Livsstil

”Jag förstod att jag aldrig kunde gå tillbaka till den jag var innan”

Mayka Gulo, matinfluencer, om bönen för femton år sedan som förändrade allt

Hon är känd på Tiktok och Instagram för sina matlagningstips och videos från det syrianska/assyriska köket. Men det är varken matlagning eller likes på sociala medier som ligger Mayka Gulo allra närmast hjärtat.
– När jag lärde känna Jesus var det som att få en smäll som gjorde att jag vaknade, säger 41-åringen.

På Tiktok är hennes matlagningsvideos uppe i 1,3 miljoner visningar och på Instagram har “Maykaskitchen” över 70 000 följare. På dessa konton är det maten som står i fokus, men på andra plattformar är Mayka Gulo tydlig med sin kristna tro – den är inget hon döljer, tvärtom. I sitt senaste inlägg på Facebook skriver hon ”All ära till dig Gud – du gör allting möjligt”.

Genom sitt sätt att leva – med stor kärlek till både Jesus och till matlagning – hoppas Mayka Gulo kunna inspirera andra, och det lyckas hon med av reaktionerna att döma. Även om många frågor från följarna handlar om recept, hur man öppnar en bulgurboll eller vilken teknik som är bäst när man gör dolma, så kommer även frågor om hennes tro.

– De skriver också att de uppskattar att jag vågar stå för min tro. Bara genom att nämna ett bibelord till exempel får jag så mycket positivt tillbaka. Från början var jag osäker på om jag skulle våga, jag vill ju inte att någon ska känna sig ovälkommen, men är man kristen ska man inte ha fördomar mot någon – Jesus är fridens Gud.

@maykaskitchen När min man får välja en maträtt på farsdag så blir det såklart hans favorit från barndomen nämligen shamborakat 😍Köttfärspiroger som blir perfekta att frysa ner om det blir några över och ta ut när det passar 😊 Degen behöver inte jäsa och det är samma recept som jag använde till mina bolani. Så enkelt att jobba med degen och den behöver bara vila i ca 7 min sen är det bara att fylla, steka och färdig att att njutas av 🥳 Tillaga färsen först och medan den svalnar kan du förbereda degen. Super enkelt och väldigt smidigt 😇 Vi äter pirogerna med sallad till och grekisk yoghurt till 👌 Degen: 4dl vetemjöl 1.5 tsk salt 2.5 dl ljummet vatten 1 tsk bakpulver Fyllningen: 2 msk flytande rapsolja & smör 500g nötfärs 1 stor gul lök, fin hackad 1.5 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar 1 msk paprikapurè 2 dl vatten Gör såhär Börja med fyllingen. Finhacka lök, vitlök och fräs i smör i ca 2 min. Häll i paprikapure & köttfärsen. Stek en stund tillsammans därefter häll i kryddorna och fortsätt steka tills allt bladas väl. Häll i vatten, blada och lägg lock på, sänk värmen och låt färsen småputta i ca 10 min. När degen har fått vila i ca 7 min. Fördela dem i bitar på mjölat bord. Låt vila i ca 5 min därefter kavla ut degen tunn deg. Daskar av extra mjölet och lägg ca 2 msk fyllning i varje pirog. Stäng igen pirogerna och nyp till på kanterna. Gör klart alla piroger och förvara dem på mjölat bord så de inte fastnar när man sedan ska steka dem. Värm en torr stekpanna och lägg i några piroger åt gången. Stek de i ca 1-2 min per sida på mellanhög grad eller tills pirogerna får en fin gyllenbrun färg. Vill man göra dem i ugnen lägg pirogerna på bakplåtspapper och grädda i 180c varmluftsugn tills de får färg När pirogerna är färdig stekta är det gott att pensla på med lite smält smör. Gör en god sallad till och njut av en super god middag som dessutom blir en perfekt matlåda 😊 Hoppas det smakar, kärlek till er alla <3 @maykaskitchen #maykaskitchen #cooking #cookingathome #cookingtime #shamborakat #piroger #bread #middleeasternfood #foodblogger #suryoyo #suryoyofood #bröd #editing #videocreator #redigering ♬ Autumn in Paris - Jan Baars

Matlagningsintresset har följt med henne så länge hon kan minnas, och kanske kan man säga att det är ett kall.

– Det var verkligen som det står i Bibeln, att ”den som söker han finner” och ”knacka så ska dörren öppnas”. Mitt stora matlagningsintresse har kommit smygande genom livet, men nu har det slagit rot och fått fäste i mig.

Mayka Gulo, 41, är gift, har tre barn och bor i Kristianstad. Hon är uppvuxen i den syrisk-ortodoxa kyrkan och det är där hon har sina andliga och kulturella rötter. Även om hennes föräldrar såg till att familjen gick till kyrkan regelbundet, fanns tron bara i bakgrunden under Maykas uppväxt. Hon kunde inte se någon mening med att familjen gick till kyrkan för att fira gudstjänst och stora högtider.

– Det var mest bara tråkigt att vara där – du vet, våra gudstjänster kan hålla på i två-tre timmar! Jag förstod inte riktigt vad vi gjorde där. Vi pratade heller inte om tron hemma.

Jag hade aldrig hört någon prata så – man pratar inte så om Jesus, trodde jag. Jag tänkte ”Vad tror du om dig själv?”

—  Mayka Gulo

Det var först när Mayka Gulo hunnit bli vuxen, gifta sig och själv blivit mamma till två små barn, som hon var med om något avgörande för sin egen tro. Vid det speciella tillfället var hon hemma hos sina föräldrar i Jönköping och hade en väninna på besök. Väninnan, som vuxit upp inom den ortodoxa kyrkan, men som hittat hem i pingstkyrkan, började berätta om sin nära relation till Jesus och beskrev honom som sin bästa vän.

– Jag hade aldrig hört någon prata så – man pratar inte så om Jesus, trodde jag. Jag tänkte ”Vad tror du om dig själv?”. Men hon fortsatte prata frimodigt om hur Jesus hade förändrat hennes liv, och jag satt som ett litet barn och lyssnade.

När väninnan sedan bad en bön var det som att Mayka Gulo skakades om i sitt innersta.

– Jag upplevde en stark kraft i bönen, särskilt när min väninna kallade på den helige Ande. Det var verkligen som att det gick en ström rakt igenom mig och som stannade kvar, som att jag fick en smäll som gjorde att jag vaknade. Jag kunde plötsligt känna den helige Ande i mitt hjärta, berättar Mayka Gulo.

– Efteråt kände jag mig så fri. Det var som att en sten släppt från mig – jag blev gladare och mer tillfreds med livet. Jag förstod att jag aldrig skulle kunna gå tillbaka till den jag var innan.

Mayka Gulo är matinfluencer och tillhör syrisk-ortodoxa kyrkan.

Hon refererar till bibelordet i Johannesevangeliet där Jesus pratar med Nikodemus: ”Den som inte blir född av vatten och Ande kan inte komma in i Guds rike. Det som är fött av köttet är kött, och det som är fött av Anden är ande. Var inte förvånad över att jag sade att ni måste födas på nytt.”

Mayka Gulo ser händelsen under bönen med väninnan just som en pånyttfödelse. Trots att hon vuxit upp i en kristen familj och därifrån fått med sig tron, beskriver hon upplevelsen som att vakna upp efter att ha sovit. Utåt sett skedde inga större, synliga förändringar – hon hade till exempel ingen dålig vana hon ville bryta med – men på insidan var allting nytt. Mayka Gulo började läsa Bibeln med nya ögon och fick en närmare relation med Gud.

Även om hon upplevde en ny lättnad i livet fanns det plötsligt andra utmaningar att hantera.

Jag hamnade i en andlig kris. Men när jag fick drömmen blev allting klart.

—  Mayka Gulo

Vem var hon nu? Hur skulle hon göra med sin församlingstillhörighet? Skulle hon fortsätta tillhöra den syrisk-ortodoxa kyrkan, där hon kände sig hemma, men där hon kunde sakna undervisningen om den helige Ande, eller skulle hon söka sig till pingströrelsen, där hennes evangeliserande väninna hittat hem och där karismatiken var starkare?

Svaren på hennes frågor skulle komma genom en nattlig dröm.

– Jag hamnade i en andlig kris. Jag är gift med en ortodox man, hela min familj är med i kyrkan, det var inte så enkelt. Men när jag fick drömmen blev allting klart, det var helt galet – som att allting jag sökte fick ett svar. Den kvällen hade jag bett till Jesus, min bästa vän, att säga mig vart jag skulle gå, att vägleda mig. ”Jag vill lägga mitt liv i dina händer”, bad jag.

Därefter hade Mayka Gulo gått och lagt sig. I drömmen som kom när hon somnat såg hon ett starkt ljus närma sig och hon förstod att det var Jesus. Hon upplevde att han viskade några få ord i hennes öra: ”Gå tillbaka”. Därefter blev det tyst.

– Först undrade jag så mycket över detta. ”Vad menar du? Kan du inte ge mig mer än bara dessa smulor?” Men det landade i mig allt mer och jag förstod att jag inte skulle släppa mina rötter, inte radera mitt ursprung. Jag skulle stå kvar, stolt med det jag fått med mig.

Mayka Gulo är matinfluencer och tillhör syrisk-ortodoxa kyrkan.

I dag går hon regelbundet till syrisk-ortodoxa kyrkan med familjen, hon fastar och tar del av de traditioner som finns. Men hon går även till Svenska kyrkan och till frikyrkor. Hon berättar om sitt andedop för den som är nyfiken, men är noga med att inte pracka på någon sina tankar om den helige Ande.

– När Jesus gick runt och predikade tvingade han inte folk att lyssna. Han sa sitt och sedan lämnade han, de som ville veta mer sökte upp honom. Det är så jag tänker, att om man vill veta får man ställa frågor. Jag går inte runt och pratar vitt och brett om min upplevelse av den helige Ande.

Skulle du säga att din kristna tro och ditt stora matlagningsintresse hänger ihop?

Mayka Gulo är matinfluencer och tillhör syrisk-ortodoxa kyrkan.

– Ja, det tycker jag, det är ett fint samspel. Det är kärlek och glädje. Jesus säger också till oss att samlas, att uppmuntra varandra – då blir måltiden viktig. Det är Gud som sammanför oss.

Om du fick chansen att bjuda Jesus på en måltid – vad skulle du bjuda på då?

– Å, wow, vilken tung fråga! Jag skulle inte ens kunna få fram något. Jag skulle bara lägga mig på hans fötter och titta på honom, jag är inte värdig att servera honom något. Kanske fisk i så fall, han gillar ju fisk, och bröd. En friterad fiskrätt får det bli.

---

Fakta: Mayka Gulo

  • Matinfluencer under namnet Maykaskitchen som lägger upp videos där hon lagar assyrisk/syriansk mat på Instagram och Tiktok.
  • Född i Syrien, kom till Tyskland som tvååring och till Sverige som sexåring. Gift med Nemrud och har tre barn, Leona, 17 år, Noelia, 15 och Tibelya, 10 år.
  • Bor i Kristianstad.
  • Läser just nu en kockutbildning.
  • Lagar helst under julen: Fastar mellan den 15-25 december och äter då bara vegansk mat. Annars gör hon gärna lammgrytan dobo, fyllda kotarmar, bulgur, mhamara, hummus och mycket annat.

---

Fler artiklar för dig