Relationer

”Par pratar inte om sina problem förrän det är för sent”

Föreläsningsserien Relationsmod vill rädda äktenskap genom att prata om konfliktlösning, förlåtelse och sex.

Bra relationer kräver mod och det börjar med att man vågar prata om sina problem innan de blir för allvarliga. Det tror makarna Winbo och Ingemarson. Nu har de, tillsammans med andra kristna profiler, spelat in de första föreläsningarna i den nya satsningen Relationsmod.

Som många idéer började det i en slags frustration. Jeanette och Gabriel Ingemarson, har de senaste åren rest runt i kyrkor över hela Sverige och föreläst om familj och relationer. Var de än kommer möter de människor med ett uppdämt behov av att prata om hur man gör för leva att leva tillsammans.

– När vi är ute i kyrkor pratar vi om vanliga saker som kommunikationsproblem och hur man lever tillsammans fast man är olika. Vi är inga experter, men det är tydligt att folk mår bra bara av att få höra att de inte är ensamma, säger Jeanette Ingemarson.

Gabriel och Jeanette Ingermarson, två av initiativtagarna bakom Relationsmod


För en tid sedan kom hon att samtala om saken med Karolina Winbo. Hon jobbar som projektledare i Stockholm och är gift med Johan Winbo, pastor inom Equmeniakyrkan. Då insåg de att de delade samma frustration.

– För mig och Johan har det varit en nöd att se hur tufft människor i vår egen närhet har det i sina relationer. Samtidigt håller så många fasaden uppe. Man pratar inte med andra om sina problem förrän det är för sent, säger Karolina Winbo.

Ju mer de båda paren samtalade med varandra, desto mer eniga var de om att de ville göra något. När någon föreslog att satsningen skulle kallas Relationsmod, var alla överens.

– Det handlar så mycket om mod. Mod att satsa på sin relation, även om man inte är i kris, utan för att man vill utvecklas tillsammans. Eller mod att våga erkänna för sin partner att man har problem, och mod att visa inför andra att allt inte är perfekt, säger Karolina Winbo.

Karolina och Johan Winbo, två av initiativtagarna bakom Relationsmod

Drömmen har varit att skapa ett material som församlingar och husgrupper runt om i Sverige, kan använda för att bjuda in till samtal. Tillfällen där människor under trygga omständigheter kan öppna sig för varandra. Johan Winbo är övertygad om att detta är något som behövs:

– Bland mina egna vänner finns en osäkerhet kring vad man faktiskt kan dela med sina vänner och inte. Ofta är man lite oense med sin partner också. Den ena tycker att det är okej att prata, medan den andra absolut inte tycker att man bör lämna ut sig. Då är det bra med ett tryggt forum där det finns en överenskommelse om att allt stannar i rummet.

Nu är det första materialet för Relationsmod inspelat. Det är ett antal föreläsningar där både de själva och andra pastorer och experter talar om sådant som kommunikation, familj och vänner, konflikt, förlåtelse, kärlek och sex. Föredragen innehåller hänvisningar till modern relationsforskning, men föreläsarna är också noga med att dela med sig av sina egna erfarenheter.

– Under inspelningen gapskrattade kameramännen av igenkänning flera gånger, så att vi fick ta om. Det är ett bra tecken. När föreläsarna bjuder på sig själva och tar med sådant som gör lite ont att berätta öppnar det upp för andra att våga samtala, säger Johan Winbo.

Jeanette Ingemarson, som tillsammans med sin man Gabriel står bakom flera av föredragen håller med.

– Vi berättar om oss själva hela tiden. Vi pratar till exempel om hur dåliga vi varit på att kommunicera med varandra.

Ett exempel som skapade skratt och igenkänning var när Jeanette berättade om hur hon bad Gabriel engagera sig lite mer i barnens klädinköp.

– Men när han väl kom hem och hade handlat lite kläder tyckte jag att allt han köpt var så otroligt fult. Vi förstod inte varandra över huvud taget.

I sina föreläsningar pratar Gabriel och Jeanette Ingemarson också om hur lätt det är att man som par springer förbi varandra och bara förutsätter att man förstår vad den andra menar:

– Som när vi hade varit hos vänner och jag satt i bilen på vägen hem och lovordade deras nya badrum. Då tänkte han att jaha, nu vill hon att vi ska renovera badrummen. Men det var inte så jag menade. Jag var bara glad för mina vänners skull.

Agneta och Mikael Hallenius, Karolina och Johan Winbo, Jeanette och Gabriel Ingemarsson och Mikael Gunnardo.

Något som Jeanette och Gabriel ofta lyfter fram i sina föreläsningar om relationer är vikten av att man som par stannar upp i bland och funderar över vad man längtar efter:

– Vi människor jämför oss hela tiden med andra, och det gäller även våra relationer. När man ser vad andra par gör tillsammans är det lätt att tänkta att det där borde vi också göra.

Sedan tar hon ytterligare ett exempel ur deras eget liv:

– Jag har i bland sett bilder på andra par som springer en massa lopp tillsammans och så tänker jag att det där borde vi också göra. Men om vi skulle försöka med det skulle vår relation haverera!

Jeanette och Gabriel Ingemarson vill i stället uppmuntra par att hitta tillbaka till det som är ”vårt vi”.

– Vad var det som just vi hade från början? Vad var det som förde oss samman? Hur får vi mer tid till det?

Paret Ingemarson har också spelat in föreläsningen som ska handla om kärlek och sex.

– Även här pratar vi mycket om hur viktigt det är med kommunikation. Jag önskar att vi hade lärt oss det tidigare i vår relation. Det är svårt att få till samtal om sex och närhet. När ska man ta det liksom, det blir aldrig rätt tillfälle. Men vi har blivit bättre på att hitta tillfällena och tänk så mycket längre man kommer om man vågar vara ärlig mot varandra.

Förutom de filmade föredragen kommer kurstillfällena kring Relationsmod, innehålla skrivet material och förslag på upplägg. Grundtanken är att man tittar på två femtonminuters-föredrag per kväll. Efter den första filmen samtalar hela gruppen tillsammans. Här får de olika paren input och funderingar från varandra. Efter den andra filmen får paren chans att samtala enskilt med varandra.

– Vi vill poängtera att det inte alltid måste vara en hel församling som står bakom en sådan här kurs. Enskilda kristna par kan välja att göra det med sina vänner och grannar. Drömmen är att fler par ska våga satsa på sin relation och tro att den kan bli starkare och bättre. Det är aldrig för sent och aldrig för tidigt, säger Jeanette Ingemarson.

---

Fakta: Relationsmod

  • Satsningen är ett initiativ av Jeanette och Gabriel Ingemarsson, som också driver Dagenpodden ”Föräldrapeppen med Nette och Gabbe” och Johan och Karolina Winbo. Johan är pastor i Ansgarskyrkan Västerås.
  • Materialet produceras och lanseras i samarbete med studieförbundet Bilda. I de första föreläsningarna hör vi förutom Gabriel och Jeanette Ingemarsson, pastorsparet Mikael och Agneta Hallenius och Micke Gunnardo, relationsexpert.
  • Kurserna i Relationsmod kommer att testköras i början av våren och sedan lanseras runt om i landet.

---

Fler artiklar för dig