Relationer

Så undviker du och din släkt konflikter vid julfirandet

Gnissel och irritationsmoment att ta itu med i - och konflikterna ni tillfälligt bör pausa.

Blir du och din partner osams lagom till Kalle Anka eller brukar julafton sluta i sur släktstämning? Våra höga förväntningar på julen blir lätt en anspänning för relationerna, men det finns saker man kan göra för att undvika de vanligaste relationsfällorna.

Dagens relationsredaktör Malin Aronsson har tagit inspiration av terapeuter och experter vi arbetat med genom åren och satt samman en lista, för mer julfrid i våra relationer.

Prata igenom era förväntningar

En av de vanligaste orsakerna till gräl och irritationer under julen är våra högt ställda förväntningar. Ibland har vi också, inom familjen, olika bilder av vad som måste ingå i en bra jul. För någon är gemenskapen med släkten det viktigaste, någon vill hinna gå på midnattsmässa, någon vill satsa på julmaten och någon vill helst fira julen hemma, utan släkten. Sätt er ner före jul och låt varje familjemedlem uttrycka vad som är viktigt för den. Gör upp en plan där var och en får lite av sitt. När alla är med i planeringen, och allas önskemål blir tagna på allvar, blir det lättare att vara generös mot varandra.

Så undviker du julens relationsfällor.

Släpp taget om din barndoms jular

Få saker i våra liv präglas så mycket av tradition som julen. Många av oss har förväntningar på hur julen ska firas från vår barndom. När vi sedan bildar egen familj är det lätt att våra starka barndomstraditioner krockar med vår partners.

Kanske är det dags för dig att släppa greppet om din barndoms jular i år? Våga njuta av att ni är en egen familj nu, med frihet att skapa nya traditioner. Hur vill ni ha det? Vad ska återkomma i er familj? Kanske testade ni att julbada i sjön förra året, kanske älskar ni julklappsleken? Att hitta sina egna traditioner stärker familjebanden.

Anpassa julen efter årets verklighet

Kanske har du eller någon annan i din familj haft ett tufft år? Julen kommer även när någon är sjuk eller går igenom en svår kris. Om detta är ett sådant år i er familj, acceptera läget. Tro inte att den som mår dåligt kommer att må bra bara för att det är jul. Tvinga inte dig själv eller den andra att göra allt som ni gör i vanliga fall.

Om någon måste gå och lägga sig en stund, låt den göra det. Om all mat måste köpas i stället för att lagas, gör det. Om julklapparna måste bli färre, låt det bli så. Att dra ned på ambitionerna är okej, även om man har barn. Förklara läget för barnen och planera tillsammans hur ni kan göra julen mysig, trots allt. Barn förstår ofta mer än vi tror.

Sopa konflikterna under mattan en stund

Finns det djupa konflikter i er familj eller släkt? Juldagarna är inte det bästa tillfället att lösa dessa. Spänningar och saker som är svåra att prata om i vanliga fall blir ofta ännu mer laddade om man tar upp dem under julen, då många drömmer om att allt ska vara magiskt. Om det, trots allt, är möjligt för er att umgås, bestäm en tid efter jul, då ni ska fortsätta prata om det svåra. Men låt julen bli en paus, då ni fokuserar på det goda hos varandra. Välj bort de samtalsämnen som leder till bråk och planera in enkla saker som får er att skratta. Här kan lekar och sällskapsspel vara en hjälp.

Planera in en julaftons-siesta

När julen kommer ska ofta släktingar, som annars kanske bara ses korta stunder, umgås flera dagar i rad. Våga fundera över om detta är det bästa för er! Ibland blir vi trevligare mot varandra om vi får varandra i lagom tjocka skivor. En variant som fungerat bra i vissa familjer är att ta en eftermiddagspaus, några timmar under julafton. Kanske kan ni ses för jullunch och sedan ta en paus där var och en går hem till sig under eftermiddagen. Sedan ses man igen till kvällen.

Dela på fixet, eller swisha för julskinkan

Det kan låta självklart att hjälpas åt, men i många familjer blir det ändå ofta några få som sliter under juldagarna för att resten ska ha det mysigt. Hur kan ni fördela uppgifterna i er familj? Kanske ska den som bjuder hem till sig fokusera på städning och julpynt, medan ni andra ansvarar för att ta med maten? Ibland vill mamma eller svärfar laga allt själva, men kanske kan ni då erbjuda er att dela på matkostnaden. Tänk på att mat är dyrt!

Kom ihåg att julen består av flera dagar

Ingen annan dag på året bär så mycket förväntan som själva julafton. Pressen på att allt ska vara mysigt under dessa tolv timmar kan göra det svårt för både barn och vuxna att slappna av. Att försöka maxa själva julafton, eftersom det är bara är den som räknas, är en dålig idé. Tänk på att julhelgen består av tre dagar. Låt alla juldagarna räknas som jul! Att sprida ut och dra ut på firandet lite, skapar ett mer avslappnat förhållningssätt och ökar era chanser att hitta julfriden.

Läs julevangeliet, med familjen eller ensam

Glöm inte att julens berättelse, om Gud som föddes till människorna som en bebis bär med sig en frid som övergår vårt förstånd. Att någon gång, mitt under en ofta ruschig julafton, samlas i soffan, eller stanna upp vid matbordet och läsa julevangeliet påminner oss om vad julen handlar om, och kan påverka våra relationer positivt.

Men om tron har blivit ett infekterat ämne i er familj, pusha inte igenom bibelläsningen. Kanske ska du då i stället läsa julevangeliet för dig själv, innan släkten kommer. Passa på att be en bön att den frid som rådde i stallet i Betlehem ska få finnas även hos er.

Läs julevangeliet, själv eller tillsammans.
Fler artiklar för dig