Livsstil

Solala skämtade om nattvarden i lånad kyrka – fans upprörda

A capella- och humorgruppen planerar nu en krogshow om Bibeln

Hur hade Adam och Eva det i Edens lustgård, hur gick det till när Jesus flyttade hemifrån och hur var egentligen stämningen vid den sista måltiden? Det är några av de frågor som vokalgruppen Solala vill ge sig i kast med i en ny krogshow om Bibeln. Men gruppens skämtande med kristen tro upprör också.

Göteborgsbaserade a cappella- och humorgruppen Solala slog igenom på Youtube genom sin patenterade stämsång och acapellatolkningar av kända svenska hits. De har släppt flera album, turnerat för fullsatta konserthus och bland annat medverkat i Allsång på Skansen.

Nu lanserar de sin nya satsning, Bibeln som krogshow. Under en handfull datum på kulturscenen Kajskjul 8 i Göteborg kommer gruppen på sitt eget sätt att gestalta Bibelns budskap tillsammans med gästartisten Ida Löfholm och ett 4-mannaband.

– Till en trevlig middag med nattvardsvin kommer vi att ta oss från universums skapelse till Jesus bästa hits, säger gruppen i ett reklamklipp för showen.

Alla Solalas följare verkar dock inte uppskatta skämtandet med kristen tro lika mycket som gruppen själva. Nyligen postade Solala ett klipp på sina sociala medier där man gjorde en sketch om en präst som saknar bröd och vin till nattvarden. Prästen springer desperat in i kyrkans fikarum och utspisar församlingen med godis, salta pinnar och trekantsförpackningar av kaffemjölk i stället.

Solalamedlemmarna har uppenbarligen lånat i liturgiska prästkläder samt ett kyrkorum för sketchen. Något som delat följarskaran, hos gruppen som verkar ha en hel del kristna i sin publik, i två läger.

Nyligen postade Solala ett klipp på sina sociala medier där man gjorde en sketch om en präst som saknar bröd och vin till nattvarden. Prästen springer desperat in i kyrkans fikarum och utspisar församlingen med godis, salta pinnar och trekantsförpackningar av kaffemjölk i stället. Solalamedlemmarna har uppenbarligen lånat i liturgiska prästkläder samt ett kyrkorum för sketchen. Något som delat följarskaran, hos gruppen som verkar ha en hel del kristna i sin publik, i två läger.

”Riktigt gränslöst beteende och utnyttjande av en kyrka och församling som har betalat er för att kunna ge sin församling en fin konsert”, skriver en följare.

”Vilket lågvattenmärke. Är det sådär man tackar för gästfriheten när man får låna ett kyrkorum? Blir spännande att följa när ni gör liknande klipp om andra religioner”, skriver en annan.

”Så respektlöst och ovärdigt. Hoppas att alla församlingar ser detta så att ni aldrig mer blir bokade till ett kyrkorum”, fortsätter ytterligare en kritisk följare.

Solala och sketchen tas dock i försvar av andra kristna fans.

”Det går att vara kristen och ha distans nog att inte ta illa upp även när det skämtas om något så viktigt som sakramenten”, skriver en följare och hänvisar till Ordspråksboken 17:22 där det står att ett glatt hjärta ger god hälsa medan modlösheten suger märgen ur benen.

”Fantastiskt roligt! MEN Kristi kropp för dig utgiven, blodet är utgjutet, kroppen utgiven. Och ja, jag är en riktig liten viktigpetter till präststudent att påpeka tack för skratt och Gud välsigne er!”, skriver annan teologikunnig följare som noterat att prästen i sketchen använde fel termer i samband med nattvardsutdelandet.

En tredje följare försvarar en mer fri syn på vad som kan utgöra en nattvardsmåltid:

”Det är riktigt å rätt. En kan ta vad man har. Jag tog jordgubbssaft och Mariekex en gång”.

Debatten lär fortsätta. Om prästen från sketchen kommer att återkomma under Krogshowen på Kajskjul 8 återstår att se.

Vokalgruppen Solala vill ge sig i kast med i en ny krogshow om Bibeln. "Solala gör Bibeln, en krogshow".

---

Fakta: Solala

  • Solala är en A capellagrupp från Göteborg
  • Gruppen slog igenom på Youtube med sina Acapellatolkningar av kända låtar.
  • I höst är gruppen aktuella med ”Solala gör Bibeln – En krogshow” på Kajskjul 8 i Göteborg.

---

Fler artiklar för dig