Livsstil

”I Sverige blir man idiotförklarad om man tror att Jesus kan göra mirakel”

Gunilla Persson: Jag tror att sången är mitt nya kall

Succén i Melodifestivalen har gett Hollywoodfrun Gunilla Persson mersmak. Nu vill hon sjunga mer, inte bara för att underhålla. Gunilla Persson drömmer om att åka Sverige runt och sjunga om Jesus

Hon är utbildad journalist, har lett radioprogram i Sveriges radio, varit reseledare i Israel och fotomodell i New York. Men vårens deltagande i den svenska Melodifestivalen slår enligt Gunilla Persson själv det mesta hon gjort tidigare:

– Att få stå på en så stor scen var något jag inte kunnat drömma om, men så blev det.

Nu är hon tillbaka hemma i Pasific Pallisades utanför Los Angeles, i huset på höjden ovanför havet. Hon är fortfarande uppfylld av det hon varit med om.

– Melodifestivalen gjorde något med mig. Jag fick mersmak.

Enligt Gunilla Persson var det ett mirakel att någon i hennes ålder plötsligt fick erbjudande om att delta i Melodifestivalen. Kanske, tror hon, finns det en djupare mening med det som hänt.

– Jag tror att sången är mitt nya kall, vägen jag ska gå. Jag ska stå på olika scener runt om i Sverige och sjunga. Så småningom ska jag sjunga om Jesus.

“Vidriga texter”

För att få fart på sin nya musikkarriär har Gunilla Persson anlitat sångaren och musikproducenten Rasmus Gozzi som låtskrivare. Han har tidigare bland annat skrivit texter till artisten Fröken Snusk, låtar som ”Strypsex i ditt garage”och ”Rid mig som en dalahäst”. Gunilla Persson blir upprörd när vi för Rasmus Gozzis samarbete med Fröken Snusk på tal:

– Jag har sagt till Rasmus att dessa texter är vidriga. De är sataniska och håller bottenskrapsnivå. Han blev nog lite chockad när jag var så rättfram.

Strax innan att Gunilla Persson åkte tillbaka från Sverige till USA spelade hon in fyra låtar som Gozzi skrivit åt henne. Hon beskriver de nya låtarna som roliga och underhållande. Texterna om Jesus får vänta lite, menar hon.

– Jag vill ta det stegvis för att inte skrämma folk. Men Rasmus tycker egentligen inte att jag ska smyga med Gud och Jesus, han tycker att det ska bli väckelserörelse!

Kan Rasmus Gozzi tillräckligt mycket om tro för att skriva kristna texter?

– Ja, han är ett geni. Han säger att han gått mycket i kyrkan och är konfirmerad. Han har till och med varit på Livets ord!

Gunilla Persson, som växte upp utanför Vingåker har bott i USA ända sedan 1983. Nyss fyllda 24 år flyttade hon till USA för att arbeta som fotomodell. Sedan har hon blivit kvar och hon har inga planer på att flytta hem.

– Jag bor fantastiskt. Jag ser miltals av hav från mitt hus och jag tror att det är nyttigt för själen att kunna höra havets brus och se vågorna rulla in.

Samtidigt är Gunilla Persson noga med att poängtera att Sverige alltid kommer att vara hennes hemma.

– Jag har kvar mitt föräldrahem i Högsjö utanför Vingåker och det är viktigt för mig. Det är så vackert och naturnära men jag hade för höga ambitioner för att stanna kvar där.

”Tron betyder allt”

2011 klev hon in som en av deltagarna i Svenska Hollywoodfruar efter att först ha varit med ett år i Svenska New Yorkfruar och blev känd för hela svenska folket. Med sitt speciella och rättframma sätt väckte hon både fascination och irritation. Hennes kristna tro lyftes ofta fram i serien.

– Jag har varit kristen sen jag var liten. Mamma bad alltid aftonbön med mig och det har alltid varit naturligt för mig att Gud finns och att Jesus är vår frälsare.

I ett av de första avsnitten av Hollywoodfruar fick tittarna följa med Gunilla Persson och hennes då åttaåriga dotter Erika när Erika skulle delta i en sångtävling. Erika kände sig krasslig i halsen och stängde in sig på en toalett där hon kräktes upp slem. Sedan fångade TV-kamerorna upp hur mamma Gunilla sa att hon bett till Gud och att det var Jesus som gjort att slemmet kom upp. Scenen väckte en tittarstorm. Kritiker menade att Gunilla Persson pushade sin dotter för hårt i tävlingen, men många reagerade också på hur hon talade om Gud och Jesus.

– Jag fick sådan hatstormar. I Sverige blir man idiotförklarad om man tror att Jesus kan göra mirakel. I USA hade ingen reagerat för att jag sa det jag sa. Jag förstår inte varför Sverige har blivit så avkristnat. Det var det väl inte när jag var barn?

Vad betyder din tro för dig?

– Min kristna tro betyder allt, den är som livet. Att ha Jesus Kristus som sin frälsare är det mest underbara man kan tänka sig. Då behöver man inte vara rädd för döden för då vet man att livet fortsätter.

Att tron kan vara en hjälp när vi möter döden är något som Gunilla Persson nyligen fått erfara. Förra våren gick hennes mamma Iris bort efter lång tid av sjukdom. Gunilla Persson stod sin mamma nära och hade vårdat henne i hemmet, men i sin sorg tröstades hon av något som hennes mamma hade sagt till hennes pappa Nisse när han skulle dö:

– Nu börjar det verkliga äventyret Nisse, sa mamma till pappa. Om man verkligen tar det till sig så blir det lättare att skiljas för då vet man att man bara är åtskilda temporärt. Vi får lita på att vi ska ses igen, det är det underbara i vår tro.

Hur har du det med Gud i dag?

– Gud är min bästa vän. Jesus är min bästa vän. Jag skulle inte vilja leva en minut utan honom.

Har du något tips till den som inte tycker att den har det bra med Gud?

– Börja be. Även om du inte tror, fortsätt att be ändå. När man ber till Gud händer saker. Våra böner blir besvarade och därigenom kommer tron. Jag håller just nu på att skriva på min självbiografi och där står det mycket om min tro. Jesus säger att vi ska gå ut och göra alla folk till lärjungar. Jag tror vi ska tänka på att vi har ett syfte med våra liv. Det finns en mening.

När Gunilla Persson planerar att börja resa runt i Sverige och sjunga om Jesus är inte klart än:

– Det beror på Gozzi. Jag kan nog bidra en del till textskrivandet, men musiken måste han skriva, säger hon

---

Fakta: Gunilla Persson

  • Ålder: 65 år.
  • Familj: Dottern Erika, 21 år.
  • Aktuell: Deltog under våren i svenska Melodifestivalen där hon gick till kvalfinalen.

---

---

Mer i podden - Hör Gunilla Persson om:

  • Varför hon inte röstar.
  • Den tuffa tiden då hennes mamma Iris var sjuk
  • Varför hon tror att hon skulle bli en bra statsminister

---

Fler artiklar för dig