Livsstil

”Då blåste som en vind in i mig – någon dag senare var jag frisk”

“Tidigare levde jag bara för mig själv, men nu behöver jag inte jaga upplevelser längre.”

När Jenni Berisas kropp började strejka, provade hon allt för att försöka bli frisk: medicin, meditation och svart magi. Men ingenting hjälpte. Till slut fick hon tipset: Ropa till Jesus! I dag studerar hon till pastor.

De senaste fyra åren har Jenni Berisas liv förändrats på sätt som hon aldrig hade kunnat förutse.

I slutet av 2019 jobbade hon fortfarande i incheckningen på Bromma flygplats och reste själv utomlands så ofta hon var ledig. Helst till Spanien, Egypten eller Argentina. Hon älskade att träffa nya människor. Men så kom pandemin och gränserna stängdes. Jenni blev varslad – och tvingades sluta resa.

– Jag satt bara hemma framför min dator, läste om alla konspirationsteorier och började må sämre och sämre. Jag kände mig väldigt orolig, och sur på Gud; varför tillät han att allt det här hände?

Jenni Berisa kommer från en muslimsk familj och har alltid trott på Gud, berättar hon.

– Men jag tänkte mer på Gud som en domare, som någon som finns bortom vår värld.

Hon förklarar att hennes föräldrar, som ursprungligen kommer från Montenegro, absolut var troende men att de sällan bad eller gick till moskén. Däremot var de noga med vissa religiösa traditioner.

Våren 2020 ville Jenni Berisa själv pröva att fasta för första gången. Hon gjorde det som ett sätt att glömma sina egna problem, men också – erkänner hon – för att försöka imponera på en muslimsk kille som hon var intresserad av.

– Men precis i slutet av Ramadan sa han att han inte ville ha någon mer kontakt. Jag blev helt förstörd och tänkte att mitt liv var över. Det kändes som att ingen annan någonsin skulle tycka om mig.

– Och sedan hände något jättekonstigt! säger Jenni Berisa.

Jenni Berisa

En dag framför datorn fick hon plötsligt en elstöt. Den gick genom hela kroppen och kändes som att hon greppat ett elstängsel.

Det här blev början på en underlig tid i Jenni Berisas liv. Det ena symptomet avlöste det andra: bränningar i huden, plötslig viktnedgång, sömnsvårigheter. Till slut var hon så försvagad i kroppen att hon knappt orkade lyfta något.

– Jag fattade inte vad som hände. Jag fick panik!

Inte heller sjukvården förstod. Jenni Berisa blev felmedicinerad och vände sig i stället till alternativmedicinen. Via Instagram fick hon kontakt med någon som kallade sig ”Medical Medium” och som tipsade om hur man kunde äta sig frisk.

– Jag handlade alternativmedicin för 10 000 kronor, drack selleri-juice, gjorde meditationsövningar och köpte stenar som skulle beskydda mig. Jag tänkte ett tag att månen skulle kunna hela mig, säger Jenni Berisa och skrattar till.

– Jag provade allt! Jag skickade till och med min klänning till en kvinna i Montenegro som skulle utöva svart magi och göra någon sorts helanderitual. Men ingenting hjälpte. Och jag blev ännu mer förvirrad. Till slut kände jag att jag inte orkade leva längre.

Under den här tiden tappade Jenni Berisa i vikt – hon gick från 95 till 57 kilo på ett halvår. Rätt som det var kunde hon svimma av. Och symptomen verkade bara bli värre. Hon åkte in och ut från akuten men läkarna stod fortfarande rådvilla. Jenni Berisas familj såg hennes desperation och försökte hjälpa på olika sätt.

– En dag kom min syster hem till mig och sa: “Du får två alternativ, antingen måste du gå till en psykolog eller så går du och pratar med pastor Antonio.”

Det första han sa var: ”Jag tror att Gud kommer göra ett mirakel i ditt liv.”

—  Jenni Berisa

Jenni Berisa kände bara till pastorn till namnet – han var ledare i den kristna församling som hennes svägerskas föräldrar gick till. Men det andra alternativet framstod som värre.

– Jag var jätterädd för att komma till något psykhem, tvingas äta antidepressiva, och att de skulle tro att det var något fel här, säger hon och pekar mot huvudet.

Jenni Berisa

– Så jag gav pastorn en chans.

De träffades i församlingen Patmos i pingstkyrkan i Bredäng.

– Det första han sa var: ”Jag tror att Gud kommer göra ett mirakel i ditt liv.”

Själv var Jenni Berisa inte lika säker. Men hon började träffa pastorn för själavårdssamtal och bibelstudium, glad över att möta någon som inte trodde att hon ljög. Och som bad för att hon skulle bli frisk.

– Och Bibeln fascinerade mig, jag började läsa varje dag. En bibelvers som fastnade var: ”Vad du än ber om i mitt namn ska jag göra för dig.”

Kort därefter var Jenni Berisa på ett läkarbesök. Resultatet var detsamma som alltid: de hittade ingenting. Då förvånade Jenni Berisa sig själv genom att säga: ”Jag tror att jag ska bli kristen. Det kanske bara är Gud som kan hjälpa mig.”

– Där och då insåg jag att jag hade kämpat så mycket, prövat så många olika vägar. Nu kände jag att jag gav upp mina egna försök. Det var lite som att Gud försökte säga: Lita på mig, jag har något för dig.

Jenni Berisa

Kort efter läkarbesöket sa pastor Antonio att han trodde att Jenni Berisa var redo för att bli döpt.

Trodde du på Jesus?

– Jag älskade allt jag läste i Bibeln, allt Jesus sa, men det svåra var att förstå hur Jesus kunde vara Gud. Samtidigt var min längtan så stark och jag valde att acceptera Jesus som min Herre.

Hur var dopet?

– Det var fantastiskt! Jag ingick ett förbund med Gud och det var så tydligt att jag tog ett nytt steg in i ett nytt liv. Och jag fick ett hopp om det eviga livet – en nyckel till himmelriket. Det var det största av allt! Oavsett om jag skulle bli frisk.

Jenni Berisa

Dagen efter dopet fick Jenni Berisa ett oväntat telefonsamtal. Det var en studievägledare från Arbetsförmedlingen som ringde för att diskutera olika utbildningsalternativ. Jenni Berisa hade glömt att hon var inskriven där.

– Jag var fortfarande sjuk och helt ointresserad av utbildning. Det var det sista jag orkade tänka på. Men jag nämnde att jag ville leva för Gud och det slutade med att studievägledaren rekommenderade prästutbildning. Jag kände ”ehh, jag har aldrig ens varit i Svenska kyrkan”.

Jag satt ensam på en sten i skogen och började ropa på Jesus: ”Jesus, om du är Gud – hjälp mig!”

—  Jenni Berisa

Men samtalet sådde ett frö. Någon dag senare upplevde Jenni Berisa en maning inom sig, berättar hon. Hon hörde orden “pastor, pastor” och av ren impuls knappade hon in ”pastorsutbildning” på datorn. Det visade sig att det fanns en på Enskilda högskolan i Stockholm.

– Och sedan sökte jag! Jag kände: Gud, ske din vilja. Jag vet inte vad jag ger mig in på.

– Två veckor senare var det påskfasta och jag bestämde mig för att tillbringa tid ensam med Gud. Jag satt ensam på en sten i skogen och började ropa på Jesus: ”Jesus, om du är Gud – hjälp mig!”. Och i den stunden var det som en vind blåste in i mig, det var så starkt! Som Carola sjunger: Fångad av en stormvind. Jag blev fylld av den helige Anden. Och jag fick sådan glädje, jag blev sååå glad, kände mig så fri!

– Och sedan någon dag senare vaknade jag frisk!

Helt frisk?

– Ja, symptomen var borta. Det var otroligt!

Några månader senare fick Jenni Berisa veta att hon blivit antagen till pastorsutbildningen. I samma veva blev hon erbjuden sitt gamla jobb på Bromma flygplats.

– Men jag tvekade inte. Jag visste att Gud hade något nytt för mig, så jag tackade nej till jobbet och började plugga i stället. Nu läser jag mitt tredje år.

Parallellt med studierna är Jenni Berisa ungdomsledare i församlingen Patmos i pingstkyrkan i Bredäng. Församlingen består framför allt av människor från Angola och Kongo, och leds av pastor Antonio.

Jenni Berisa

Hur har det påverkat dig att du blivit kristen?

– Det känns som att jag tidigare bara levde för mig själv, jag festade mycket, reste mycket. Men nu behöver jag inte jaga upplevelser längre. Jag har fått en frid. Om jag är orolig eller bekymrad kan jag släppa taget och lämna det till Gud. Allt hänger inte på mig. Det är den största välsignelsen.

– Förut tänkte jag att Gud var avlägsen, men nu har jag upptäckt att han är nära – varje dag. Jag behöver inte vandra ensam.

---

Fakta: Jenni Berisa

Ålder: 32 år.

Bor: Älvsjö, Stockholm.

Familj: Yngst av sex barn. Bor med sin mamma och en av sina bröder.

Gör: Studerar till pastor vid Enskilda högskolan i Stockholm.

---

Fler artiklar för dig