Livsstil

”De där sista tre minuterna av predikan blev helt omvälvande”

Armin och hans mamma kom till tro och konverterade från islam sedan de lämnat Iran • Nu läser Armin Emanuelsson till pastor på ALT

Armin Emanuelsson, 24, kom till Sverige från Iran tillsammans med sin mamma som skulle vidareutbilda sig. Ingen av dem anade då hur mötet med kristen tro skulle förändra deras liv – och att Armin sju år senare skulle läsa teologi för att bli pastor.

HILLERSTORP. Jag kan inte lägga band på min förvåning: Är det bara sju år sedan du kom till Sverige? Och du pratar perfekt svenska utan minsta antydan till brytning? Du måste vara ett språkgeni!

Armin Emanuelsson skrattar:

– Jag hoppas det! Jag måste ju kunna det svenska språket om jag ska kunna berätta för andra om Gud. Och Bibeln på farsi är inte lika väl översatt som den svenska Bibeln så det har hjälpt mig mycket, att kunna läsa och förstå.

De där sista tre minuterna av predikan blev helt omvälvande för min syn på Gud

Vi möts i Hamnkyrkan Hillerstorp där Armin gör sin praktik, halvvägs in i studietiden på ALT, Akademi för Ledarskap och Teologi. Armins svenska efternamn hänger ihop med att han och hans mamma levt med skyddad identitet.

– Vi var inte kristna när vi kom utan konverterade här i Sverige, förklarar Armin.

Grubblerierna växte till ångest

Han föddes i en muslimsk familj som ensambarn. I tonåren började Armin fundera alltmer över existentiella frågor och hans plats i livet. Föräldrarna jobbade mycket och Armin hade inte många vänner. Grubblerier växte till livsångest och självmordsförsök, något som hans föräldrar aldrig fick veta.

– Jag var ensam med mina tankar och vände mig till islam för att förstå vem Gud är och hur jag kan ha en relation med honom. Men det genomgående temat i Koranen är att Gud vänder ryggen till syndare. Kan jag leva ett perfekt liv? Jag insåg att det inte var möjligt. Och om Gud inte vill ha med mig att göra så ville jag inte ha med honom att göra.

Armins föräldrar skilde sig och hans mamma, som hade ett framstående jobb i Teheran, som ägare och rektor för två skolor inom data och teknik såg möjligheten att utvecklas ännu mer. Hon bestämde sig för att plugga vidare utomlands och Armin följde med, 17 år gammal.

– Det löste sig mirakulöst att vi kunde lämna landet, berättar Armin.

Armin Emanuelsson studerar teologi på ALT.

Följde med till kyrkan som tolk

Platsen de till slut landade på blev Sverige och Växjö där dörrarna öppnades till Linnéuniversitetet för Armins mamma.

– Mamma är väldigt påläst, både i sitt yrke och inom andra religioner, fortsätter Armin.

Därför såg hon möjligheten i att ifrågasätta de kristna trosutövarna i sin närhet. Först gick hon till Domkyrkan i Växjö. Sedan gick hon vidare till pingstförsamlingen Ulriksbergskyrkan.

– Hon ville veta – varför tror ni som ni gör – och tala om för dem att “ni har fel”, berättar Armin.

Han följde med som tolk utan eget intresse. Däremot växte nyfikenheten på kristendomen hos Armins mamma och efter några månader stod det klart. Hon ville omvända sig till Jesus.

– Jag fattade ingenting. Hon som hade undervisat i islam och skulle motbevisa de kristna att de hade fel. Nu skulle hon själv joina?!

Men genom en predikan i Ulriksbergskyrkan där pastorn talade utifrån Jesaja 53 kom vändpunkten även för Armin.

– Pastorn talade om den lidande tjänaren, om hur mycket Gud älskar oss, trots våra synder och våra misstag. De där sista tre minuterna av predikan blev helt omvälvande för min syn på Gud.

Döptes och blev ledare för unga

Här började Armins teologiska resa. Han missade inte en enda samling i kyrkan och hela hans tillvaro gick ut på att söka svar.

– Vem är Gud? Vad vet vi om honom? Varför bryr han sig om människan och vad är min plats i allt? På några få månader fick jag en väldigt bra grund och jag kände, är det någon jag ska tro på och följa så är det Jesus.

Ett brustet liv började sakta byggas upp. Armin och hans mamma döptes och allt eftersom växte Armin in i rollen som ledare i kyrkan, bland barn och unga.

– Församlingen och ledarna såg något i mig, de bekräftade mig och tillät mig att pröva mina vingar. Och mycket av det jag såg hos ungdomarna kunde jag känna igen mig i. Jag hade inga vuxna i mitt liv. Nu fick jag chansen att vara den vuxne i någon annans liv, säger Armin.

Hans professionella mål var egentligen att läsa till ingenjör men när det närmade sig examen på IB-programmet på Katedralskolan i Växjö kom en efter en i församlingen och frågade Armin: Borde inte du läsa till pastor?

– Tanken började väckas i mig: Ska jag verkligen byta spår?

Under pandemin blev Armin anställd som barn- och ungdomsledare i Ulriksbergskyrkan och där formades tanken till ett beslut:

– Jag tänkte först att jag skulle söka till ALT direkt för att få en bra teologisk grund, men sedan insåg jag att jag ville gå bibelskola först för att få formas i mötet med Gud där jag kan fokusera mer på vem Gud är för mig.

Det blev ett år på Götabro Bibelskola. Armin uppskattade avskildheten på skolan. Både i form av tid i ensamhet med Gud, men också den geografiska avskildheten ute på landet, nära naturen. En ny upplevelse för Armin som vuxit upp i mångmiljonstaden Teheran. Han konstaterar att bibelskoleåret fick honom att växa i sin tro.

– Det är viktigt att ha grunden i tron innan du läser teologi, annars är risken att du bara lär känna en spegelbild av Gud.

Armin Emanuelsson studerar teologi på ALT.

”Inte bara en skara bokmalar”

Armin förklarar skillnaden mellan bibelskola och teologisk utbildning:

– På Götabro läste vi Bibeln. På ALT läser vi om Bibeln.

Han nämner systematisk teologi som ett särskilt intressant område som förklarar den röda tråden, varför vi tror som vi gör. Han nämner också hur studierna på ALT har gett honom en ökad förståelse för hur teologin formats i olika delar av världen.

Jag känner mig kallad till Sverige som är ett stort missionsfält med stort behov av Gud.

—  Armin Emanuelsson

– Jag presenterades för kristen tro i en västerländsk sekulär värld och i en pingstmiljö som gör att det också är väldigt viktigt för mig att Anden får tala, säger Armin.

Han betonar vikten av regelbundet gudstjänstfirande vid sidan av studierna.

– Vi är inte bara en skara bokmalar, säger Armin och ler. Vi är här för att lära känna Gud så att vi bättre kan presentera honom för andra.

Avsikten med utbildningen, menar Armin, är både att hitta Gud och att lära sig mer om honom.

– Du behöver ha en fast tro innan du börjar läsa teologi, för ibland kommer man in på hårfina teologiska diskussioner och får kämpa med vissa frågor när föreläsningarna har ett akademiskt förhållningssätt som håller distans till tron. Många gånger är också huvudlitteraturen sekulärt skriven, säger Armin.

– Utesluter du tro blir det bara vetande – men tro är också en form av vetande. Vi tror på något vi ännu inte kan se, fortsätter han.

Armin Emanuelsson ser det som sin kallelse att själv kliva in i en framtida roll som pastor eller kanske föreståndare i en lokal församling.

– Jag känner mig kallad till Sverige som är ett stort missionsfält med stort behov av Gud. Jag vill öka insikten om Gud, framför allt bland barn och ungdomar. Känna att jag får hjälpa någon till en förstärkt tro på Gud. Det är en förmån att få stå i människors och Guds tjänst och jag är så glad att jag är på den här vägen.

Fler artiklar för dig