Livsstil

Marina Andersson: Vuxna kan stå i vägen för barns gudsmöten

“Vi behöver inte vara så rädda för att det kan bli fel”, menar barn- och familjepastorn.

Barnpastorn Marina Andersson har genom åren mött tusentals barn och hon uppmuntrar dem gärna att lyssna efter Guds tilltal.
– Många vuxna fattar nog inte att Gud talar genom barn och vill använda dem, säger hon till Dagen.

Bibeltexten från Markusevangeliet, om när lärjungarna motar bort barn som vill närma sig Jesus, ger en fingervisning om hur man bör tänka kring barn och andlighet, menar Marina Andersson, mångårig barn- och familjepastor i Gränna.

– Vi ska inte stå i vägen för ett gudsmöte, utan i stället vägleda barnen till ett sådant. Barnen behöver få chans till ett personligt möte och en egen beröring av Gud, utan oss som filter.

– Ibland träffar jag till exempel föräldrar som inte låter sina barn berätta själva utan pratar för sina barn – då kan jag bli irriterad: ”Låt dem få säga det själva!”

Marina Andersson menar att det krävs en viss träning för att lära sig att öppna upp för gudsmöten, och där kan vuxna behöva hjälpa barnen. Det är inte alltid enkelt att ha en relation med någon man inte kan se.

Som ett konkret exempel tycker hon att man gärna kan öva med barnen att lyssna efter Guds tilltal.

– Jag brukar säga vid barnsamlingar att ”Nu ska vi ta tid med Gud” och sedan fråga barnen om de fått någon tanke som kan vara från Gud. Det kanske är tio, tolv barn som kommer fram efteråt och vill dela något. Ibland är det kanske inte något som känns klockrent, men det gör inte så mycket – man får testa igen.

Men många blir så nervösa, tänk om det inte är Gud?

—  Marina Andersson

Hon berättar om en upplevelse hon själv hade som barn och som varit henne till hjälp. När hon vid ett tillfälle berättade för sina föräldrar att hon upplevt hur Gud talat till henne, mötte de henne med uppriktig nyfikenhet – det blev värdefullt för den lilla flickan.

– Den känslan, att de var intresserade av vad Gud hade sagt till mig, och att de bekräftade att han kunde ha gjort det, den satte sig i hela mig. Men jag har genom åren träffat många som ifrågasatt barnen i stället för att bekräfta dem och det kan leda helt fel.

– Min pappa brukade fråga mig ”Har du pratat med den helige Ande i dag? Gör det, han är din hjälpare”. Vi pratar ofta om att Jesus bor i hjärtat, och det gör han, men jag undervisar också gärna om den heliga Anden, som vill hjälpa och leda mig i vardagen. Även att jag kan komma till Gud själv, utan hjälp från någon pastor eller annan vuxen. Får man lära sig det som barn kommer det att växa genom årens gång.

I Bibeln står det att man ska pröva profetior – hur gör man det på rätt sätt med barn enligt dig?

– När det gäller barn handlar mycket om att lära sig; man ramlar, reser sig och provar igen. Jag är väldigt försiktig med att ifrågasätta; barn är ofta väldigt känsliga för sådant. Man måste ge dem stort utrymme att prova. Men många blir så nervösa, tänk om det inte är Gud?

Marina Andersson nämner ett annat bibelställe, från 1 Samuelsboken, där pojken Samuel hör Guds röst, men där Eli först inte förstår att det är Gud som talat. Så kan det tyvärr ofta vara i dag, menar Marina Andersson – att vuxna inte fattar att Gud talar till och genom barn.

– Kanske är det så att vi skulle behöva öppna upp lite mer för att Gud vill använda barn – att han faktiskt talar till dem. Det tror jag vore bra.

Fler artiklar för dig