Livsstil

”När Love is Blind släpptes fick Sergio väldigt mycket hat”

Pastorsdottern från Love is Blind Sverige om krisen när sanningen kom fram om att hennes nyblivna man Sergio hade ett barn med en annan kvinna

Över en natt blev pastorsdottern Amanda Rincón Jonegård internationell realitystjärna. För Dagen berättar hon om de positiva reaktioner hon fått kring sin kristna tro från Love is Blind-tittare världen över. Men även om känslorna kring maken Sergios faderskapstest – och hur de kunde ta sig igenom krisen.

När Amanda Rincón Jonegård och maken Sergio Rincón fick beskedet om att en utredning om faderskapstest inletts var paret nygifta. De satt i en lägenhet full av flyttkartonger och öppnade brevet som meddelade att Sergio var angiven som far till en annan kvinnas barn.

Under inspelningen av Netflixserien Love is Blind Sverige, där paret möttes, hade Amanda tagit del av liknande rykten. Men nu blev det plötsligt helt konkret. I slutet av 2023 konstaterades sedan att Sergio faktiskt var pappa till barnet.

– I efterhand är jag faktiskt glad att frågan lyftes i programmet för då hade jag fått möjlighet att ställa in mig på att det kunde vara så här.

Samtidigt beskriver hon att beskedet blev omskakande.

– Hela den veckan var bara blank. Man var helt i chock, och vi var nygifta mitt i allt.

– Vi insåg ju att nu kommer alla att följa den här resan. Samtidigt var det väldigt befriande att konstatera att det inte fanns några andra alternativ än att säga sanningen.

I dag är Amanda Rincón Jonegård glad att hon och Sergio valde att vara öppna och transparenta.

När man säger sin sanning så kan inte någon annan gräva fram den, så vi valde att vara ärliga och säga som det var.

Amanda Jonegård

Hon kommer direkt från jobbet som ekonom till Dagens redaktion där vi möts. Innan inspelningen av Love is Blind Sverige levde Amanda singelliv. I dag är hon gift, gravid och igenkänd på stan.

– Det är mycket selfies nu, det var jag inte riktigt förberedd på. Innan jag sökte gick jag igenom allt som det skulle kunna innebära att vara med. Jag har inte haft någon dröm om att bli igenkänd, men jag tänkte att i Sverige är det nog inte så många som bryr sig.

Det antagandet visade sig vara helt fel. Amanda Rincón Jonegård berättar att det hänt att det bildats kösystem runt henne på stan med folk som vill ta bilder och ställa frågor. Amanda konstaterar att det känns som att tittarna som följt hennes resa verkligen känner ett band till henne och Sergio. Och intresset för paret slutar inte vid Sveriges gränser.

Love is Blind Sverige har rönt stor internationell uppmärksamhet. Netflix har en halv miljard användare i hela världen och programmet lyckades oväntat ta sig upp på streamingjättens globala topp-10-lista.

Du har genom hela programserien varit tydlig med din kristna tro, vad har du fått för reaktioner på det?

– Jag har faktiskt fått jättemycket respons på just det. Många skriver att de verkligen kan se min tro i mig. Många har också skrivit att de aldrig tidigare kunnat relatera till någon på de här sättet. Den responsen har jag fått både från svenska och utländska tittare.

Amanda konstaterar att hennes tro och hennes kristna värderingar format den person hon är i dag.

– Min tro och mina värderingar är ju min trygghet. Det var väldigt många som sa att jag hade mycket tålamod och var förlåtande och förstående i programmet.

– Jag är nog bra på att läsa av när en kris uppstår och kan vara ganska lugn och inte alltid reagera så känslomässigt utan mer försöka lyssna och förstå den andra sidan.

När det var som värst gick jag omkring och höll i det här smycket med duvan. På den står det att ”Herren är min herde”.

—  Amandra Rincón Jonegård

Amanda Rincón Jonegård beskriver hennes och Sergios gemensamma hantering av beskedet från faderskapstestet som ett vägskäl i relationen.

– Det där är en sådan stund som avgör hur man kommer att ta sig fram i livet tillsammans. Men jag kände direkt att vi hade väldigt mycket av en teamkänsla när den värsta chocken väl hade lagt sig. Vi pratade om hur vi skulle göra nu och vad som skulle bli nästa steg.

– Det var speciellt. Det är inte så många man har att fråga om hur de gjorde i en sådan här situation, eftersom den är ganska ovanlig.

Var det någonsin aktuellt för dig att avsluta relationen när du fick det här beskedet?

– För mig är äktenskapet inte något jag tar lätt på. Man har lovat varandra allt, och nu står vi här. Självklart ska man inte stanna om det pågår dåliga saker i relationen, men för mig var det inget alternativ att lämna.

Pastorsdottern Amanda Jonegård hoppades att pappan skulle andas ut när han fick träffa Sergio Rincón som hon mött i realityserien. 
Det blev ett annorlunda möte i ”Love is Blind Sverige” när frikyrkopastorn Magnus Jonegård ville få klarhet i om dotterns tilltänkta man trodde på Jesus

---

Fakta: Mer i podden – Hör Amanda Rincón Jonegård om

  • Vad hon ser fram emot mest med att bli mamma.
  • Hur det var att dejta i tv utan att se varandra.
  • Hur hennes syn på äktenskapet blev en hjälp i att våga söka till programmet.

---

Hur ser din tro ut?

– Det största är att jag känner mig trygg. Jag känner mig aldrig rädd. Om jag går hem sent så kanske jag mumlar på en liten vers från Bibeln.

Amanda Rincón Jonegård beskriver att hon under programmet ofta var fruktansvärt nervös, men även här hjälpte bönen.

– När det var som värst gick jag omkring och höll i det här smycket med duvan, säger hon och för handen över sin halskedja.

– På den står det att ”Herren är min herde”. Jag har alltid access till en bön. Tänk att inte ha det här. Alla kan så klart be till Gud, men många har ju inte den vanan. Tron och bönen är en väldig trygghet i livet. Jag kan gå in på toan när jag är på jobbet och be om det är kris.

Involverade du Gud mycket när du tog beslut under Love is Blind?

– Ja, jag bad om att det skulle bli rätt och jag vet ju att mina föräldrar också alltid ber för mig. Det kändes skönt att veta att man inte är ensam, det finns någon som vakar över en.

Pastorsdottern Amanda Jonegård hoppades att pappan skulle andas ut när han fick träffa Sergio Rincón som hon mött i realityserien. Det blev ett annorlunda möte i ”Love is Blind Sverige” när frikyrkopastorn Magnus Jonegård ville få klarhet i om dotterns tilltänkta man trodde på Jesus

I dag är pastorsdottern med rötterna i Småland tacksam att hon vågade ta steget och satsa på relationen. Hon berättar att kärleken till Sergio djupnat och att de ständigt upptäcker nya sidor hos varandra. I nästa andetag konstaterar hon att de är ”så olika man kan bli”, men att olikheterna blivit till styrkor.

Senare under våren går de in i ytterligare ett äventyr då deras gemensamma barn föds. Amanda berättar om sin längtan efter att bli mamma och att paret nu förbereder sig själva och lägenheten för en familjemedlem till.

Sover ni på Sergios berömda sovloft, som du dissade i programmet?

– Ja, jag får gå upp för stegen med magen åt sidan. Men det fungerar faktiskt bra, säger Amanda och skrattar, men konstaterar att det är en av de saker de behöver förändra när bebisen kommer.

Hur skulle du beskriva er relation i dag?

– Jag och Sergio har ett väldigt bra förhållande i dag. Jag tror att det faktum att vi började med så mycket kriser har stärkt oss. Vi har gått igenom så mycket – från inspelningen, sedan att fatta beslutet att faktiskt gifta oss, till att gå igenom allt det här med faderskapstestet, till att vi nu väntar barn tillsammans.

– Vi har blivit ett starkt team och vi stöttar varandra. När första avsnitten släpptes fick Sergio väldigt mycket hat och jag kunde se tårarna i hans ögon. I sådana situationer gråter vi lite tillsammans och ger varandra en kram och så tar vi nya tag. Vi håller ihop och vi vet vår sanning.

Amanda Jonegård

Även när det gäller tron kommer Sergio och Amanda in från olika håll. Sergio var till en början van att hålla sin tro helt privat, en hållning som utmanades. Inte minst då han skulle möta Amandas pappa, frikyrkopastorn Magnus Jonegård.

– Stackars Sergio. Han var ju inte van att tala om tro. Han var ju supernervös och det förstår jag verkligen när man ska träffa någons föräldrar för första gången. Men jag tycker att det var ett bra samtal.

Brukar du, eller ni, gå till någon kyrka?

– Vi går till olika kyrkor. I hans församling pratar de spanska. Men jag tycker inte att det är något problem att gå till var sin kyrka.

– När vi först träffades blev Sergio chockad att jag tog upp det här med tron, men under vår relation tillsammans har han sagt många gånger att han är så tacksam att jag tog upp det. Vi har båda insett att det här verkligen är något viktigt att samtala om för att hitta den man ska dela livet tillsammans med, säger Amanda Jonegård.

---

Fakta: Amanda Rincón Jonegård

  • Ålder: 34 år.
  • Yrke: Ekonom.
  • Bor: I Stockholm.
  • Familj: Maken Sergio, föräldrar och syskon med familjer. Väntar barn senare under våren.
  • Aktuell: Var en av deltagarna i Love is Blind Sverige.

---

Fler artiklar för dig