Livsstil

Stort test: Dagen utser mustigaste vinnaren inför påsk

Video: “Den förra var lite mer död och denna lite mer uppståndelse” • “Får man använda ordet sliskig?” • “Det här är nog inte barnens, men de vuxnas favorit!”

Försök föreställa dig ett påskbord utan påskmust. Det är nästan omöjligt, eller hur? Den mörka drycken som vi klunkar i oss under årets två största högtider räknas till något av det svenskaste som finns. Häng med på Dagens eget påskmusttest!

Det var i Örebro i början av 1900-talet, som den numera berömda påsk- och julmusten skapades. På den tiden var läskedrycker något exotiskt som bara fanns i andra delar av Europa, men Robert Roberts och sonen Harry såg möjligheterna och grundade AB Roberts - specialiserade på aromer och extrakt för bryggerier. Huvudsyftet var att kunna erbjuda alternativ till öl och brännvin. Eftersom familjen var frikyrklig nyttjade man inte alkohol, men musten hade många likheter med det traditionella mörka ölet, med sitt skum, sin mörka färg och smaken av humle och malt.

Sonen Harry Roberts, som kom att ta över produktionen, var aktiv medlem i Heliga Trefaldighetskyrkan i Örebro och när Dagen tidigare intervjuade ett barnbarn till denna, Göran Roberts, berättade han att Harry var väldigt givmild och skänkte en hel del av vinsten till kyrkan och även andra saker.

I Sverige dricks kopiösa mängder must och försäljningen beräknas nå över tio miljoner liter under påsken. Även om påskmusten är populär så står julmusten för hela 80 procent av den totala mustkonsumtionen i Sverige och det beror på att det dricks julmust under en betydligt längre tidsperiod än vad det dricks påskmust.

Dagens test av påskmust 2024.


Nu till testet!

Dagens testpanel fick prova fem olika sorters påskmust - några traditionella och några mindre vanliga. Testet var ett så kallat blindtest, det vill säga den som smakade på musten visste inte vilken sort det var. Testpanelen bedömde smak, doft, samt vad musten kunde tänkas passa bäst till.

Stämningen var nästan vördnadsfull när testpanelen bestående av Eva Skog, debattredaktör, Joakim Lundgren, nyhetsreporter och Jacob Zetterman, nyhetsreporter, intog sina platser framför de skummande glasen.

Dagens test av påskmust 2024.


Apotekarnes Påskmust

Dagen testar påskmust 2024.

Eva: Det är ett speciellt ljud när en julmust hälls upp! Nej, förlåt, jag menar påskmust!

Joakim: Ett typiskt påskljud.

Jacob: Även en speciell doft, men vad är det som doftar?

Eva: Jag tror det är malt.

Jacob: Jag kastar mig rakt ut och säger att denna var ganska god!

Joakim: Kanske i sötaste laget, men den passar nog bra till all form av sill. Den är ganska fadd, ingen smakexplosion direkt - en mainstream-must.

Sammanvägt betyg: 3/5


Nygårda Påskmust

Dagen testar påskmust 2024.

Joakim: Här var det lite mer smak, lite rundare.

Eva: Inte den typiska påskmustsmaken, mer som svagdricka.

Jacob: Jag gillade den första bättre.

Eva: Ja, för mig får också denna en lägre siffra. Visst luktar den mindre också?

Sammanvägt betyg: 2,5/5


ICA Påskmust

Dagen testar påskmust 2024.

Joakim: Denna var annorlunda.

Jacob: Får man använda ordet sliskig? I så fall använder jag det.

Eva: Den smakar mindre av den typiska maltsmaken, lite blaskigare. Nej den var inte god faktiskt.

Jacob: Är det en sådan här must man måste skölja ner med sill för att den ska funka?

Sammanvägt betyg: 2/5


Train Station Brewery Påskmust (säljs i utvalda butiker samt på nätet)

Dagen testar påskmust 2024.

Joakim: Man blir glad av denna! Men alltså inte berusande glad, det är ju must.

Jacob: Detta var en helt annan dryck!

Joakim: Supergod. Den har smak av kaffe eller kola.

Eva: Nam, nam. Både doften och smaken var annorlunda. Man sväljer den inte bara för att man måste.

Joakim: Detta är den enda hittills som jag skulle kunna tänka mig att dricka utan något att äta till.

Jacob: Påskens välsignelse! Kan man säga att den förra var lite mer död och denna lite mer uppståndelse?

Joakim: Ja, vi blev upplyfta av denna! Men om man är väldigt fäst vid traditionell must, då kanske denna är för vågad.

Jacob: Ja, är det på gränsen till att vara påskmust överhuvudtaget?

Eva: Jag tror inte det är barnens favorit, detta är mer av en vuxenmust.

Sammanvägt betyg: 5/5


Zeunerts Påskmust, original

Dagen testar påskmust 2024.

Eva: Denna har också lite starkare doft och även vuxensmak.

Joakim: Det smakar bränt och sött. Det finns även en överraskningseffekt, den har något man inte förväntar sig av en must.

Jacob: Knäck är en smak som kommer till mig!

Joakim: Det får gärna vara kallt när man dricker denna, kanske framför en brasa.

Jacob: Men känner ni eftersmaken? Nej... Jag måste dissa den lite.

Eva: Den tidigare var nog mer påskmustig med vuxensmak, den här var inte riktigt lika bra.

Sammanvägt betyg: 4/5

Dagens test av påskmust 2024.

---

Fakta: Musten

  • Första tillverkningen av must skedde i Örebro 1910, men det dröjde till 1920-talet innan musten slog igenom på allvar.
  • År 2007 lanserades även Apotekarnes sommarmust till midsommar och 2011 kom bryggeriet Grebbestad med sin variant av sommarmust.
  • Under årens lopp har Roberts AB, som tog fram musten, levererat aromer och extrakter till välkända varumärken. Den största framgången, förutom musten, har varit Champis, som blev en succé som lyxdryck redan på 1920-talet.
  • Svenskarna dricker över tio miljoner liter påskmust per år.
  • Dagens panel i påskmusttestet bestod av Eva Skog, debattredaktör, Joakim Lundgren, nyhetsreporter och Jacob Zetterman, nyhetsreporter.

---

Fler artiklar för dig