Livsstil

Simon Ådahl om deras katt som räddade ett liv: ”Gud använder hela skapelsen”

Maria och Simon Ådahl är övertygade om att katten Dagny blev använd av Gud när kvinnan desperat behövde hjälp. “Gud har skapat hela naturen, han är inte begränsad till några gubbar i en frikyrka”, säger Simon Ådahl till Dagen.

Simon och Maria Ådahl i Gävle har tre perserkatter. En av dessa, Dagny, blev under 2023 en omskriven hjälte. Tack vare katten upptäckte Maria Ådahl en granne som behövde akut hjälp.
– Jag har en tro och är säker på att det inte bara var tillfälligheter det här, säger Maria Ådahl.

Det var en sen kväll i mars 2023. Musikern Simon Ådahl, evangelist och låtskrivare, var bortrest, och hustrun Maria Ådahl skulle gå ut med soporna. Det var egentligen för sent på kvällen för att skramla med sopor i lägenhetshusets sopnedkast, men de luktade för mycket. Så fort hon öppnade dörren till trapphuset flög katten Dagny ut och började krafsa hårt och ivrigt på en av grannarnas ytterdörrar.

– ”Gode Gud, en ytterdörr är dyr”, hann jag tänka. Men när jag böjde mig ner för att plocka upp katten och fick huvudet nära dörren tyckte jag att jag hörde något, berättar Maria Ådahl.

– Jag öppnade brevinkastet och hörde då någon som ropade svagt på hjälp. Jag fick panik, men började samtidigt att tänka på hur jag snabbt skulle kunna hjälpa henne.

Bakom dörren bodde en äldre kvinna, det visste Maria Ådahl, och hon förstod att hon måste försöka ta sig in i lägenheten. Hon visste att bostadsrättsföreningens ordförande hade huvudnycklar och började söka honom genom att plinga på dörren och ringa hans mobil. Till sist svarade han och de kunde gå in i lägenheten. Där fann de den 93-åriga kvinnan på köksgolvet. Hon hade ramlat och slagit i pannan och hunnit förlora en hel del blod.

– Det jag har förstått efteråt är att hon tuppade av emellanåt och däremellan skrek hon på hjälp. Hon var väldigt hes när vi hittade henne på klinkergolvet, där hon legat sedan klockan 18 på kvällen.

Maria Ådahl jobbar som undersköterska och visste vad hon skulle göra när hon kom in i lägenheten. Hon använde en handduk för att stoppa blodflödet i pannan och bredde en filt över kvinnan. Hon ville inte flytta henne med risk för att det skulle skada henne mer. Ordföranden ringde under tiden 112.

– Efteråt var jag lite chockad och kunde inte somna den natten. Jag tänkte på hur mycket som hände för att jag skulle hitta henne.

Maria Ådahl och katten Dagny, som räddade en granne från att förblöda.

Läkarna har i efterhand konstaterat att den äldre kvinnan troligen inte hade överlevt om hon inte blivit hittad. Hemtjänsten skulle ha kommit först morgonen därpå.

– Hon säger själv att hon hade legat där och ropat till Gud. Grannarna under hade hört om de varit hemma, men det var de inte. Köket ligger också långt bort från ytterdörren, så det var bara katten som hörde hennes rop.

Både Maria och Simon Ådahl är övertygade om att det var mer än bara en rad tillfälligheter som gjorde att kvinnan kunde räddas den där sena söndagskvällen.

– Jag är säker på att vi fick hjälp av Herren – detta händer bara inte, det var så många bitar som föll på plats. Hade katten inte sprungit ut hade jag inte hört något när jag lämnade soporna.

Simon Ådahl.

Tänker ni att Gud använder även katter?

– Ja, vad tror du? säger Simon Ådahl retoriskt.

– Vi har en levande granne nu. Och Gud har skapat hela naturen, han är inte begränsad till några gubbar i en frikyrka.

Maria Ådahl har tagit med sig händelsen och bevarat den i sitt hjärta. Hon ser det inte som en rad slumpmässiga tillfälligheter som hände den kvällen.

– Ingenting är omöjligt – det tänker jag ofta på. Och att djur också hör. Jag känner att Herren kan använda vem som helst. Det har vi bevis på nu.

---

Fakta: Makarna Maria och Simon Ådahl

  • Bor: Gävle.
  • Ålder: Maria är 57 och Simon 67.
  • Yrke: Maria är undersköterska på demensboende och Simon musiker och evangelist.
  • Familj: Vuxna barnen Robin, Petter och Julia, vuxna bonusbarnen Linda och Mikaela. Perserkatterna Gabbe, Dagny och Elma.
  • Dagnys riktiga namn är S Meibels Uptown Girl, och den flitigt utställda katten har titeln Internationell Champion.

---

Fler artiklar för dig