Julen beskrivs ofta som en köpfest, men det behöver inte bli så. Tre hållbarhetsexperter ger sina bästa tips om hur du firar en härlig jul som är snäll både mot miljön och din plånbok.
Julklapparna
Filippa Nielsen, expert på hållbart mode, ger sina bästa råd för grönare klappar under granen:
1. Se över vad du har hemma
Hur många prylar, saker och bruksföremål finns i ditt hem som du aldrig använder? Exakt! Slå in dem och ge bort till den som det passar för.
2. Bättre begagnat är ofta bättre
På second hand finns allt och lite till. Är du ute efter specifika klappar skulle jag tipsa om internethandel som Tradera, Blocket, Marketplace, Sellpy eller specifika Facebook-grupper. Börja i tid!
3. Presenttips: Böcker och skjortor
Till dem som har allt, ge böcker och skjortor som används. På välgörenhetssecondhand-affärer kan du köpa en herrskjorta för 50 kronor, en bok för 25 kronor och säkert få en fin jultomte till. Stryk, vik, lägg i silkespapper och ge bort!
4. Do it yourself
Är du en hejare på hantverk? Sy, sticka, måla, programmera. Allt sådant uppskattas enormt. Att ge bort av sin tid är en av de finaste gåvorna.
5. Handla lokalt
Närproducerat, “support your locals” och allt det där - det gäller fortfarande. Närodlad äppelmust, egengjort äppelmos och hemmagjord granola. Det är en julklapp som många i vår släkt har uppskattat i alla år. Lokalisera vilka egenodlare som finns där du bor – och stötta dem.
Julmaten
Johannes Widlund, rådgivare för klimat och hållbarhet på PMU tipsar om hur julbordet kan bli grönare:
1. Prova något nytt
Varför inte förnya julbordet med älgfärsbullar och viltsvinsskinka? Viltkött är bättre för miljön än andra typer av kött, inte minst i jämförelse med billigt ”industrikött” från länder med sämre miljö- och djurhållningslagar.
2. Byt till mer gröna och växtbaserade rätter
Olika typer av kål passar bra på julbordet, liksom potatis, linser och bönor. En växtbaserad kost har generellt ett mindre avtryck på miljö och klimat. Däremot bör man äta grönsaker som avokado och mandel mer sparsamt.
3. Minimera matsvinnet
Innan du lagar alla rätter ni brukar ha på julbordet, fundera över om de verkligen brukar vara omtyckta och bli uppätna? Gör mindre satser av det som man annars behöver trycka i sig i mellandagarna, blir det mat över slängs den tyvärr ofta. Och är det verkligen så farligt om något skulle ta helt slut redan på julafton?
4. Försök handla lokalproducerat om möjligt
Sverige har hård miljölagstiftning och svensk mat har ofta lägre klimatavtryck.
5. Köp ekologiskt eller kravmärkt om möjligt
Att äta hållbart handlar både om att minska klimatavtrycket från maten, men också om att värna biologisk mångfald och djurens väl och ve. I dag fyller vi naturen med gifter som vi ibland vet är skadliga, och ibland inte har tillräcklig kunskap om för att förstå konsekvenserna av. Inte minst mat producerad utanför EU kan innehålla hälsofarliga och miljöskadliga ämnen. Därför behöver vi äta giftfritt.
Julpyntet
Ellen Vingren, doktorand i teologi och kulturarbetare, ger sina bästa tips hur man kan tänka klimatsmart kring juldekorationerna i hemmet.
1. Använd det du redan har
Komplettera sedan på second hand – där finns massor av fint juligt att återälska.
2. Välj stearinljus framför paraffinljus
Stearin tillverkas av förnybara råvaror till skillnad från paraffin som görs av fossila råvaror som olja.
3. Välj en Kravmärkt gran
Vill du ha plastgran så leta på second hand. På vissa platser erbjuds uthyrning av levande granar i kruka. Eller gör något fint av en gren från ett beskuret träd, om du vill skippa granen.
4. Pyssla loss
Torkade apelsiner, pepparkakshjärtan och popcorn på tråd blir fina girlanger och julgranspynt. Använd återvunnet papper från tidningar, gamla notböcker eller kartböcker för att skapa vimplar, godisstrutar och vikta stjärnor.
5. Slå in klappar i en fin duk eller tidningspapper
På second hand kan du hitta garn, spets, trasmattenystan och band att ha som presentsnöre.