Livsstil

En halvtimme sociala medier om dagen gav bäst mående

Gruppen som bara använde sociala medier en halvtimme per dag mådde bäst, enligt ny svensk studie

Det finns få studier som visar hur ett minskat användande av sociala medier påverkar. Men nu har en sådan genomförts, och resultatet blev överraskande för forskarna.

Generellt lägger vi svenskar allt mer tid på att titta på våra telefoner. Bland unga är det Snapchat, Tiktok, Instagram och liknande plattformar som får allra mest uppmärksamhet. Det handlar om flera timmar dagligen som läggs på sociala medier, som de nyss nämnda och liknande plattformar.

Men hur påverkar det oss och vad skulle hända om det dagliga användandet av sociala medier skulle minska? Det har en grupp forskare vid Lunds universitet försökt utröna genom att under tre veckors tid dela upp unga vuxna i olika grupper. En grupp fick använda sociala medier 30 minuter per dag, en annan fick använda sociala medier passivt, alltså kolla andras inlägg, men inte lägga ut något själv. En tredje grupp, kontrollgruppen, skulle bete sig precis som vanligt.

– Det var överraskande stora effekter av att förändra sitt användande av sociala medier, säger Martin Wolgast, docent och ansvarig forskare för studien, till SVT.

– Framför allt för den grupp som minskade sin tid till 30 minuter om dagen. Där såg vi tydliga effekter på hur de mådde, deras självkänsla, de blev mindre stressade och de upplevde sig mer närvarande och koncentrerade på det de gjorde i sin vardag.

I den grupp som bara fick använda sociala medier passivt såg man samma effekt på koncentrationen och närvaron. Men de mådde inte lika bra som de som minskat sitt användande.

Man behöver inte gå ner till noll eller avsluta alla sina konton, men att begränsa det och sätta en gräns för sig själv hur mycket man ägnar sig åt sociala medier.

—  Martin Wolgast

Martin Wolgast lyfter fram tre olika komponenter som främst gör att man kan må dåligt av att använda sociala medier. Det handlar om sociala jämförelser med andra, den tid man lägger på att scrolla, samt upplevelsen av hur andra reagerar på de egna inläggen.

Han menar att den nyss genomförda studien visar att man kan fortsätta använda sociala medier, men att många skulle må bättre om man var mer bestämd mot sig själv.

Martin Wolgast, docent och ansvarig forskare för en studie om sociala medier.

– Man behöver inte gå ner till noll eller avsluta alla sina konton, men att begränsa det och sätta en gräns för sig själv hur mycket man ägnar sig åt sociala medier. Och hålla ganska hårt på det.

Han tror att det kan behövas ett perspektivskifte för att fler ska kunna förändra sina vanor. Att man skulle inse att plattformarna vi använder inte främst är till för att gynna användaren, utan att det är annonsörerna som tjänar på det.

– Det kanske kan skapa lite mer motivation hos oss, om vi inser att vi inte vill bli så pass styrda eller påverkade av de algoritmer som finns inbakade i plattformarna. Sedan handlar det, precis som med annat som vi vet inte är bra men som kan vara jobbigt att förändra, att bygga upp en tillräckligt stor motivation tillsammans med andra för att förändra de här beteendena.

---

Fakta: Studie om sociala mediers påverkan

  • I studien vid Lunds universitet medverkade 174 personer i åldrarna 18 till 29 år, som alla använde sociala medier dagligen. De deltagande delades sedan upp i tre olika grupper:
  • I grupp 1 fick personerna använda sociala medier max 30 minuter per dag.
  • I grupp 2 fick personerna använda sociala medier passivt, vilket innebar att de bara fick ta del av andras innehåll men inte publicera något själv.
  • Grupp 3 var en så kallad kontrollgrupp, det vill säga att de skulle använda sociala medier som de brukade göra.
  • Innan och efter den tre veckor långa studieperioden fick samtliga deltagare uppge hur de mådde.

---


Fler artiklar för dig