Familj

”Det är lättare att prata om livet om man får knåda en bulldeg samtidigt”

Den matlagande diakonen Daniel Norqvist är Dagens nya matkreatör • Kommer bjuda på nya recept varje vecka

Daniel Norqvist är diakonen med ett särskilt stort intresse för matlagning. Nu blir han Dagens egen matkreatör som varje vecka ska bjuda läsarna på egna recept samt en personlig matkrönika.
- Jag insåg vilket slit det är att driva egen restaurang och upplevde i stället ett kall att bli diakon, säger han.

Daniel Norqvist var bara drygt två år gammal när han väckte sin mamma på morgonen med nystekta ägg. Matintresset har med andra ord alltid funnits där. Nu är han själv förälder till en 1,5-årig son och en 4,5-årig dotter, och hoppas kunna smitta dem med sin passion för mat och matlagning.

– Både Abigail och Reidar tycker att det är roligt att få vara med och hjälpa till i köket. Jag ser det också som ett pedagogiskt tillfälle att få överföra kunskap som de behöver ha med sig i livet. Den kristna tron är den största grundstenen, men sedan kommer nog matlagning.

Daniel Norqvist tror också att barn som är med i köket har lättare för att våga prova nya smaker – något som enligt honom är viktigt. Man ska alltid våga smaka och inte vara rädd för att testa annorlunda kombinationer eller improvisera utifrån de råvaror man har, menar han.

– Barnen är inte kräsna, de brukar äta det mesta vi lagar. Abigail äter till och med lakrits som är typ det enda jag inte gillar. De har till och med testat surströmming och Reidar drog i sig en halv hummer för inte så länge sedan – han blir dyr i drift, säger Daniel Norqvist och skrattar.

För mig finns det inga dåliga råvaror, bara begränsad kunskap om hur vi ska använda dem.

—  Daniel Norqvist

Han har tagit tåget till Dagens redaktion i Stockholm från Uppsala där han och hustrun Jennifer bor. Jennifer och Daniel träffades när de båda deltog i SVT-programmet Tro, hopp och kärlek där kyrkligt anställda fick gå på dejt och försöka finna en livskamrat. För makarna Norqvists del var det dock först efter att kamerorna stängts av som kärleken slog till. I september 2018 gifte de sig i S:ta Clara kyrka.

Till vardags tjänstgör Daniel som diakon i Alunda församling utanför Uppsala, med inriktning mot barn och ungdom. Han trivs mycket bra med det diakonala uppdraget och väver gärna in sina personliga intressen mat och odling, för att få kontakt med människor öppna upp för samtal. Det är lättare att prata om livet med konfirmander om de får knåda en bulldeg samtidigt, menar han.

Men det var som kock han inledde sin yrkesbana och det var inom den branschen han hade tänkt fortsätta. Efter att ha läst Hotell -och restauranglinjen på gymnasiet i Umeå fick Daniel jobb på finkrogen Oaxen i Stockholms skärgård.

Daniel Norqvist är diakonen med ett särskilt stort intresse för matlagning. Från och med i dag är han Dagens egen matkreatör som varje vecka ska bjuda läsarna på egna recept samt en personlig matkrönika.

– Jag ville bli stjärnkock och gärna äga någon liten restaurang med fransk feeling. Men jag insåg också vilket otroligt slit som krävs. Det är svårt att kombinera en egen restaurang med att vara närvarande i sin familj, vilket jag också längtade efter.

Det var under tiden på Oaxen som Daniel upplevde kallelsen att bli diakon och han valde att helt sadla om. Men han har fortsatt att odla sitt matintresse, i dag även tillsammans med familjen, samtidigt som han tjänstgör som diakon – en oslagbar kombination menar Daniel. Nyligen startade han Instagramkontot Daniels mat där han lägger upp bilder på det han lagar.

– För mig finns det inga dåliga råvaror, bara begränsad kunskap om hur vi ska använda dem. Jag tror mycket på att våga testa nya saker och jag avskyr att slänga mat. Det jag går i gång på när det gäller mat är att det finns så otroligt många smaker och att det mesta går att kombinera i rätt proportioner.

Vad är viktigt att tänka på om man vill experimentera mer i köket?

– Att man inte försöker vara en rockstar utan att man lär sig grunderna på riktigt. När jag jobbade med kocken Paul Svensson var det något han tryckte på, att man skulle förstå hur de olika råvarorna fungerar, det är mycket kemi. Sedan kan man ta ut svängarna.

Daniel Norqvist är diakonen med ett särskilt stort intresse för matlagning. Från och med i dag är han Dagens egen matkreatör som varje vecka ska bjuda läsarna på egna recept samt en personlig matkrönika.

Vad bör man ha i åtanke om man vill bjuda in barnen att hjälpa till mer i köket?

– Vi gick och handlade tillsammans häromdagen, dottern och jag, och hon fick skapa en egen rätt. Hon valde krossad tomat, ris, lax, ketchup och grädde. Det tyckte hon var roligt och det funkade ju! Men ibland vill de inte alls och då kan man sätta dem på andra uppgifter, som att välja servetter eller diska, även om det inte alltid blir rent, det är inte det viktiga.

Vad ser du fram emot att bjuda Dagens läsare på?

– Mat som inte är komplicerad, men som smakar mycket. Jag vill lära ut de kunskaper jag fått med mig på ett pedagogiskt sätt och uppmuntra till att bjuda in barnen i processen. Våga prova! Det är nog det jag helst vill trycka på.

---

Fakta: Daniel Norqvist

  • Aktuell: Ska varje vecka bjuda Dagenläsarna på egna recept samt en personlig matkrönika.
  • Bor: Med hustrun Jennifer och barnen Abigail, 4,5 och Reidar, 1,5, i Uppsala.
  • Arbete: Diakon i Alunda församling, Svenska kyrkan. Jennifer är nyexaminerad lärare och jobbar på gymnasieskola.
  • Firar gudstjänst: I Alunda samt domkyrkan i Uppsala.
  • Äter helst: Daniel väljer gyros och Jennifer tacos.

---

Fler artiklar för dig