Relationer

Experten: Att ni bara umgås med varandra håller inte i längden

Relationsterapeuten Micke Gunnardos bästa råd till dig som: Är singel • Är nykär • Är i småbarnsåren • Varit gift ett tag • Har barn som just flyttat ut • Är äldre

Att finna kärlek och sedan lyckas hålla kärleken levande är ingen självklarhet. Varje stadium av en kärleksrelation erbjuder nya utmaningar och möjligheter. Vi har tagit hjälp av experten och parterapeuten Micke Gunnardo och listat tips för sju olika stadier i relationen.

1. Till dig som söker efter kärleken.

När man längtar efter kärlek är det lätt att man fokuserar så mycket på den andre att man glömmer bort sig själv. För att kunna leva tillsammans med någon behöver man först kunna leva med sig själv. Om man inte är rotad i sig själv finns det också risk att man blir alltför påverkad av någon annans karisma, skönhet eller intelligens och bländas av sådant som kanske inte har betydelse för en relation i längden. Med bättre självkännedom är det lättare att känna igen vad man innerst inne finner attraktivt. Därför: Lägg större vikt på att bli den rätte än att hitta den rätte. Ta dig tid och att utforska vem Gud har skapat dig till. Vad är ditt kall, din uppgift och din passion i livet? Låt dessa insikter vägleda dig.

parterapeut

2. Till er som just har blivit ihop

Skynda långsamt! Ta god tid på er att lära känna varandra. När man är nyförälskade är det lätt att enbart vara här och nu, men om ni vill satsa på er relation, behöver ni också våga lyfta blicken och blicka framåt.

Prata om hur ni vill att ert gemensamma liv ser ut om tio år. Fundera över vilken gemensam inriktning vi vill ha. Många kristna drömmer om ett liv där man får tjäna Gud, men hur kan ni som par tjäna Gud tillsammans? När ni har dessa samtal kommer ni också upptäcka om det finns drömmar som kommer att bli svåra att kombinera. Kanske den ene vill att arbeta utomlands eller i församling, medan den andre inte alls har tänkt i de banorna. Kanske vill den ena ha många barn och den andre bara ett, eller inga alls.

Om kärleken är stark kan man ofta finna gemensamma vägar framåt ändå, men det är bättre att ni lär känna varandras drömmar tidigt än att eventuella olikheter kommer som en chock senare i livet.

3. Till er som varit gifta i ett år

Se till att medvetet odla den goda känslan av att vara bara ni två, parallellt med att ni öppnar upp ert hem för andra. Det är lätt att hamna i det ena eller det andra diket. Antingen isolerar man sig i sin tvåsamhet och umgås nästan enbart med varandra. Det är inte hållbart i längden, ni behöver leva ett större liv, få stimulans från och bygga relationer med andra. Eller så är man rädd för tvåsamheten och ser till att fylla varje timme av sin gemensamma tillvaro med andra människor.

För att utvecklas i sin relation behöver man både egentid tillsammans som par, och gemenskapen med andra. När det är bara ni två har ni chans att fördjupa er relation. Men att dela med sig av sin relation och bjuda in andra i den kärlek, humor, värme och gemenskap ni delar, får också er relation att växa.

Våga tro att ert äktenskap kan ha betydelse för andra!

Visst kan det vara härligt att resa bort på en parweekend, men de små stunderna i vardagen är viktigare.

—  Micke Gunnardo, parterapeut

4. Till er som är i småbarnsåren

Under de hektiska åren när hemmet är fullt av barn och många dessutom jobbar mycket, är det oerhört lätt att försumma varandra i äktenskapet. Om man inte redan har en sådan vana, är det nu dags att aktivt planera in parstunder, varje vecka. Det krävs inga stora aktiviteter. Visst kan det vara härligt att någon gång ibland resa bort på en parweekend, men de små stunderna i vardagen är viktigare. Det kan handla om att se en film tillsammans eller spela ett spel som båda gillar.

Planera in pratstunder där ni ger varandra full uppmärksamhet. Stunder då ni lägger bort alla skärmar. Er relation är värd det! Kanske tänker ni att nära samtal och intimitet ska ske automatiskt, men i vissa tider av livet behöver man faktiskt planera för att det ska bli av.

5. Till er som varit gifta i tio år

Förundras! Unna er glädje över att det redan har gått tio år! Se tillbaka på de goda stunderna och tillåt er att imponeras av er själva, och att ni tagit er igenom utmaningar och svårigheter.

En annan konkret sak, som stärker en relation, är att förnya sina äktenskapslöften. Vissa vill göra det inför andra, vissa vill fira det med en fest, och det behöver inte vara fel. Men det kan också räcka med att göra det på tu man hand. Sätt er mitt emot varandra, se varandra i ögonen och säg ja till varandra igen. Uttala gärna orden ”Nu satsar vi tio år till!” Detta blir en både en bekräftelse på att ni står för de löften ni en gång gav, och att ni ser er en framtid tillsammans. Det är att tala om för varandra att ni är redo att strida för det ni har.

Alla hjärtans dag: Sju tips för kärlekens olika stadier

6. Till er vars barn just flyttat ut

Se till att ni fyller det tomrum som uppstår efter barnen med något meningsfullt. Hitta saker som ni vill satsa på, på egen hand, i sällskap med andra och inte minst i sällskap med varandra.

Dröm tillsammans! Nu finns det goda möjligheter att upptäcka varandra och livet på ett nytt sätt.

7. Till er som är äldre

Fortsätt att visa varandra uppskattning. Kramas varje dag! Det finns inget bäst före datum för sådant.

Se till att finnas där för era barn och barnbarn, det är det allra finaste ni har gemensamt, och stärker även er parrelation.

Fundera på om ni aktivt kan vara förebilder för yngre par. Ni har stor erfarenhet av att leva tillsammans och ni har klarat er igenom sådant som yngre par står mitt i just nu, dela med er. Kom ihåg att ni har mycket att ge!

---

Fakta: Alla hjärtans dag

  • Alla hjärtans dag firas den 14 februari varje år.
  • Legenden säger att Valentin var en modig präst i Rom på 200-talet. Valentin vigde förälskade, unga par i hemlighet, eftersom Kejsaren hade förbjudit giftermål mellan unga par.
  • Det svenska Alla hjärtans dag firandet började 1956, då varuhuset Nordiska Kompaniet importerade den amerikanska Valentin-traditionen.
  • På Alla hjärtans dag säljs över fyra miljoner rosor i Sverige.

---

Fler artiklar för dig