Livsstil

Carl, 21, tyckte tonårstiden var tuff - vill hjälpa andra finna kristen gemenskap

Carl Kjellberg varvar juridikstudierna med att vara ungdomsledare i pingstkyrkan och vill vara en förebild för unga

21-åriga Carl Kjellberg i Varberg älskar att se tonåringar få växa i sin tro på Jesus. Sin egen tonårstid som han nyss lämnat bakom sig, beskriver han som tuff och otrygg.
– I kyrkan kan det börja med en trygghet i gemenskapen, men sedan blir det förhoppningsvis till en tro och då får man sin trygghet i Jesus, säger han.

Han studerar på 200 procent, driver flera företag och är dessutom volontär ungdomsledare i Bua Pingst. Man kan lätt få känslan av att Carl Kjellberg, 21 år, tycks ha fler timmar på dygnet än andra människor. Men så är inte fallet hävdar han.

– Haha, nej, jag vet inte. Det är mest jobb med att starta saker och ting – efter ett tag blir det automatiserande.

– Men det blir inte mycket kollande på Netflix om jag säger så, konstaterar Carl Kjellberg och tillägger att han även skriver regelbundet för ett av Sveriges största supporterforum, Muss.se.

– Till råga på allt är jag väldigt söt, säger 21-åringen med glimten i ögat.

Utöver de företag han startat , som säljer allt från elcyklar till rakstenar, och sina studier i juridik och internationella relationer, är Carl Kjellberg aktiv som ungdomsledare i sin församling, pingstkyrkan i Varberg. Det är framför allt där, i mötet med tonåringarna, som han får energi. För honom själv var tonårstiden utmanande. Nu vill han hjälpa andra att hitta en trygg gemenskap, något som var värdefullt för honom själv.

– Jag var stundtals väldigt ensam i grundskolan. Det var inte heller alltid lätt att växa upp med bara en mamma. Mina föräldrar skilde sig tidigt och min pappa har bott utomlands i perioder. Till stor del växte jag upp med mamma och morfar – pappa fanns inte närvarande i vardagen, även om det var fint de gånger vi sågs. Och han har varit en stor inspirationskälla när jag startat företag.

Till stor del växte jag upp med mamma och morfar – pappa fanns inte närvarande i vardagen, även om det var fint de gånger vi sågs.

—  Carl Kjellberg

Förutom tryggheten han själv kunde sakna under tonårstiden vill Carl Kjellberg vara med och ge vidare av den kristna tron till de ungdomar han möter i kyrkans verksamhet.

– Det kanske börjar med en trygghet i gemenskapen, men sedan blir det förhoppningsvis till en tro och då får man sin trygghet i Jesus, konstaterar Carl Kjellberg.

– Jag vill lära ungdomarna att har man sin grund i Jesus, så står man emot allt annat, även om livet kan vara jättetufft ibland. Det bästa är att få se ungdomarna växa och få vara med och vägleda dem. När en av ungdomarna sa till mig att jag fått vara en förebild för honom – den känslan är bättre än att tjäna hur mycket pengar som helst.

Carl Kjellberg, 21 år i Varberg, varvar studierna och företagandet med att vara mentor för ungdomar i pingstkyrkan.

Både Carls lillebror och yngre kusin är med i ungdomsgruppen i kyrkan, och Carl ser sig som något av en mentor för dem. I tätorten Bua, där Carl Kjellberg bor, är de ett mindre gäng ungdomar som träffas i pingstkyrkan där. Därför åker de emellanåt in till Varberg, för att få vara del av en större kristen gemenskap. Ibland drar de även till Hillsong i Göteborg tillsammans, där Carl Kjelleberg tycker det är mer anpassat för unga.

– Ungdomsarbetet är på sätt och vis inte helt olikt de företag jag är med och driver – det handlar om att vara med och bygga upp någonting. Kunderna i ungdomsarbetet är ungdomarna och vi försöker skapa en produkt som möter kunden så bra som möjligt, för att de ska vilja komma tillbaka.

Men blir det inte märkligt att se på kyrkan som ett företag och tron som någonting att sälja? Tron är väl först och främst en gåva.

– Att evangelisera är ju på ett sätt att sälja något – att nå ut till fler genom att skapa en lockande produkt som människor vill ha. Men ofta kopplar vi ihop säljande med pengar och då förstår jag om det låter konstigt att tänka så.

Att evangelisera är ju på ett sätt att sälja något – att nå ut till fler genom att skapa en lockande produkt som människor vill ha.

—  Carl Kjellberg

Just nu tjänar Carl Kjellberg en del pengar genom sina olika företag. Och det är ett strategiskt upplägg som han valt. Han vill nämligen inte behöva lägga alltför mycket tid på arbete den dag då han förhoppningsvis själv får en familj.

– Jag är en sådan som gärna planerar mycket; när jag ska köpa mitt första hus och liknande. Eftersom jag haft en far som jobbat mycket och inte varit fysiskt närvarande vill jag gärna tjäna pengar nu, så jag kan vara mycket med barnen sedan. Jag har inget intresse av att jobba 9–5.

Att det finns en disciplin och företagsamhet i Carl Kjellbergs liv blir tydligt under vårt samtal, inte minst vad gäller den dagliga bibelläsningen. Varje kväll läser han ett kapitel från vardera testamente, det har blivit en vana. Men det gäller att fortsätta hålla i den, annars riskerar den att tappas, menar han.

– Jag tillhör en bekväm generation – det är nog ett av de största hotet mot tron tror jag. Folk är rädda för att lida eller för det som kan göra lite ont.

Vad betyder Jesus för dig?

– Det är svårt att sätta fingret på, för han betyder allt. Han är den jag försöker rikta allt jag gör mot. Det är ingen hemlighet att jag också vill tjäna pengar, men jag vill helst vara en förebild i tron och sprida den i min omgivning.

– Jag hoppas att det går bra för de ungdomar som jag nu är mentor för – det hoppas jag inför framtiden.

---

Fakta: Carl Kjellberg

  • 21 år, bor i Bua strax utanför Varberg.
  • Studerar juristprogrammet vid Handelshögskolan i Göteborg och internationella relationer vid Göteborgs Universitet, driver flera företag, som Elbajk.se, CajoBrandBuilders och Kjellberg Trading, sitter i styrelsen för pappas företag Swemar AB och är skribent på Manchester Uniteds Supporters Sweden.
  • Ungdomsledare i Bua Pingst, som har hela ungdomsverksamheten inne i Varberg.

---

Fler artiklar för dig