Livsstil

Ina Khodr såg Jesus i en dröm: Nu evangeliserar hon med smycken

Kollegan och evangelisten Nils Dahlvig, 28: Vill verkligen uppmuntra alla som har en gåva att satsa

De sökte båda efter sanningen, och fann den genom var sin dröm om Jesus. Ina Khodr och Nils Dahlvig blev vänner i sin gemensamma längtan att nå ut med evangeliet.
– Jag brukar få be för mina kunder och får förklara bibelord för dem, det är fantastiskt, säger Ina Khodr.

Han sökte svar inom nyandligheten. Hon tillhörde den religiösa folkgruppen yazidier. Han var som en hippie och brydde sig inte särskilt om sitt utseende. Hon skulle aldrig gå ut utan smink. I dag är Nils Dahlvig från Örkelljunga och Ina Khodr från Helsingborg företagspartners och driver ett företag som säljer kors och smycken med bibelverser. Men de menar att syftet inte är att bli så framgångsrika som möjligt, utan att få dela med sig av det bästa som hänt dem.

– Jag får ofta använda smyckena för att inleda samtal med mina kunder. Jag kan till exempel fråga ”Vet du vad detta bibelord innebär?”, och så får jag förklara det och berätta om mitt eget liv. Jag brukar också få be för dem, säger Ina.

En del av hennes kunder brukar skämtsamt kalla henne för ”prästen med fransar och bryn”, berättar hon.

Sökte i nyandligheten

Det låter nästan osannolikt när Ina Khodrs och Nils Dahlvig berättar om hur de möttes och startade företag tillsammans, med helt olika bakgrunder. Att båda dessutom kommit till tro genom var sin dröm – hur ofta händer det?

Nils Dahlvig var förra året med i dokumentären Jesus i Örkelljunga, där han frimodigt delade med sig av sin längtan att nå ut med evangeliet. Han var 19 år gammal när bad han sin första bön. Då hade han under några år sökt svar inom nyandligheten, inte sällan i kombination med droger.

– Jag trodde under hela uppväxten att det inte existerade någon troende människa alls i Sverige under 80 år. När jag var 4–5 år frågade jag mamma om Gud finns. Hon svarade att man trodde det förr, men att forskare kommit fram till att Gud inte finns – det var vetenskapligt bevisat. Då trodde jag såklart på det som mamma sa.

I tonåren började Nils att söka på internet och tittade en hel del på Youtube där han kom in på “olika buddhagrejer” som han kallar det. Under en resa till USA träffade han en kristen person som berättade för honom om Bibeln och Nils började läsa.

Jag hade ingen aning om vad jag såg, jag bara förstod att det var heligt – det var så fint och naturligt.

—  Nils Dahlvig

En natt hade Nils Dahlvig en stark dröm. Det är nu tio år sedan det hände, men drömmen finns kvar klart i minnet.

– Jag fick se en man som var som heligheten själv och från hans hjärta strömmade vatten. Jag hade ingen aning om vad jag såg, jag bara förstod att det var heligt – det var så fint och naturligt. Det tog nog ett eller två år för mig att fatta att det verkligen var Jesus jag hade mött i drömmen, och att det var helig Ande som strömmade som ett levande vatten ur hans inre.

Nils förstod att han behövde söka sig till en kyrka för att få veta mer om sin nyvunna tro och gick till närmaste svenskkyrklig församling. Där bad han om att få bli konfirmandledare. Personalen i den svenskkyrkliga församlingen tog emot honom med öppna armar – det fanns inte direkt något överflöd av kristna ungdomar som frivilligt engagerade sig.

Ina Khodr, 27 år, vars riktiga namn är Valentina, bor i Helsingborg, Nils Dahlvig, 28, i Örkelljunga.
Driver Lilies smycken, som säljer kors och smycken med bibelord.

Stark religiös tro i familjen

Efter några år som kristen träffade Nils Ina första gången, när hon kom med i samma ungdomsgäng. Till skillnad från Nils kommer Ina från en familj där tron alltid varit stark. Familjen, med rötter i Irak, tillhör den religiösa folkgruppen yazidierna och Ina är uppvuxen med en stark tro på Gud och änglar. Men vem denne gud är, det har hon inte vetat.

– En kompis frågade mig ”Du säger att du tror på Gud, men vem är Gud?” och jag kunde inte svara. Är det en man som sitter där uppe och dömer folk eller vem är han egentligen? Det var så min resa började.

En dag följde Ina med en kristen kompis till kyrkan för första gången. Det blev en hemsk upplevelse. Kvinnan bredvid började plötsligt skrika i bönespråket tungotal, och Ina trodde att hon hade kommit till en sekt.

Trots det följde hon med sin kompis till en bibelgrupp. Där fick Ina förbön och började gråta.

Men efter en tid i bibelgruppen blev Ina bedrövad; hon hade varken fått se eller höra något från Gud och längtade efter en personlig upplevelse. Hemma kastade hon sig på sängen, grät och bad: ”Om du inte visar dig för mig Gud så kan jag inte tro på att du finns.”

– Jag ville verkligen höra något, min längtan var så intensiv. Till slut somnade jag, eller om jag svimmade efter all gråt, jag vet inte.

– I drömmen får jag se en vacker värld, med en natur som liksom lyser av härlighet. Det var musik, en vacker harmoni och det kändes så tryggt att vara där. Jag ser ett ljus komma mot mig och jag ser ett par fötter av en man i lång vit klänning. Den var inte vit som på väggen här bakom – den går inte att beskriva! Jag gråter för att det är så fint. Jag kan inte titta upp och se på ansiktet, det var för känsligt för mina ögon. Jag kände en sådan kärlek och trygghet.

Ina Khodr, 27 år, vars riktiga namn är Valentina, bor i Helsingborg, Nils Dahlvig, 28, i Örkelljunga.
Driver Lilies smycken, som säljer kors och smycken med bibelord.

Drog sig för att berätta

När hon vaknade var tröjärmen blöt av tårar.

I fönstret låg en bibel som Ina fått av en kompis. Nu plockade hon fram den och läste ur evangelierna.

– ”Detta är sant. Jag ska ge mitt liv till Jesus”, tänkte jag i den stunden.

Men det var inte lätt att berätta för familjen att hon blivit kristen. Lämnar man den yazidiska tron lämnar man också gemenskapen. Det dröjde ett halvår innan hon berättade för sin mamma, som till en början tog avstånd innan hon förstod. Pappan, som är en högt uppsatt person inom yazidierna, har dock klippt banden, tillsammans med släkten på den sidan. I dag är även Inas syskon kristna och snart även mamman, tror Ina.

Tyvärr tror jag många i samhället hamnat i att man tänker att man måste göra något tråkigt för att tjäna pengar, för att sedan kunna ha roligt på helgen. Men jag tror Gud tänkt att hela vårt liv ska vara ett fantastiskt äventyr.

—  Nils Dahlvig

Sedan 15-årsåldern har Ina älskat att hålla på med smycken. Att göra sig vacker har varit viktigt, även om hon i dag har en annan syn på skönhet.

– Sedan jag tog emot Gud tycker jag alla människor är vackra. Jag kan se en alkoholist utanför Ica och tycka att den människan är så vacker, för han eller hon är Guds älskade dotter och skapad till att bli lik honom! Så tänkte jag inte förut. Jag behöver inte göra någonting för att vara vacker i hans ögon.

Men det var inte förrän för två år sedan, när hon fick ett profetiskt tilltal, som hon vågade satsa på smycken som en affärsidé.

– Det tände en eld i mig. Nu hade jag fått det bekräftat från Gud. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna ha en webbutik, men nu vågade börja sälja mina smycken.

Strax därpå kom Nils med i företaget. Med sina kunskaper om att bygga hemsida och sköta det administrativa var han precis det komplement som Ina behövde.

– Det sista jag tänkte var att jag skulle vara med och ha ett smyckesföretag, men att ha business med Gud, det är häftigt, säger Nils Dahlvig.

Nils Dahlvig, 28, i Örkelljunga och Ina Khodr, 27 år, vars riktiga namn är Valentina, Helsingborg, driver Lilies smycken, som säljer kors och smycken med bibelord.

– Tyvärr tror jag många i samhället hamnat i att man tänker att man måste göra något tråkigt för att tjäna pengar, för att sedan kunna ha roligt på helgen. Men jag tror Gud tänkt att hela vårt liv ska vara ett fantastiskt äventyr, där han är med i både med- och motgångar. I alla branscher ska vi spegla hans ljus, oavsett om det är den akademiska världen, inom musik, vetenskap … Vi kan tjäna Gud i allt vi gör – till och med när vi köper kebab!

Förbön på snabbmatsrestaurangen

Nils Dahlvig liknar närmast en predikant när han kommer i gång. Både han och Ina får ofta dela med sig av sin tro och tar vara på tillfällena. De kommer att tänka på en gång nyligen när de var på väg hem efter en konferens där de sålt sina smycken. På ett snabbmatställe började de prata med de två unga killarna i kassan och blev bjudna på mat. Ina och Nils fick dela med sig av sin väg till tro och fick be för killarna.

Båda ler stort när de berättar om tillfället. Korsen, örhängena och halsbanden är framför allt ett redskap för dem att få dela med sig av det bästa som hänt dem. Framöver hoppas de kunna stötta olika missionsprojekt och redan nu lägger de undan en tiondel av det de tjänar, till mission.

– Vi vill verkligen uppmuntra alla som känner att de har en gåva – något som de älskar att göra – att satsa. Gud vill välsigna oss när vi använder det vi fått till något gott. Bara go liksom! säger Ina Khodr.

---

Fakta: Ina Khodr och Nils Dahlvig

  • Bor: Ina, vars riktiga namn är Valentina, bor i Helsingborg, Nils i Örkelljunga.
  • Ålder: Ina är 27 år och Nils 28.
  • Driver: Lilies smycken, som säljer kors och smycken med bibelord.
  • Församling: Ina tillhör Ramlösakyrkan som är en del av Evangeliska frikyrkan och Nils går till Citykyrkan i Örkelljunga.

---

Fler artiklar för dig