Livsstil

En klimatsmart jul: Tips för julmaten, klapparna och pyntet

Tiden är förbi då man bara kan ge nyproducerade julklappar eller servera traditionellt julbord • Tre experter ger sina bästa råd för julhandeln.

Julen beskrivs ofta som en köpfest, men det behöver inte bli så. Tre hållbarhetsexperter ger sina bästa tips om hur du firar en härlig jul som är snäll både mot miljön och din plånbok.

Julklapparna

Filippa Nielsen, expert på hållbart mode, ger sina bästa råd för grönare klappar under granen:

Filippa Nielsen är expert på hållbart mode.

1. Se över vad du har hemma

Hur många prylar, saker och bruksföremål finns i ditt hem som du aldrig använder? Exakt! Slå in dem och ge bort till den som det passar för.

2. Bättre begagnat är ofta bättre

På second hand finns allt och lite till. Är du ute efter specifika klappar skulle jag tipsa om internethandel som Tradera, Blocket, Marketplace, Sellpy eller specifika Facebook-grupper. Börja i tid!

3. Presenttips: Böcker och skjortor

Till dem som har allt, ge böcker och skjortor som används. På välgörenhetssecondhand-affärer kan du köpa en herrskjorta för 50 kronor, en bok för 25 kronor och säkert få en fin jultomte till. Stryk, vik, lägg i silkespapper och ge bort!

4. Do it yourself

Är du en hejare på hantverk? Sy, sticka, måla, programmera. Allt sådant uppskattas enormt. Att ge bort av sin tid är en av de finaste gåvorna.

5. Handla lokalt

Närproducerat, “support your locals” och allt det där - det gäller fortfarande. Närodlad äppelmust, egengjort äppelmos och hemmagjord granola. Det är en julklapp som många i vår släkt har uppskattat i alla år. Lokalisera vilka egenodlare som finns där du bor – och stötta dem.


Julmaten

Johannes Widlund, rådgivare för klimat och hållbarhet på PMU tipsar om hur julbordet kan bli grönare:

Johannes Widlund åker tåg till FN:s klimatkonferens COP26 i Glasgow.

1. Prova något nytt

Varför inte förnya julbordet med älgfärsbullar och viltsvinsskinka? Viltkött är bättre för miljön än andra typer av kött, inte minst i jämförelse med billigt ”industrikött” från länder med sämre miljö- och djurhållningslagar.

2. Byt till mer gröna och växtbaserade rätter

Olika typer av kål passar bra på julbordet, liksom potatis, linser och bönor. En växtbaserad kost har generellt ett mindre avtryck på miljö och klimat. Däremot bör man äta grönsaker som avokado och mandel mer sparsamt.

3. Minimera matsvinnet

Innan du lagar alla rätter ni brukar ha på julbordet, fundera över om de verkligen brukar vara omtyckta och bli uppätna? Gör mindre satser av det som man annars behöver trycka i sig i mellandagarna, blir det mat över slängs den tyvärr ofta. Och är det verkligen så farligt om något skulle ta helt slut redan på julafton?

4. Försök handla lokalproducerat om möjligt

Sverige har hård miljölagstiftning och svensk mat har ofta lägre klimatavtryck.

5. Köp ekologiskt eller kravmärkt om möjligt

Att äta hållbart handlar både om att minska klimatavtrycket från maten, men också om att värna biologisk mångfald och djurens väl och ve. I dag fyller vi naturen med gifter som vi ibland vet är skadliga, och ibland inte har tillräcklig kunskap om för att förstå konsekvenserna av. Inte minst mat producerad utanför EU kan innehålla hälsofarliga och miljöskadliga ämnen. Därför behöver vi äta giftfritt.

Julpyntet

Ellen Vingren, doktorand i teologi och kulturarbetare, ger sina bästa tips hur man kan tänka klimatsmart kring juldekorationerna i hemmet.

Ellen Vingren, musiker, konstnär och doktorand i teologi.

1. Använd det du redan har

Komplettera sedan på second hand – där finns massor av fint juligt att återälska.

2. Välj stearinljus framför paraffinljus

Stearin tillverkas av förnybara råvaror till skillnad från paraffin som görs av fossila råvaror som olja.

3. Välj en Kravmärkt gran

Vill du ha plastgran så leta på second hand. På vissa platser erbjuds uthyrning av levande granar i kruka. Eller gör något fint av en gren från ett beskuret träd, om du vill skippa granen.

4. Pyssla loss

Torkade apelsiner, pepparkakshjärtan och popcorn på tråd blir fina girlanger och julgranspynt. Använd återvunnet papper från tidningar, gamla notböcker eller kartböcker för att skapa vimplar, godisstrutar och vikta stjärnor.

5. Slå in klappar i en fin duk eller tidningspapper

På second hand kan du hitta garn, spets, trasmattenystan och band att ha som presentsnöre.


Fler artiklar för dig