Livsstil

”Gud bröt ner mig på ett sätt jag aldrig blivit bruten förut”

Hans mormor var bankrånare och hans pappa blev pingstpastor. Före detta Hells Angels-medlemmen Louie Marti om den desperata bönen till Gud som fick stora konsekvenser för livet.

Efter ett konkret mirakel blev gudstron en verklighet i Louie Martis familj. Men motvinden slutade inte blåsa mot Louie. Till sist fick han nog och utmanade Gud på slagsmål.

Louie Marti upplevde hur tillvaron ständigt kantades av sorg, kamp och nya problem. Då bad han sin kanske mest ärliga och desperata bön i livet.

– Jag kände att jag inte orkade längre. Är man nära Gud ska det väl gå bra för en? Om jag är Guds barn som det står i Bibeln, varför har jag så många svårigheter? Varför måste jag kämpa hela tiden?

– Där och då sa jag till Gud: “Lyssna - jag vet att du finns. Nu vill jag att du kommer ner så att vi kan slåss. Så att vi kan göra upp - en gång för alla. För jag orkar inte ha motvind hela livet.”

Louie Marti berättar om minnet med glimten i ögat, men det finns också ett allvar bakom orden. Det är tydligt att den där stunden då han utmanade Gud har fått konsekvenser i livet och han säger att han vill återkomma till hur.

Vi möts på Dagens redaktion och Louie Marti är för dagen iklädd grå stickad mössa och vit t-shirt från sitt eget märke Mala Raza. Entreprenören framför oss har varit byggare, målare, slottsherre, kock, skeppare, skådespelare, programledare, och nu också författare.

– Jag gillar att byta skepnad, konstaterar han.

Boken om ditt liv heter Ingen ängel, är det också en del av din identitet – att du inte är någon ängel?

– Titeln kommer från början från en dokumentär om mitt liv från 2019. När man var liten fick man ju ofta höra det, att ”den där ungen är inte en ängel”. Men sedan har jag läst mycket i Bibeln om änglar. Och Bibeln säger faktiskt att vi människor kommer att stå över änglarna, för att vi har gått igenom så mycket på jorden. Mycket prövningar, frestelser och allt sådant där.

Förr i tiden brukade man ju tala om det här med att Gud liksom har besökelsetider i våra liv. För mig tror jag att det här kanske var en sådan tid.

—  Loiue Marti

Finns det också en dubbeltydig koppling med boktiteln till att du i många år var med i en MC-klubb med änglar i namnet?

– Det kan betyda lite sådant också, men inte just i det här fallet.

I Ingen ängel får vi följa Louie Martis händelserika liv. Louie är uppvuxen i en romsk familj i Rinkeby. Hans mormor var bankrånare och hans pappa blev pingstpastor. Tron kom in i familjen som genom ett under när Louies mamma blev svårt sjuk när hon väntade Louies lillebror. Efter förbön blev hon oförklarligt frisk och både hon och sonen överlevde. Händelsen ledde föräldrarna till tjänst i kyrkan.

Men deras engagemang i församlingen gjorde att Louie fick spendera mycket tid med en dagmamma och en dagpappa, där han regelbundet blev misshandlad.

Han kom att gå sin egen väg genom livet. En väg som ledde honom in i en av världens mest beryktade MC-klubbar men senare också ut ur den kriminella miljön och in i skådespelarbranschen.

Hur ser du i dag på åren när du levde i den här kriminella miljön?

– En sak som jag faktiskt uppskattade från den tiden var att du på den tiden kunde bli ett namn i den kriminella världen för att du var intelligent. Att du var en sådan som kunde medla och lösa konflikter mellan gäng och skapa fred i den världen. Det finns inte kvar i dag. Nu är det bara barbariskt. Man skulle behöva komma tillbaka till som det var förr.

Du låter nästan nostalgisk när du talar om den gamla kriminella världen. Är det inte bättre att sträva efter att det inte ska finnas någon kriminalitet alls?

– Jag tänker så här. Om du har en båt som tar in vatten hjälper det inte att skura för att få bort det. Du måste hitta själva läckan där vattnet kommer in. Jag tror att man måste arbeta med de här frågorna på ett helt annat sätt. Jag försöker faktiskt hjälpa till. Det är därför jag hoppade av den världen. För att jag vill göra förändring.

Louie Marti är aktuell med boken Ingen ängel.

De senaste åren har du haft flera roller och även lett ett eget tv-program om romer. Hur tog du dig in i film- och tv-branschen?

– Jag gick till Guldbaggegalan. Jag hade ingen biljett eller någonting. Så jag klädde ut mig till Marlon Brando för att komma in och det funkade. När jag väl kom in började jag prata med en som jobbade med castingen till en ny serie som hette Syrror. Han tyckte att jag såg cool ut och erbjöd mig en roll.

Louie Marti beskriver levande om hur rollerbjudandet kom med ett litet krav. Skådespelaren måste kunna flytande ryska. Men inte heller detta hinder stoppade Louie Marti. Utan problem vrålade han klingande repliker, och det skulle dröja ända tills textningen av serien innan någon upptäckte att orden inte alls var riktig ryska. Men då var allt redan färdiginspelad och Louie Marti hade börjat göra sig ett namn som skådespelare.

Det känns som att historien om rolltillsättningen i Syrror är kännetecknande för Louie Marti. Han är en fixare som går sin egen väg för att nå målet.

– Jag har alltid haft en social förmåga och ett gott självförtroende. Jag tror att det är det som fört mig framåt genom livet, konstaterar han själv.

---

Fakta: Mer i podden - Hör Louie Marti om:

  • Hur han inspirerats av Bibeln när han skrivit sin bok.
  • Den dramatiska historien som ledde fram till att familjen kom till en djupare gudstro.
  • Innebörden av hans tatueringar.

---

Hur ser din relation till Gud ut?

– Jag tror verkligen att Gud har en uppgift för mig. Att berätta min historia och sprida hopp till människor om att det aldrig är kört. Just därför tror jag inte heller att han skulle vilja ändra min karaktär. Han har ju skapat mig och vet hur jag är.

– Sedan har Gud säkert en hel önskelista med saker som jag skulle kunna göra bättre. Men då säger jag till honom så här: “Vet du vad, du får ta mig som jag är.” Jag vill att människor ska förstå att det är okej att man inte är perfekt. Det är okej att du är lite sned i ramen, för Gud älskar dig ändå.

Louie Marti är aktuell med boken Ingen ängel.

Louie Marti liknar Guds kärlek vid en förälders relation till sina barn.

– Har du en son eller en dotter så beter de ju inte alltid sig som man vill att de ska göra. Men man älskar ju skitungarna i alla fall. Så är det med Gud också. Och det gör ingenting att vi är lite kantstötta och dumma i huvudet ibland. Vi är människor och Gud älskar oss som vi är.

När man hör dig prata känns det ibland som du gärna vill göra saker på ditt sätt. Har du testat att bara kapitulera och låta Gud leda?

– Det är en jättebra fråga. Jag gick igenom en period av svår ångest för ett tag sedan och där upplevde jag faktiskt att jag fick samma fråga. Jag upplevde det som att Gud bröt ner mig på ett sätt jag aldrig blivit bruten förut. Förr i tiden brukade man ju tala om det här med att Gud liksom har besökelsetider i våra liv. För mig tror jag att det här kanske var en sådan tid.

Har du läst om Jakob i Gamla testamentet, som brottas en hel natt med Gud och säger ”Jag släpper dig inte förrän du välsignar mig”? Känner du att Gud har välsignat dig?

– Alltså jag skulle gärna vilja ha det bättre såklart. Men det vill man ju alltid. Jag känner mig faktiskt välsignad. Jag andas fortfarande. Jag är frisk. Jag har blivit välkommen hit till er och det är en välsignelse bara det.

– Dagen efter jag utmanade Gud att slåss med mig, så fick jag en tanke. I hela mitt liv har jag aldrig drömt om pengar, eller ägodelar. Jag har bara drömt om en sak och det är att bli smart. Men hur blir du smart? Det är via dina motgångar. Genom sorg, ångest, ekonomiska problem - allt det jag gått igenom. Och efter den här upplevelsen har jag lyckats skriva en bok. Fast jag knappt kan stava till mitt eget namn. Det betyder att man har någonting vettigt att berätta.

Så det är bönesvaret?

– Absolut. Jag ville bli smart och “Here I am!”


---

Fakta: Louie Marti

  • Ålder: 45 år.
  • Bor: I Stockholm.
  • Yrke: Entreprenör och skådespelare. Driver bland annat herrgården Bergby gård utanför Grisslehamn. Han ledde också nyligen tv-programmet “Typiskt romer” tillsammans med sin dåvarande partner Magdalena Graaf.
  • Familj: Vuxna barnen Jackline och Lorenzo.
  • Aktuell: Med boken “Ingen ängel”

---

Fler artiklar för dig