lyhörda för den andres behov.
– De har varit gifta i 66 år, men sitter fortfarande och småfnissar och pratar med varandra hela tiden – det är så fint att se. Vi förstår bara inte vad de pratar om hela tiden!
Har ni haft någon jobbig tid i ert äktenskap?
– Nej, egentligen inte, svarar Marcus ganska snabbt och vänder sig mot Marlene.
– Detta är den känsliga frågan, och det kan låta konstigt när vi svarar så – det handlar ju inte om att vi haft ett liv på en räkmacka – men vår relation har faktiskt alltid varit bra. Jag tror mycket av det beror på att vi ända från start varit medvetna om att det är ett jobb - det enda heltidsjobb man inte kan ta semester ifrån. Vi har haft tuffa perioder med sjukdom, ett barn som gått igenom en skilsmässa och andra saker, men vi två har hela tiden varit ett team.
Tror ni att ni haft det lättare än andra eller kan alla ha det så bra i sin relation?
– Det tror jag definitivt att alla kan, svarar Marlene.
– Men man kan som sagt inte tänka att passionen ska leva av sig själv, att det inte krävs arbete med en livslång, kärleksfull relation. Jag tror inte vi två är utvalda på något sätt, även om jag tror att Gud lagt just detta på våra hjärtan. Brinnet vet jag är från Gud.
Tänk om parterapi kunde vara subventionerat av samhället – det skulle alla tjäna på eftersom det spiller över på jobb och allt annat hur man har det hemma.
— Marcus Agemo
Har ni haft lätt att hitta saker som ni båda gillar att göra tillsammans, som att gå ut och äta god mat till exempel?
– Ja, det tycker vi båda mycket om. Men annars kunde vi nästan inte vara mer olika, säger Marlene och börjar tillsammans med Marcus ge exempel innan de kommer in på ”de fem kärleksspråken”.
– Vilken gåva de är till mänskligheten! tycker Marlene, som förklarar att hennes främsta språk är ”tid tillsammans” och ”fysisk beröring”, medan Marcus säger sig ha ”tjänster” som sitt främsta sätt att visa och ta emot kärlek. (Övriga två är gåvor och komplimanger.)
[ Gör testet: Vilket är mitt kärleksspråk? Tid, ord, tjänster, gåvor eller beröring ]
Pratar vi för lite om äktenskapet?
– Verkligen. Jag tror att det är känsligt - det märker man när man sticker ut hakan, lite som vi gör. Folk tycker att man ska få göra som man vill, säger Marcus.
Marlene berättar om en inspirationsföreläsning som hon hållit både inom och utanför kyrkans väggar, där hon pratar om att arbeta på sin relation. Ofta kommer folk fram efteråt och tackar för att hon ”vågar” lyfta detta.
– Man hoppas att det kan ändras, att människor ska börja söka stöd i hälsosyfte, utan att det behöver vara någon kris. Tänk om parterapi kunde vara subventionerat av samhället – det skulle alla tjäna på eftersom det spiller över på jobb och allt annat hur man har det hemma, säger Marcus.
– Jag tror också att det handlar jättemycket om inställningen när man går in i relationen. Jag blev så provocerad av en podd nyligen, jag tror den heter Relationspodden till och med, där de jämförde partners med bussar: ”Det kommer alltid en ny”. I en annan podd pratade de om att man helt enkelt får se hur länge en relation håller. Jag tror tvärtom att det handlar om att våga ge varandra löften och stå fast vid dem och även leva efter det, fortsätter Marlene.
– För oss har skilsmässa aldrig varit ett ord, aldrig funnits som alternativ, och det är återigen sagt med ödmjukhet, eftersom jag vet att det ibland är den enda lösningen.
Förbundet som finns mellan Gud och hans barn speglas i äktenskapet mellan man och kvinna – det är så otroligt starkt.
— Marcus Agemo
Ett grundfundament
Kaffet har svalnat i de udda kopparna från Gustavsberg och Rörstrand, och sockerkakan har krympt till hälften. Det är dags att bryta upp från det väldokumenterade köksbordet i makarna Agemos hem. Snart ska en av döttrarna komma över med sin sjuåriga son.
Till sist, vad är det bästa med äktenskapet tycker ni?
– Nu gäller det att vi kommer på något … skojar Marlene efter en kort tystnad.
– Ja, men det är ju hela grunden – ett fantastiskt förbund. Förbundet som finns mellan Gud och hans barn speglas i äktenskapet mellan man och kvinna – det är så otroligt starkt. Alla andra relationer får sin styrka från hemmet, säger Marcus.
– Att få åldras tillsammans, se varandras kroppar förändras, följas åt genom olika perioder i livet med samma person – det är en ynnest och värt allt slit, tillägger Marlene.
---
Fakta: Makarna Agemo
- Marlene och Marcus, båda 53 år, bor i Bromsta utanför Märsta.
- Har tre barn; Ellen, Noah och Nelly, varav de två döttrarna bor på samma gård. Två barnbarn.
- Marlene driver det egna företaget “Fru Vintage” med Instagram, blogg och podden “11-kaffe med Fru Vintage”. Gav nyligen ut boken Att följa sitt hjärta och säljer sitt eget 11-kaffe.
- Marcus är snickare och driver egen byggfirma med 15 anställda.
- Aktuella med ny relationskurs som hålls under våren.
---