Livsstil

Läkare: De som hade hjärtstopp upplevde en fortsättning efter döden

Läkaren Hans Zingmark i Halmstad har djupintervjuat patienter med hjärtstopp • Andliga upplevelser av en fortsättning • Får helt förändrad syn på döden • Läkaren: Saknas förståelse hos vårdpersonalen - patienters berättelser negligeras ofta.

En av patienterna återupplevde hela sitt liv på ett par minuter. Andra har starka upplevelser av ljus och av att lämna sin kropp. Det gemensamma för de patienter Hans Zingmark mött är att deras nära-döden-upplevelser har förändrat deras livssyn.

Hans Zingmark är överläkare på intern- och lungmedicin vid Hallands sjukhus i Halmstad. Som läkare har han i tjänsten varit med om ett stort antal hjärtstopp och återupplivningsförsök. Han har länge intresserat sig för så kallade nära-döden-upplevelser.

Hans Zingmark är överläkare på intern- och lungmedicin vid Hallands sjukhus i Halmstad.

– Jag hade ett möte med en kvinna 2014 som haft ett hjärtstopp, och hon beskrev ljuset hon då upplevt. Det var i samband med det som tanken på en studie i detta ämne tog form, säger Hans Zingmark till Dagen.

En annan man, som Hans Zingmark var med och återupplivade efter mannens hjärtstopp, berättade efteråt hur han återupplevde sitt liv, på en minut och 40 sekunder.

Om dessa upplevelser berättar Hans Zingmark i ett inslag som SVT Nyheter gjorde nyligen.

– Personerna uppfattade det som mycket, mycket verkligt, till och med verkligare än den här verkligheten, säger han.

När han djupintervjuade patienterna beskrev de sina upplevelser som att de besökt en andra sida, som varken varit en dröm eller en fysisk värld. Det var också starka upplevelser av ljus och att befinna sig utanför sin egen kropp. Döden uppfattades inte längre som ett slut utan som en väg till en fortsättning. Den gemensamma nämnaren var att samtliga hade gjort en livsåskådningsförändring efteråt. Från en materialistisk syn på livet, där det man ser är vad man tänker finns, till att tro på något mer.

Det var även något som hände Hans Zingmark själv, berättar han. Ju mer han forskade i ämnet och ju mer han pratade om det i olika poddar och andra forum, desto starkare blev hans övertygelse om att medvetandet inte är fysiskt, utan något som ”står på egna ben”.

Det är en kontroversiell tanke inom vetenskapen, menar Hans Zingmark, men han tror samtidigt att fler börjar få upp ögonen för detta. Han är inte ensam.

Det var en frånvaro av rädsla inför döden och en visshet om att livet inte är det enda, det finns en fortsättning.

—  Hans Zingmark, läkare

– Min fru Katarina beskrev den här resan som jag gjort som att gå igenom en tjock vägg och det är så det känns när ens grundvalar ifrågasätts. Nu tänker jag ”Vad vet vi och vad vet vi inte?” Det är fler som uttrycker dessa tankar när de börjar titta på det här området.

Vad var det som gjorde att du började intressera dig för nära-döden-upplevelser från första början?

– Jag tror att ursprunget är min mormor som hade en upplevelse när jag var 12–13 år gammal. Hon var svårt sjuk och även om hon aldrig beskrev sin upplevelse för mig så minns jag den frid som hon fick över sig. Även fast jag var ett barn minns jag det. Samma frid har jag mött hos en patient som jag träffade för tio år sedan och som beskrev sin upplevelse spontant för mig. Det var en frånvaro av rädsla inför döden och en visshet om att livet inte är det enda, det finns en fortsättning.

Ljus i tunnel. Nära döden upplevelse.

Finns det en gudstro hos dig?

– Inte i den bemärkelsen att jag är kyrklig eller så. Det är många som vill föra in mig i den fållan, även de människor jag mött, men jag aktar mig för det. De människor jag intervjuat blir inte mer kyrkliga eller religiösa, de får en insikt i att detta inte är slutet, det finns mer.

Hans Zingmark är överläkare på intern- och lungmedicin vid Hallands sjukhus i Halmstad.

– Sedan kan man fråga sig om det finns en skapare och det är en spännande fråga. I den materialistiska förklaringsmodellen är allting en slump – det är molekyler som krockar, bildar en dna-struktur och en cell på något sätt – det finns ett antal antaganden man gör till sanning. Grundprincipen är att allting är en slump och det finns inget före, inget efter, och livet har ingen större mening än den vi själva skapar. Men börjar vi tänka att medvetandet inte är fysiskt, att det finns något större än mig själv – den tanken är jag mycket mer öppen för.

Nu hoppas han att studien han gjort leder till en ökad förståelse för de människor som varit nära att dö och som kommer tillbaka med nya upplevelser och andra perspektiv. Något han menar att det ofta saknas förståelse för bland vårdpersonalen. Patienter som vill berätta om nära-döden-upplevelser har ofta negligerats, menar Hans Zingmark.

Han tar som exempel en person som varit på semester i Italien och kommer hem från resan och får höra att ”Italien finns inte”. En sådan reaktion, i stället för att få bekräftelse, kan leda till depression hos den som bär på upplevelsen, menar han.

– Dessa människor blir ofta ensamma med sin upplevelse. Jag träffade en patient för några veckor sedan som legat på intensivvårdsavdelningen och haft en nära-döden-upplevelse där. Han sa till mig att ”Jag önskar du hade varit med mig där”. Han gjorde så gott han kunde med att förmedla vad han upplevt.

– Jag funderar på hur det skulle vara att försöka föra samman dessa människor och låta dem möta varandra? Det är guldklimpar som vi ska ta till vara.

---

Fakta: Nära-döden-upplevelse (NDU)

solen lyser genom en port i berget
  • Kan uppstå under episoder av medvetslöshet från livshotande tillstånd, så som plötsligt hjärtstillestånd.
  • Studien som överläkaren Hans Zingmark gjort baseras på intervjuer med fyra patienter som hade en NDU.
  • Fyra teman dök upp: att vara på andra sidan, i en annan dimension; att inte drömma, att det är en riktig upplevelse; att vara i ett icke-fysiskt tillstånd utan sin kropp; att jämföra synen på liv och död före och efter en NDU.
  • Deltagarna beskrev NDU som en upplevelse av en annan värld som icke-fysisk till sin natur och existerande bortom rum och tid.
  • Upplevelsen gav deltagarna i studien en helt ny syn på liv och död. Döden sågs inte längre som ett slut utan som en övergång till något annat och att livet fortsätter efter döden. Denna insikt förändrade omedelbart deras världsbild.
  • Källa: Studien ”Near-death experiences and the change of worldview in survivors of sudden cardiac arrest: A phenomenological and hermeneutical study” som publicerats i en amerikansk vetenskaplig tidskrift.

---

---

Har du varit med om en nära-döden-upplevelse?

  • Vi på Dagen söker just nu dig som också varit med om en nära-döden-upplevelse som fått betydelse i ditt liv.
  • Hör av dig till reporter Josefin Lilja på epost-adress: josefin.lilja@dagen.se


Fler artiklar för dig