Livsstil

Crossfit-prästen med 167 000 följare kämpar mot depression

Framgångarna på Instagram fick ett högt pris • Oskar Arngården, 39: Jag slås ofta av hur vår lyckokultur hindrar oss från att visa sårbarhet.

För Oskar Arngården, präst i Sjukhuskyrkan i Uppsala, har fysisk och andlig hälsa alltid gått hand i hand. På Instagram varvar han styrketips från gymmet med tankar om livet. För några år sedan drabbades han av en depression och valde att stänga ner sociala medier.

Från början jobbade han med träning och idrott på olika sätt, bland annat som personlig tränare, men så upplevde Oskar Arngården en kallelse att bli präst vilket han varit sedan 2011. Han har dock fortsatt med träningen och särskilt det som kallas crossfit.

På Instagramkontot Crossfitpriest lägger han ut en hel del bilder på sig själv när han tränar, men även tankar om livet och glimtar från när han tjänstgör som präst i Sjukhuskyrkan. En kombination som ett tag väckte ett enormt intresse och Oskar Arngården, eller snarare Crossfitpriest, blev ett begrepp som spred sig även utomlands. Det har han tidigare berättat om i Dagen för några år sedan.

Ignorerade varningarna

Men framgången ledde också till stress och för några år sedan drabbades Oskar Arngården av en andra depression. Han hade slutat med den antidepressiva medicinen eftersom han inte trodde de behövdes längre. Oskar körde på för hårt, med träning, jobb och familj och var inte uppmärksam på varningssignalerna.

Som mest hade hans Instagramkonto 167 000 följare och Oskar Arngården sågs i både utländska tidningar och på tv. Han fick till och med erbjudande om att tävla i italienska ”Let´s Dance”. Samtidigt mådde han allt sämre.

– Jag fick mer och mer ångest, började sova dåligt och hade svårt att engagera mig i möten som jag vanligtvis brann för, berättade han nyligen för Expressen Hälsoliv.

Jag slås ofta av hur vår kultur, där vi ska vara lyckliga och framgångsrika, kan hindra oss från att visa sårbarhet, fördjupa våra relationer och närma oss de stora livsfrågorna.

—  Oskar Arngården

Förstår andras mående bättre

När han valde att vara öppen med sitt mående möttes han av mycket värme. Han stängde också ner Instagramkontot för en tid och har i dag inte lika många följare som tidigare. Men det spelar inte så stor roll eftersom 39-åriga Oskar Arngården nu flyttat fokus till det han ser som viktigast. I sitt tjänstgörande som präst möter han många människor som går igenom tuffa perioder på olika sätt, och där kan Oskars egna erfarenheter av psykisk ohälsa vara till hjälp, menar han.

– Jag slås ofta av hur vår kultur, där vi ska vara lyckliga och framgångsrika, kan hindra oss från att visa sårbarhet, fördjupa våra relationer och närma oss de stora livsfrågorna, säger han.

– Precis som vi behöver öva oss för att bli fysiskt starka och uthålliga kan vi öka resiliens och motståndskraft av att lära oss att omfamna att livet består av både glädje och sorg, oro och lust. Det går att närma sig våra stora ”varför” utan att vi behöver vara mitt i en kris.

Den kristna tron, som Oskar Arngården vill förmedla både på sociala medier och i sitt arbete inom Sjukhuskyrkan på Akademiska sjukhuset i Uppsala, vill han ska lysa igenom i det han gör.

– När vi får de här upplevelserna, att vi är en del av något större, att det finns något som bär, så skapar det en trygghet. Även om jag är liten i det här så är jag inte ensam, säger han i en intervju med Svenska Dagbladet.

---

Fakta: Oskar Arngården

Oskar Arngården.
  • 39 år.
  • Bor i Uppsala.
  • Arbetar som sjukhuspräst på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
  • Driver Instagramkontot Crossfitpriest som varvar träningstips med existentiella tankar.

---

Fler artiklar för dig