Livsstil

12-åringar tog själva initiativ och bjöd in till ungdomsmöte

I den lilla missionskyrkan i Vinnersjö finns egentligen inte några tonåringar - ändå har de själva renoverat en våning och skapat ungdomsmöten.

Många församlingar sliter sitt hår för att hitta nya sätt att locka tonåringar, men i lilla Vinnersjö utanför Gävle verkar man ha hittat nycklarna. När tolvåringarna som just vuxit ur barngruppen själva fick bestämma vad de skulle göra, önskade de sig ungdomsmöte med lovsång och bön. I helgen blev drömmen sann.

“Får man skriva hur många böner man vill?” ropade en av de många tonåringar som sprang fram till stationen med pennor och bönelappar när det ordnades ungdomsmöte i Vinnersjö missionskyrka i lördags kväll.

Katrina Simonsson bor i Vinnersjö och är medlem i den lilla missionsförsamlingen som inte har någon anställd pastor. Just den här kvällen var hennes främsta roll att ordna fika, men det hon fick vara med om gjorde henne starkt berörd:

– Vana kyrkungdomar vet att bön och lovsångsstunder brukar vara lite stilla, men för många av dem som var med den här kvällen var det här nytt. Det blev ett stökigt kaos. När jag läste deras böner blev jag tårögd, säger hon.

Katrina Simonsson är pastor till yrket och har tidigare varit anställd i Östervåla Equmeniakyrka. Snart tillträder hon som pastor och föreståndare i Hedvigslundskyrkan i Gävle. Hon har flera års erfarenhet av att arbeta med ungdomar, både inom Pingst och Equmenia. Men helgens ungdomsmöte i Vinnersjö var unikt, menar hon.

Orten Vinnersjö består av ett nittiotal hushåll, och i den lilla missionskyrkan finns egentligen ingen befintlig tonårsgrupp. Däremot har man under många år byggt upp en fredagsverksamhet för mellanstadiebarn.

– I Vinnersjö och den intilliggande orten Hedesunda har det blivit en tradition att de flesta som går i trean, fyran och femman kommer till våra Juniorer. Det är en vanlig träff på fredagar med lek och pyssel.

När barnen i gruppen går i femman brukar de vanligtvis tröttna och försvinna bort från kyrkan, men så har det inte blivit i år. Nu har missionskyrkan i stället fått en stabil grupp tolv-trettonåringar som stannat kvar. En viktig bidragande orsak till det är, enligt Katrina Simonsson, Tobbe. En kille i tjugoårsåldern som själv kommit till kyrkan genom barngruppen och sedan blivit kvar som ledare.

– Tobbe är fantastisk med barnen och för en tid sedan påtalade han att många av dem var på väg att bli tonåringar. Då började vi aktivt arbeta för att de skulle känna att kyrkan var en plats för dem.

En sak man gjorde var att förlänga barngruppens andakt lite grann.

– Vi gick från en minut och Gud som haver, till fem minuter där barnen höra lite mer ur Guds ord.

Ljuständning på ungdomsmötet i Vinnersjö

Den lilla församlingen bestämde sig också för att damma av ungdomsvåningen som under lång tid stått tom i kyrkans lokaler. Katrina Simonsson som varit med och byggt upp ungdomsverksamhet i andra församlingar, menar att något som är avgörande för att man ska lyckas är att ungdomarna själva får vara med och forma verksamheten. De måste själva kommer med idéer, leda och bygga verksamheten. Inte bara i teorin utan också rent praktiskt, enligt Katrina Simonsson.

– Vi vuxna i Vinnersjö missionskyrka hjälpte till att beställa ny soffa och lite andra möbler och saker från Ikea. Sedan fick ungdomarna göra resten.

En veckokväll i höstas sågs tolv och trettonåringarna i Vinnersjö för att skruva ihop och möblera till sin nya ungdomsvåning.

– En kille som var där suckade lite och undrade varför han skulle göra det här. “Men det här är ju för dig”, svarade hans kompis. Sedan ville den killen också vara med.

Något annat som Katrina Simonsson tror är viktigt när en liten församling bygger sin ungdomsverksamhet, är samarbete med andra församlingar. I Östervåla Equmeniakyrka, där Katrina Simonsson arbetat, har man under flera år sammanfört sina tonåringar med ungdomar från Korskyrkan i Östervåla, Harbo Missionsförsamling och Tärnsjö Missionsförsamling. Tillsammans har man kunnat ordna en årlig ungdomskonferens i Östervåla.

– Det har alltid varit ungdomarna själva som har bestämt vilket lovsångsteam och vilka talare vi ska bjuda in.

När tolv och trettonåringarna började forma en grupp i Vinnersjö, undrade den unge ledaren Tobbe om inte de också skulle åka på konferensen. Katrina Simonsson tänkte att det kunde vara lagom att ta med Vinnersjö-barnen till konferensen en kväll.

– De flesta av dem har inte vuxit upp i kyrkan och de är fortfarande så unga. Men efter första kvällen ville de absolut åka dit igen. Så de fick sina föräldrar att köra dem till Östervåla nästa dag också.

Ungdomsmöte i Vinnersjö missionskyrka

Det som tolv och trettonåringarna fick ta del av på ungdomskonferensen i Östervåla var mer än de kunde få hemma i Vinnersjö, menar Katrina Simonsson.

– I Östervåla finns ungdomar som är lite äldre och som har gått med Gud längre. Det var stärkande för våra yngre ungdomar att se andra som haft en tro längre. Sedan var det stärkande för dem som har haft en tro länge att se att det kom nya!

Det här hände i Vinnersjö, en församling på landsbygden utan någon anställd

—  Katrina Simonsson

I början av januari mötte Katrina Simonsson och hennes ledarvänner i Vinnersjö åter de nyblivna tonåringarna i Vinnersjö, för att höra vilken typ av ungdomsverksamhet de önskade sig nu.

– Jag trodde att de ville spela TV-spel, men sa att de ville ha ungdomsmöte. De ville att ungdomarna från Östervåla skulle komma till Vinnersjö, så att de fick vara med om samma sak i sin kyrka som de fått uppleva under konferensen.

Katrina Simonsson hann inte ens kontakta ungdomsledaren i Östervåla innan hon själv fick ett samtal. Ledarna i de andra församlingarna hade redan fått höra av sina ungdomar att de ville åka till Vinnersjö för att välsigna de yngre ungdomarna där.

– När ungdomarna själva får tag på elden, händer något, säger Katrina Simonsson.

Ungdomsmötet som tonåringarna i  Vinnersjö missionskyrka ordnade själva

---

Fakta: Katrina Simonssons tips till församlingar som vill bygga upp en ungdomsverksamhet

  • Om församlingen har en barnverksamhet, var öppen för att barnen i mellanstadiet kan vara redo för ett besök på ett ungdomsmöte. Ta med dem som vill och låt dem smaka och se.
  • Ge tonåringarna kyrkans lokaler och säg att det är deras rum.
  • Sätt era visioner tillsammans med tonåringarna
  • Koppla ihop er med andra församlingar. Besök varandras samlingar, välsigna varandra och dela resurser!

---

Tanken på ungdomsmötet som hölls i helgen gör henne fortfarande glad och uppsluppen.

– Utifrån sett var det inget storslaget arrangemang. Lovsången var enkel. En vanlig tonårspappa och hans son ledde den. Men en av våra tonåringar filmade varenda sång, och flera av dem skickade meddelanden på Snapchat till sina kompisar och berättade om det som hände.

Efter samlingen blev det rundpingis och fika.

– Då satt äldre ungdomar från de andra kyrkorna och pratade tro med de yngre från Vinnersjö.

Katrinas Simonsson hoppas att berättelsen om lördagskvällen i Vinnersjö ska uppmuntra andra församlingar och ledare som kämpar för att få i gång sitt ungdomsarbete:

– Jag vill berätta att det här hände i Vinnersjö, en församling på landsbygden utan någon anställd och utan en massa tonåringar som vuxit upp i kyrkan. Så många vuxna frågar sig hur man ska nå tonåringarna, men vi får inte glömma att fråga tonåringarna. Och om ni inte har några tonåringar, satsa på barnen och håll i dem när de blir äldre!

---

Fakta: Ungdomsmötet i Vinnersjö

  • Ungdomsmötet ordnades i Vinnersjö missionshus i lördags kväll.
  • Ungdomsmötet arrangerades i samarbete med Equmeniakyrkan Östervåla, Korskyrkan Östervåla, Harbo Missionsförsamling och Tärnsjö Missionsförsamling
  • Medverkande i ungdomsmötet var: Göran Öman och David Öman, Madde Wall, Ebba Larsson och Elvira Gustavsson.
  • Ungdomsledaren Tobbe i Vinnersjö heter egentligen Tobias Nordström.
Vinnersjö missionshus.

---


Fler artiklar för dig