Livsstil

Liam Norberg: Bibelordet är det mest kärleksfulla som finns på jordklotet

Stor intervju med regissören Liam Norberg • Mötte Gud på Kronobergshäktet: “Jag började inse min skuld • Startade församling 2023, men nu är framtiden oklar: Vi drog i gång utan att ha en församling eller äldstekår i ryggen.

Liam Norberg kände genast igen mannen som stod mitt framför honom. Det var väktaren som slagit honom i huvudet med baksidan av en yxa. Han som Liam råkat skjuta i axeln.
”Jag skulle vilja be dig om förlåtelse,” sa mannen. ”Då skulle jag vilja be dig om förlåtelse”, sa Liam. Sedan firade de nattvard tillsammans.

Det har varit ganska tyst kring Liam Norberg de senaste åren. Under början av tvåtusentalet var han nyss utsläppt ur fängelset och syntes överallt i kristenheten. Då åkte den före detta värdetransport-rånaren Sverige runt för att berätta om sin omvändelse. Om hur Gud mött honom i cellen på Kronobergshäktet.

– Jag hade varit kristen i fyra år i fängelset och ville bara ut med budskapet. Men under den första fasen är det lätt att göra misstag. Ibland kunde jag känna att det blev för mycket av min berättelse och för lite av Gud, berättar han.

Fick hjälp av kyrkan att betala räkningar

Ändå är Liam Norberg tacksam över åren då han reste runt för att evangelisera. Det var en viktig lärotid, kanske de mest värdefulla åren i hans liv, menar han.

– Jag formades så av det. De pengar jag hade haft undanstoppade tog slut. Efter en tid hade jag inget kvar och blev tvungen att be Klara kyrka om hjälp att betala mina tandläkarräkningar. Det var nyttigt. Lärjungarna var inte heller rika. De levde för och av budskapet.

Numera är Liam Norberg gift och lever familjeliv på skånska Österlen tillsammans med hustrun Sofia och de två barnen.

Värdetransportrånen var ju miljonkupper och då går det inte att hålla på med droger och vara sent upp på nätterna.

—  Liam Norberg
Liam Norberg och Sofia Zouagui på Kristallengalan där Liam var nominerad till utmärkelsen Bästa regissör.

De senaste åren har han arbetat som regissör och manusförfattare för filmen om Sebastian Staksets liv. Ända sedan Liam Norberg blev kristen har hans starkaste längtan varit att evangelisera.

– Jag har försökt hitta vad som är min roll i evangelisationen. Jag tror att filmskapandet är ett bra sätt för mig.

Filmen om Sebastian Stakset är snart färdig för lansering. Utifrån sett kan rapparen Staksets livsberättelse, med kriminalitet, droger och kändisskap te sig slående likt Liam Norbergs förflutna.

Det har gått trettio år sedan den unge skådespelaren Liam Norberg greps för ett värdetransportrån bara två veckor innan premiären av filmen Sökarna. I filmen spelar Liam Norberg rollen som den gängkriminelle Jocke. Efter gripandet dömdes han själv för flera rån, bland annat den omtalade 930-miljoner-kuppen mot Gotabanken i Stockholm.

Men Liam Norberg är noga med att poängtera att det kriminella liv han en gång levde skiljer sig mycket från Sebastian Staksets liv. Gatan har olika skolor, menar han.

– Sebastian dealade med droger och när droger är inblandade blir det väldig rörigt. Jag och mina kriminella vänner möttes i en kampsportsklubb där det fanns disciplin och lojalitet. Vi var väldigt nyktra. Värdetransportrånen var ju miljonkupper och då går det inte att hålla på med droger och vara sent upp på nätterna.

Skådespelaren Liam Norberg 23, stod idag åter inför rätta. Den 13 juli dömdes Norberg till fem och ett halvt års fängelse för att bland annat ha skjutit en väktare.
©FLT-PICA Stockholm, Sverige/Sweden, 1993-08-19, Foto: Leif R Jansson/FLT-PICA code 50020

Gick ned på knä i cellen

Något Liam Norberg däremot känner igen sig i är Sebastian Staksets berättelse om radikal omvändelse:

– Jag tror att frälsningsupplevelsen är väldigt likartad för alla oss som kommer utifrån. Känslan av att bli helt upplyft av stark kärlek.

Liam Norberg är inte uppvuxen i något kristet hem, men som vuxen har han förstått att hans mormor, som hade en tro, bad för honom hela hans barndom. Kanske var det hennes böner som såg till att alla fångar som satt på Kronobergshäktet julaftonen 1994 fick en julklapp från Frälsningsarmén, menar han. I paketet som den då 25-årige Liam fick låg en chokladkartong, en almanacka och en liten Gideonit-bibel. Han började läsa Nya testamentet.

– Jag läste om Jesus liv och gärningar och om frälsningen. Bibelordet är starkt. Det är det mest kärleksfulla som finns på jordklotet och det kan dra in en i något helt nytt. När jag läste fick jag en intuition att jag skulle be och överlämna mitt liv i Jesus händer.

Liam Norberg räknar stunden då han gick ned på knä i cellen som sitt frälsningsögonblick. Samtidigt var förändringen i honom en process. Han började gå till fängelsets kyrkkgrupp, och han fortsatte att läsa sin bibel.

– ­ Långsamt bröts mitt gamla tankemönster. Jag började inse min skuld. Det var som att mitt hjärta långsamt värmdes upp och jag fick mer medkänsla med andra.

Sändes ut som evangelist - mötte sitt förflutna

När Liam Norberg släpptes ut 1999 gick han genast till en kristen bokhandel för att hitta litteratur där han kunde lära sig mer. I butiken arbetade en kvinna som tipsade honom om att gå till Korskyrkan i Stockholm. Det blev hans första församlingsgemenskap och det var där han döptes år 2000. Så småningom sände församlingen ut honom som evangelist.

Under en av alla evangelisationsresor kom han till en kyrka utanför Jönköping. Han talade på ett ungdomsmöte och efter samlingen hände något märkligt. Plötsligt stod en man framför honom som Liam Norberg kände igen.

Under ett av de rån han dömts för många år tidigare hade tumult uppstått mellan honom och en väktare. Väktaren slog honom med baksidan av en yxa i huvudet, och Liam Norberg avfyrade ett vådaskott med sin pistol. Skottet träffade väktaren i axeln. Här stod nu väktaren mitt framför honom i kyrkan.

– Jag skulle vilja be dig om förlåtelse för att jag slog dig i huvudet, det hade kunnat gå illa, sa mannen.

Liam Norberg blev förvånad men fann sig snabbt:

– Jag skulle vilja be dig om förlåtelse för att jag sköt dig. Det hade också kunnat gå illa, sa han.

Väktaren berättade för Liam Norberg att händelsen då han blev skjuten hade lett till till att han fått tillbaka den barnatro han hade förlorat. Mötet slutade med att den före detta rånaren och väktaren kramade om varandra. Innan de skildes åt firade de nattvard tillsammans.

– Friheten kom med en så stark närvaro. Förlåtelsen är nyckeln till ens egen frihet.

---

Fakta: Hör mer i podden Dagens människa

  • Om hur gripandet av Liam Norberg två veckor innan premiären gjorde filmen Sökarna till en kultfilm
  • Om hur Liam Norberg ser på sitt förflutna som kriminell
  • Om kallelsen som inte försvinner även om alla människor går fel ibland.

---

Församlingssatsningen på is

Även om Liam Norberg inte längre reser Sverige runt, för att evangelisera är drivet att nå ut med den kristna tron tydligt. Under det senaste året har han sänt sina predikningar i sin egen Youtubekanal. För bara några månader sedan rapporterade Dagen också om att Liam Norberg startat en egen församling i Ystad. ”Jag kallar mig predikant och församlingsföreståndare” sa han då.

Men projektet med församlingsplanteringen blev svårt att genomföra och i dag ligger det på is. Liam Norberg säger att det aldrig var hans önskan att medier skulle göra en nyhet av det.

– Jag hade ett väldigt litet perspektiv, vi hade en lokal och vi var några som samlades och bad tillsammans. Men medier gillar att skriva att Liam Norberg blir pastor.

Liam Norberg predikar på den första gudstjänsten i församlingsplanteringen i Ystad.

Samtidigt erkänner han ödmjukt att projektet med den lilla församlingsplanteringen gick för fort fram.

– Vi drog i gång utan att ha en församling eller äldstekår i ryggen. Jag tänkte att vi kunde koppla på det sen, men jag skulle ha haft det först. Ibland tror man att något är rätt men så kanske det inte är det. Eller så är det inte Guds tid ännu. Då får man backa, fasta, be och prata med andra kristna ledare.

Hur har du det med Gud i dag?

– Jag kan tveka på mig själv ibland, men tron har jag inte tvekat på. Alla som har en tro har det bra ställt med Gud! Arbetet är ju Herrens och inte vårt.

---

Fakta: Liam Norberg

  • Yrke: Skådespelare, manusförfattare och regissör.
  • Familj: Hustrun Sofia, barnen Nomie 7 år och Noah 8 år.
  • Bor: På Österlen i Skåne.
  • Går på söndagarna: Oftast på gudstjänst i Skillinge missionshus.
  • Aktuell med: Filmen om Sebastian Staksets liv, samt med sina predikningar i Youtube-kanalen kristnakyrkan.se.

---


Fler artiklar för dig