Livsstil

Till Ulriksbergskyrkan kommer unga i riskzonen för att göra läxor

Nominerade till Tidningen Dagens utmärkelse Årets församling 2023: Till Ulriksbergskyrkan kommer unga i riskzonen för att göra läxor

De har ett väletablerat boende för ukrainska flyktingar, med möjlighet till både gemenskap och praktisk hjälp, och de hjälper unga killar att hålla sig borta från kriminalitet. Församlingens engagemang sträcker sig långt utanför Ulriksbergskyrkans väggar, vilket märks även när man samlas till gudstjänst.
– För mig är det här en familj, redo att hjälpa oavsett nationalitet eller ålder, säger Yuliana Brazhnyk från Ukraina.

En församling kan vara så mycket mer än en gudstjänstfirande gemenskap, även om det förstås är kärnan. Medlemmarna i Ulriksbergskyrkan, som finns i hjärtat av småländska Växjö, vill sträva efter att finnas för varandra och andra i vardagen. Ett led i det är satsningen Vardagskyrka som delar in församlingen i mindre grupper.

När Pelle Hörnmark anställdes som församlingens pastor för fyra år sedan fick han en vision om att lyfta smågrupperna. Man anställde Lisa Edlund som koordinator, gav församlingsledarna ansvar för några grupper var och anordnade ledarträffar för alla som ledde en smågrupp. Det uppmuntrades även att skapa fler nischade smågrupper.

– Ofta blir det traditionellt, med samtal, bibelläsning och bön som grund, men en del föredrar kanske att också samlas kring en specifik aktivitet eller ett intresse, menar Lisa Edlund.

Lisa Edlund, anställd i Ulriksbergskyrkan i Växjö som bland annat koordinator för Vardagskyrka.

En sådan mer nischad grupp har pastorn Joel Oredsson just dragit i gång. Där möts man utifrån en längtan att evangelisera bland studenter på campusområdet i Växjö. En annan grupp som är på väg att startas har profetiska tilltal som inriktning.

Målet är att alla medlemmar ska finnas i en mindre grupp, men det är inget krav. Alla nya medlemmar erbjuds plats i en smågrupp.

– I en stor församling som vår kan det vara svårt att fördjupa relationerna. Därför är det värdefullt med Vardagskyrka där man delar livet, stöttar varandra praktiskt och ber för mer personliga saker. Man får chans att träffas utanför söndagarnas gudstjänst, säger Lisa Edlund.

Hon tror också att det är lättare för nya att komma in i gemenskapen via en smågrupp. Lisa Edlund har tillsammans med sin make startat upp en grupp för unga vuxna som träffas varannan vecka hemma hos dem.

En annan av Ulriksbergskyrkans satsningar kallas för Neighbourhood och är ett sätt att stötta unga killar som riskerar att hamna i kriminalitet. Efter ett ordentligt förarbete med fältstudier och ansökan om medel från Allmänna arvsfonden drog församlingen i gång projektet i början av 2020. I dag är det ett väletablerat samarbete mellan kyrka, kommun och näringsliv i Växjö.

De tre målen går ut på att deltagarna ska klara gymnasiet, förberedas för arbetsmarknaden och få hjälp att bygga sin karaktär.

– Vår metod är lite ovanlig och ny – den bygger på ett slags spel och vi har förpackat hela arbetet till en app i telefonen, förklarar Jonathan Ekros, verksamhetsledare.

fter mina fältstudier insåg jag att det är en ganska svår målgrupp som kräver tydlig kommunikation

—  Jonathan Ekros

Neighbourhood går ut på att killarna får olika uppdrag att utföra och därefter belöningar. Uppdragen kan exempelvis vara läxläsning på plats i kyrkan en tisdagskväll, praktisera på församlingens second hand-butik, delta i en workshop eller skriva sitt cv. Volontärer kontrollerar att uppdragen utförs som de ska. Man får inte poäng för att sitta av tiden.

Jonathan Ekros, verksamhetsledare för
Neighbourhood i Ulriksbergskyrkan i Växjö.

– Efter utfört uppdrag kan de köpa olika belöningar i appen. Det kan vara roliga saker som att köra gokart, spela Fifa eller hoppa fallskärm. Men det kan också vara meriterande belöningar, som en övningskörning eller en truckförarutbildning.

Jonathan Ekros känner inte till att projektet genomförts någon annanstans, men märker att satsningen börjat väcka intresse på olika håll. Han var nyligen inbjuden till Riksdagen för att berätta om projektet. Själv tycker han att appen är otroligt smidig och tydlig som verktyg.

– Efter mina fältstudier insåg jag att det är en ganska svår målgrupp som kräver tydlig kommunikation. Här blir spelreglerna tydliga, det går inte att tjata eller charma sig till en belöning, det är algoritmer som styr.

Projektet Neighbourhood som drivs av Ulriksbergskyrkan i Växjö, tillsammans med kommunen och näringslivet, går ut på att stötta unga killar som finns i riskzonen för kriminalitet. Bland annat ordnar man olika aktiviteter som killarna får delta i, efter att ha utfört uppdrag som exempelvis läxläsning.

För tillfället är det ungefär 30 killar som deltar. Varumärket Neighbourhood är numera välkänt i Växjö och det har inte varit svårt att få folk att anmäla sig. Att kyrkan står bakom och att de flesta volontärer är kristna vet deltagarna om.

– Vi bjuder även in alla deltagare till skidlägret som vi har med kyrkans ungdomsgrupp och till ungdomskvällarna. På sistone har dock gänget i Neighbourhood blivit många så när de besöker fredagskvällarna tenderar de att bli tonsättande, säger Jonathan Ekros.

Vad betyder det här arbete för dig personligen?

– Jag älskar det. Och jag tycker det är fantastiskt att se hur killarna trivs, att kyrkan får bli en plats där de kan vara trygga, med vuxna som ser dem. Hit får de komma och vara den där fina killen som de egentligen vill vara, utan att vara rädd för att bli nedtryckt.

Vi såg förfrågan om lokalen som ett tilltal från Gud,

—  Joel Oredsson

Förutom Vardagskyrka och Neighbourhood driver Ulriksbergskyrkan även ett boende för ukrainska flyktingar, som är tänkt att vara mer än tak över huvudet. Redan innan kriget bröt ut fanns det familjer från Ukraina i församlingen, och engagemanget var stort. Flera familjer lät ukrainska flyktingar bo hemma hos dem, och så småningom fick man genom kontakter tag i en lokal i centrala Växjö.

– Vi såg förfrågan om lokalen som ett tilltal från Gud, säger Joel Oredsson.

– Vi startade arbetet och satsade de pengar vi hade redan innan samarbetet med kommunen var på plats. Det fanns ett enormt engagemang från församlingen, med Bengt och Anita Albertson i spetsen, och massor av volontärer som ställde upp för att ställa i ordning lokalerna.

Joel Oredsson, pastor i Ulriksbergskyrkan i Växjö.

Som mest har det bott 35 personer på boendet, nu är det 20 kvar. Varannan måndag anordnas husmöten där flera från församlingen är med och hjälper till med olika saker. Det har också anordnats fester, utflykter, svenskundervisning, roliga saker för barnen och mycket annat i församlingens regi.

– Vi ville inte bara ge dem en plats att bo på utan även vara med och sprida hopp, glädje och trygghet, förklarar Lisa Edlund.

– Många i församlingen, som kanske inte funnit en uppgift innanför kyrkans väggar, har fått blomma ut i olika uppgifter genom boendet vilket är väldigt roligt att se.

En av dem som kommit in i församlingsgemenskapen är Yuliana Brazhnyk, 35 år. Hon kom till Växjö med sin son och sin mamma för 1,5 år sedan. Sonen Timor är nu 3,5 år. Bland det första Yuliana letade efter var en kyrka där de kunde fira gudstjänst.

– I Kiev där vi bodde innan kriget bröt ut gick vi alltid till kyrkan, varje söndag. I Ulriksbergskyrkan är det många ukrainare som samlas och vi känner oss verkligen hemma i gemenskapen. Jag tror inte det var jag som valde kyrka, det var Gud som ledde oss dit, säger hon.

– Jag känner mig trygg, jag får träffa underbara människor och framför allt så finns där Guds närvaro. Jag är tacksam för att få var en del av församlingen och för allt som de gör för oss.

Yuliana har två jobb, som ekonom på ett företag och inom kommunen. Att lära sig svenska har varit viktigt och det har hon fått praktisera på församlingens språkkafé och soppluncher. Hon har även gått svenskundervisning på Folkuniversitetet.

– Man översätter också gudstjänsterna så att vi kan förstå allt som sägs och känna oss som en del av församlingen.

Yuliana Brazhnyk, 35 år, från Ukraina, är med i Ulriksbergskyrkan i Växjö.

När Ulriksbergskyrkan anordnat sommarläger, ett för ukrainska familjer, och ett för hela församlingen, har Yuliana Brazhnyk hjälpt till med organisatoriska frågor. I samband med församlingens hjälpsändningar har hon och många andra hjälpt till med att samla in kläder och köpt värmegeneratorer som skickats till Ukraina.

Hon hoppas på en fortsatt framtid i Växjö, men hon skulle vilja att hennes man och hennes pappa skulle komma till Sverige.

– Jag är så tacksam till församlingsmedlemmarna. För mig är det en vänlig familj, redo att hjälpa varandra oavsett nationalitet och ålder, säger Yuliana Brazhnyk.

---

Fakta: Ulriksbergskyrkan i Växjö

  • Tillhör EFK och Pingst FFS
  • Antal medlemmar är drygt 700.
  • Är 18 personer i personalteamet, varav en är ALT-student och en arbetstränar via Arbetsförmedlingen.
  • Har en avknoppning i Alvesta.

---

Fler artiklar för dig