Livsstil

Här är kristna kontona som blivit maktfaktorer på Tiktok

Unga kristna inspirerar och argumenterar på plattformen med miljontals användare

Tusentals videoklipp laddas upp på Tiktok varje dag, många med ett kristet innehåll. Nu till påsk påminner de om att påsken firas till minne av Jesu död och uppståndelse.
Dagen guidar till några av de mest populära kontona och namnen.

Vill du höra ett smakprov ur den amerikanske artisten Jeremy Rosados senaste låt, som handlar om hur den tomma graven ger kristna hopp på påskdagen? Spana in hans konto på Tiktok. Eller vill du höra en ung svensk grabb läsa ur Palmsöndagens evangelium? Då är det bara att gå in på Tiktok-kontot disciple_of_christ_14.

Religion är ett hett tema på Tiktok, även när det inte är påsk, och kan handla om allt från vilken roll religion spelar i konflikten mellan Israel och Hamas, till om Jesus verkligen var Gud.

För den som är nyfiken på vad som skrivs från kristet håll är #christiantiktok en av många taggar att följa. Den används av kreatörer för att få större spridning på inläggen, och för att nå ut till rätt målgrupp. Man kan också leta upp någon av de listor där Tiktok och andra räknar upp de för stunden mest populära kontona.

Vissa personligheter syns mer än andra. Som Cliffe Knechtle, en pastor och författare från USA som talar och debatterar med människor på gatan om kristendom, Gud och Jesus. Ett liknande exempel är Jordan B Peterson, känd författare och psykolog som lägger klipp där han diskuterar Gud och Jesus och vilket budskap Bibeln förmedlar.

@jacobpetersen_

where are my Christians at!? ✝️❤️ #fyp #christian #christiantiktok inspo: @aniela

♬ original sound - Speedy Songsz

Det finns även flera svenska kristna kreatörer på Tikok. Ett populärt konto är Roparna, som lägger ut förklaringar till olika bibelverser men också korta sketcher om hur det är att vara kristen. Roparna har även en egen hemsida, roparna.se, där man kan hitta artiklar, bibelstudier och predikningar.

Ett liknande konto är varforkristen, som också det har en egen hemsida, varforkristen.se, där man kan hitta svar på sina frågor om kristen tro. De driver även två poddar, Varför Kristen-podden och Övernaturligt naturligt. Två av personerna bakom kontot, Amanda Nordin och Hilda Wirsén, medverkade i en kristen konferens om sociala medier som hölls tidigare i år i Uppsala, Tiktok för Jesus.

Andra svenska kristna konton gör mer livsstilsinriktat innehåll som fokuserar på yngre åldersgrupper. Några exempel är maradonalover och beetenwi, som till exempel lägger upp klipp på hur ungdomar gör sig redo inför en dag i kyrkan men också svarar på frågor om hur de ser på Gud och om sin kristna tro. Beetenwi är också poddvärd på Övernaturligt naturligt.

Petrus Eurell är även han en kreatör på Tiktok, han lägger upp klipp från sin podcast Sprid ordet. Han laddar också upp videoklipp där han pratar om tro och förklarar saker som att profeten Muhammed inte finns med i Bibeln.

@maradonalover

”Bekymra er inte för något, utan låt Gud få veta alla era önskningar genom bön och åkallan med tacksägelse. Då ska Guds frid, som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus.” ‭‭Filipperbrevet‬ ‭4‬:‭6‬-‭7‬ ‭SFB15‬‬ 🫶🏼 #jesuslovesyou #jesussaves #foryou

♬ origineel geluid - songsforchrist

---

Fakta: Några kristna konton på Tiktok

  • ChristConnection: Laddar upp klipp och redigerade inlägg om kristendom, ofta från den amerikanske pastorn Cliffe Knechtle.
  • Jidion: Stor amerikansk youtuber som blev populär genom att göra ‘’pranks’'. Sedan han blev kristen har han plockat ned dessa videor.
  • Harry MK (iamharrymk): Laddar upp redigerade klipp om kristendomen.
  • Roparna: Laddar upp videor där de diskuterar vad Bibeln säger och vad vissa saker inom kristendomen innebär på svenska.
  • Templar_niko: Laddar upp videor om hur en kristen borde leva där han rimmar på engelska.
  • Varforkristen: Konto på svenska med allmänt kristet innehåll.
  • Motivjuice: Kristna klipp och edits på engelska.
  • Needgod.net: Svarar på frågor och bibelverser på engelska och förklarar vad Gud menar och det underliggande budskapet.
  • Ungiortodoxakyrkan: Ett konto som laddar upp videor om hur det är att vara ung och ta del av livet i S:t Johannes syrisk-ortodoxa kyrka.
  • Jordan B Peterson: Känd psykolog som har ett flertal videor där han diskuterar kristendom, Jesus och Gud.
  • Jacob Peterson: Ett konto där en kille och ibland hans flickvän laddar upp videor om hur det är att vara kristen.
  • Andra svenska konton: Petrus Eurell; Maradonalover; Beetenwi.

---

Fler artiklar för dig