Livsstil

Kat Von D chockade världen då hon lämnade nyandligheten och lät döpa sig

Reportageserie om nyandlighet, del 6 • Tatueraren Kat Von D blev världskänd genom realityserien Miami Ink – i dag är hon troende och en av sångarna i kyrkokören • Omvändelsen chockade många – men det mesta hatet kom från kristna.

Miljontals fans tappade hakan när den amerikanska kändistatueraren Kat Von D i oktober 2023 postade en video där hon döptes i en baptistkyrka. Egentligen var det en hemkomst för missionärsdottern som gjort en lång sökarresa via både droger och nyandlighet. Många blev glada, en del blev besvikna, men de argaste rösterna kom från kristna.

I passet ståtar hon med det adligt klingande namnet Katherine von Drachenberg, men när hon 2005 presenterade sig för världen i tv-showerna Miami Ink och några år senare i LA Ink var det som Kat Von D, en självsäker, uppkäftig, ung konstnär med tatueringsnålar som pensel och mänsklig hud som sin pannå.

Hennes ambitioner att lyckas var storslagna och snart var hon även låtskrivande artist, och makeup-artist. Hennes insatser gav henne stjärnstatus. I dag, många år efter att hon slutat medverka i programmen, har hon närmare tio miljoner följare på Instagram.

Men samtidigt som berömmelsen växte var hennes liv kaotiskt på en rad områden. Något som framkommer i en intervju i podcasten Relatable with Allie Beth Stuckey, en kristen amerikansk författare som Kat Von D bestämde sig för att anförtro sig åt, där hon berättar hela historien om sin andliga resa. Det var en färd som började i ett fattigt hem i Mexiko för 42 år sedan.

Stampat jordgolv

Barndomsmiljön var allt annat än slottslik. Kat Von D beskriver den själv som spartansk. Föräldrarna var missionärer från Argentina och hemmet hade stampat jordgolv, och ingen el.

– Det var de bästa åren i mitt liv, säger hon i intervjun, samtidigt som hon konstaterar att hon är uppväxt med Gud i hemmet.

När Kat Von D var sex år flyttade familjen till Kalifornien, och där kom hon att växa upp till en rebell.

– Jag rymde hemifrån som 14-åring. Jag gjorde bokstavligen livet till ett helvete för mina föräldrar, erkänner hon i poddintervjun.

– Jag hade många frågor men mina föräldrar hade inga svar.

Det hjälpte inte att hon redan i tidiga tonåren läste igenom hela Bibeln två gånger.

– Det var bara ord för mig. Jag förstod den inte. Jag gick vilse.

När jag var 21 år och var med i Miami Ink var jag fullblodsalkoholist.

—  Kat von D

Började tatuera sig

Katherine, som hon då fortfarande kallades, anammade en hård image. Hon började lyssna på punkrock, skaffade mohikanfrisyr och började tatuera sig.

– Mina föräldrar som inte var amerikaniserade trodde att jag hade blivit besatt av en demon.

De blev desperata och skickade iväg dottern till en skola i Utah som drevs av mormonkyrkan. Kat Von D ljög sig ut därifrån, men skickades sedan till en annan internatskola. Så småningom började hon att dricka alkohol för att, som hon säger, hantera sina trauman. Hon hade då börjat tatuera andra, ett hantverk som hon upptäckte att hon var bra på och som dessutom inbringade en hel del pengar. Hon var bra med människor och hon hamnade i en av de stora tatueringsshowerna på tv.

– När jag var 21 år och var med i Miami Ink var jag fullblodsalkoholist. Jag drack hela tiden och jag började ta droger.

Blev andlig sökare

Lite senare öppnade hon sin egen tatueringssalong i Los Angeles och kom med i en annan tv-serie med samma tema – LA Ink. Vid den här tiden hade hon börjat ett andligt sökande.

– Jag började kolla in nyandlighet, läste självhjälpsböcker och ägnade mig mycket åt meditation. Jag studerade transcendental meditation, men allt var som att sätta små plåster på ett sjunkande skepp.

Började läsa Bibeln igen

För att hantera sitt missbruk läste hon ”den stora boken om de tolv stegen”, det program som bland annat används inom AA. Steg två beskrev människans behov av en högre makt.

Sakta men säkert började Kat Von D styra upp sitt liv och hitta svar på sina frågor. Hon lyckades bli nykter och lämnade drogerna. Hon blev även mamma och började upptäcka olika pusselbitar som pekade åt ett helt annat håll än dit där hon dittills hade letat. En som bidrog till att öppna hennes ögon var hennes man sedan 2018, Rafael Reyes, även han musiker och artist.

– En morgon kom han ner och sa: ”Älskling, jag tror att vi har förstått allting fel. Jag tror att vi har fattat en massa saker fel.” Jag började tänka om. Det ledde till att jag ifrågasatte allt jag hade hållit på med. När vi blev tillsammans var ingen av oss kristen, men utan att veta hjälpte han mig att hitta min väg.

– Sedan skickade en vän skickade mig en inspelning från en gudstjänst med pastor Jack Hibbs. Jag älskade den. Den talade till mig och svarade på många av mina frågor. Min son var bebis då, så vi gick inte i kyrkan, men vi tittade på gudstjänst varje söndag. Jag började studera Bibeln. Det är så coolt att göra det som vuxen, konstaterar hon.

Insikterna ledde Kat Von D fram till en rad beslut.

Första gången hon yppade något offentligt om sina andliga ställningstaganden var i juli 2022 då hon på sitt Instagramkonto gick ut och berättade att hon kastat ut sina böcker om det ockulta, yoga och meditation med mera.

– Jag vill inte ha de där kryckorna i mitt liv. Jag vill bara ha Jesus, förklarar hon i poddintervjun.

Inlägget väckte stort uppseende och två personer gick så långt att de sökte upp hennes hus. Den ene rotade i soptunnan i hopp om att hitta böckerna och den andre knackade på i samma ärende. Men Kat Von D vill inte att någon ska vilseledas på samma sätt som hon själv låtit sig göras.

Miljontals fans tappade hakan när den amerikanska kändistatueraren Kat Von D i juli 2022 postade en video där hon döptes i en baptistkyrka. Men egentligen var det en hemkomst för missionärsdottern som gjort en lång sökarresa via både droger och nyandlighet.

Filmen från dopet väckte många reaktioner

I dag ser hennes liv helt annorlunda ut. För tre år sedan lade hon ner sin salong High Voltage Tattoo i LA varpå familjen sålde sitt hus och flyttade till det lilla samhället Vevay i Indiana. De ville få en nystart i livet.

– Då tänkte jag att vårt första uppgift är att hitta en församling. Så jag gjorde en lista över de baptistkyrkor som jag tyckte var intressanta att kolla upp, berättar Kat Von D.

Det tog inte lång tid innan familjen hade funnit ett andligt hem i Switzerland Baptist Church i Vevay vilken hon beskriver som ”en väldigt liten församling med många äldre”. Nu hade Kat Von D kommit så långt i sin kristna övertygelse att hon bestämt sig för att hon ville bli döpt. Som tatuerare och musikartist har det i decennier varit helt naturligt för henne att dokumentera sitt liv och hela tiden skicka ut små filmklipp till fansen.

Därför var det en självklarhet för henne att även ta med sin kameraman på dopgudstjänsten den 3 oktober i fjol, dit hon bjudit in en rad vänner. Det proffsigt producerade filmklippet från dopceremonin slog ner som en bomb hos många. Hennes pappa spelar en hymn på trumpet och Kat Von D står i sin vita dopdräkt och håller med båda händerna i pastor Brian Shoemakers högra arm när han uttalar orden:

Miljontals fans tappade hakan när den amerikanska kändistatueraren Kat Von D i juli 2022 postade en video där hon döptes i en baptistkyrka. Men egentligen var det en hemkomst för missionärsdottern som gjort en lång sökarresa via både droger och nyandlighet.

”Katherine von Drachenberg, på din egen bekännelse om tro på herren Jesus Kristus och i lydnad av hans gudomliga uppmaning, döper jag dig, min syster, i Faders, Sonens och den helige Andes namn.”

Så sänker han ner Kat Von D som sedan omfamnar sin doppastor.

– För mig var dopet en offentlig demonstration om var jag står med min tro och helt enkelt låta människor få veta att jag inte skäms. Dop är så vackert och det är ett så stort landmärke i tiden. Åtminstone för mig. Det var en av de viktigaste dagarna i mitt liv, berättade hon efteråt i en intervju för Relevant Magazine.

Reaktionerna på dopfilmen lät inte vänta på sig.

– Efter dopet gick jag ut och åt med min man och min son och folk jag inte kände kom fram på restaurangen och gratulerade mig, kramade om mig och välkomnade mig till familjen. Jag var chockad. Jag hade förväntat mig så mycket hat för jag vet att majoriteten av mina följare inte är kristna och detta är en turn-off för många.

De negativa reaktionerna var dock inte långt borta.

– De kristna var värst. Det var sorgligt att se deras domar. Det kom kritik på hur jag klädde mig och hur mina vänner klädde sig. Jag visste inte att det fanns en uniform du förväntas bära när du ger ditt hjärta till Jesus.

– En del attackerade min man, men de vet ju inte hur vår relation ser ut. Ska jag skilja mig bara för att han inte gjort samma resa som jag? frågar Kat Von D och uttrycker ett förhoppning att folk i stället ska be för hennes familj.

Miljontals fans tappade hakan när den amerikanska kändistatueraren Kat Von D i juli 2022 postade en video där hon döptes i en baptistkyrka. Men egentligen var det en hemkomst för missionärsdottern som gjort en lång sökarresa via både droger och nyandlighet.

“Inte Kristuslikt att döma”

Några kritiker anklagade henne också för att ha försökt göra ett skådespel av sitt dop. Något Kat Von D reagerat kraftfull på.

– Jag lät inte döpa mig för att bli frälst. Jag var redan frälst. Och jag lät inte döpa mig för att det skulle handla om mig. Det handlade aldrig om mig.

Attityden från fördömande kristna oroar henne.

– Det är inte Kristuslikt att döma människor på det sättet. Jag får så många DM från goth-kids som säger: ”Jag är vid samma vägskäl som du. Jag vill gå tillbaka men jag har ingen kyrka att gå till. Jag försöker komma tillbaka till Jesus, men de där människorna alltså … Så tack för att du gör detta!”

Kat von D är tydlig med att hon inte vill överge sina gamla vänner. Hon känner sig inte är redo att bli kristenhetens affischnamn och hon understryker att hon har mycket att lära om kristen tro. Hon betonar också att hon är en person som hellre berättar om sin tro i en-och-en-situationer än från stora plattformar samtidigt som hon krasst konstaterar att ”jag har hört många mer inspirerande vittnesbörd än mitt eget”.

– Hänger du bara med människor som tänker och tycker som du? Då har du ett väldigt litet liv. Att folk inte tycker som jag betyder inte att jag säger upp bekantskapen. Och jag tror inte att Jesus blir sur på mig för att jag lyssnar på The Cure.

Sjunger psalmer med kören

I sin församling är hon engagerad i såväl kören som en bibelstudiegrupp för kvinnor. Även bilder när Kat Von D sjunger psalmer i kyrkokören kan ses på Youtube.

– Min kör är inte bäst, men vi sjunger från hjärtat, säger hon och tillägger med kärleksfull röst.

– Min lilla ödmjuka kyrka.

En konsekvens av hennes nyvunna tro är att hon låtit täcka över många av sina tidigare tatueringar med svart bläck. Och på Instagram visade hon nyligen en film från en klinik där hon inlett laserbehandling för att ta bort en rad symboler från sina fingrar. Tecken som symboliserar sådant som Kat Von D inte längre står för.

– Jag brinner för Jesus, förklarar hon. Och jag kände mig inte fri förrän jag fann Gud.

---

Fakta: Kat Von D

  • Född: 8 mars 1982.
  • Bor: I en historisk, slottsliknande byggnad i Vevay, Indiana i USA
  • Familj: Gift med artisten Rafael Reyes, har en sexårig son.
  • Karriär: Tatuerare, sångerska, makeup-artist. Känd från tv-serierna ”Miami Ink” och ”LA Ink”.
  • Aktuell: Med sitt nya liv som kristen.

---

Fler artiklar för dig